MONITORUL APĂRĂRII | Vladimir Putin ordonă măsuri militare ca reacţie la eventuala retragere a SUA din Tratatul INF

Preşedintele Rusiei, Vladimir Putin, a ordonat pregătirea unor măsuri militare ca reacţie la eventuala retragere a Statelor Unite din Tratatul Forţelor Nucleare Intermediare (INF), informează site-ul agenţiei Tass.

5691 afișări
Imaginea articolului MONITORUL APĂRĂRII | Vladimir Putin ordonă măsuri militare ca reacţie la eventuala retragere a SUA din Tratatul INF

Vladimir Putin ordonă măsuri militare ca reacţie la eventuala retragere a SUA din Tratatul INF (Foto: Pixabay)

La sfârşitul lunii noiembrie, Vladimir Putin a avut o serie de întrevederi cu directorii serviciilor de securitate, cu managerii din industria de apărare şi cu şefii comandamentelor militare.

"Au fost analizate măsuri pentru consolidarea capacităţilor de luptă ale forţelor armate şi mijloace necesare în contextul accelerării cursei înarmării din cauza planului Statelor Unite de retragere din Tratatul Forţelor Nucleare Intermediare", a declarat Serghei Şoigu, ministrul rus al Apărării.

"Comandantul suprem a fost informat despre procesul de construire şi dezvoltare a forţelor armate, despre capacitatea de a garanta securitatea militară şi a contracara un inamic avansat tehnologic", a subliniat Serghei Şoigu.

Preşedintele Donald Trump a anunţat că Statele Unite se vor retrage din Tratatul Forţelor Nucleare Intermediare (INF), acuzând Rusia de încălcarea acordului semnat în anul 1987. Tratatul semnat de Statele Unite cu Rusia prevede interzicerea rachetelor cu raze de acţiune cuprinse între 500 şi 5.500 de kilometri. Donald Trump susţine că Rusia a încălcat acest Tratat, dar Administraţia Vladimir Putin a acuzat în mai multe rânduri că sistemele balistice instalate de Statele Unite în Europa, inclusiv în România, constituie încălcări ale acordului.

Washingtonul insistă că Administraţia de la Moscova a dezvoltat o nouă rachetă cu rază medie de acţiune, Novator 9M729 (SSC-8, potrivit terminologiei NATO), prin încălcarea Tratatului Forţelor Nucleare Intermediare. Acordul INF a intrat în vigoare în anul 1987, fiind semnat de preşedintele american de la acea vreme, Ronald Reagan, cu omologul său din Uniunea Sovietică, Mihail Gorbaciov. Potrivit cotidianului The New York Times, în afara faptului că Rusia ar fi încălcat Tratatul INF, Administraţia SUA vrea să renunţe la acest acord deoarece este constrânsă să nu dezvolte armament care ar putea fi folosit pentru descurajarea Chinei în consolidarea poziţiei în vestul Oceanului Pacific. Dat fiind că nu este semnatară a Tratatului INF, China a putut dezvolta rachete nucleare cu raze medii de acţiune.

CITEŞTE CONTINUAREA ARTICOLULUI ÎN MONITORUL APĂRĂRII ŞI SECURITĂŢII

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici