Washingtonul îndeamnă Beijingul să renunţe la zona sa de apărare aeriană

Statele Unite au îndemnat luni China să renunţe la controversata sa zonă de identificare aeriană (ZAI) în Marea Chinei de Est, afirmând că această măsură ar putea creşte riscul producerii unor accidente.

481 afișări
Imaginea articolului Washingtonul îndeamnă Beijingul să renunţe la zona sa de apărare aeriană

Washingtonul îndeamnă Beijingul să renunţe la zona sa de apărare aeriană (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

"Poziţia Guvernului american constă în faptul că noi nu acceptăm cererile Chinei", a declarat purtătorul de cuvânt al Departamentului de Stat american, Jennifer Psaki.

La 23 noiembrie, Beijingul a anunţat instituirea în mod unilateral a unei "zone de identificare şi apărare aeriene" în Marea Chinei de Est, care include insulele aflate sub controlul Japoniei dar care sunt revendicate de China, provocând un protest puternic din partea autorităţilor de la Tokyo

Psaki a menţionat că anunţul Chinei a fost făcut "fără consultări prealabile" şi că această zonă de apărare aeriană se suprapune cu cele ale Japoniei şi Coreei de Sud.

"Faptul că anunţul Chinei a creat o confuzie şi a dus la creşterea riscului de accidente demonstrează validitatea îngrijorărilor noastre şi necesitatea ca Beijingul să renunţe la procedurile" de identificare, a adăugat Psaki.

"Acest anunţ nu va influenţa manevrele noastre militare" în zonă, a insistat ea.

Anterior, Ministerul chinez al Apărării a anunţat într-un comunicat că instituirea acestei noi zone de apărare aeriană este însoţită de reguli pe care este necesar să le respecte toate avioanele care o tranzitează, sub ameninţarea unei intervenţii a forţelor armate.

Un purtător de cuvânt al Ministerului chinez al Apărării, Yang Yujun, a oferit asigurări că instituirea acestei zone corespunde unor "practici internaţionale obişnuite", este menită să "protejeze suveranitatea statului" şi să "menţină securitatea teritoriilor şi apelor teritoriale".

Statele Unite, Japonia şi Coreea de Sud au refuzat să ţină cont de această zonă aeriană de identificare.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici