Navele româneşti care patrulează frontierele exterioare ale Uniunii Europene au fost surprinse în timp ce efectuau manevre periculoase. Românii sunt acuzaţi că încalcă legislaţia internaţională

  • O investigaţie făcută de Der Spiegel dezvăluie cum încalcă nave româneşti legislaţia internaţională
  • Două nave au fost filmate în timp ce desfăşurau manevre periculoase şi ilegale la graniţa dintre Grecia şi Turcia
  • Navele aparţin de Frontex şi participă la misiuni de patrulare pe mare sub egida Uniunii Europene
8941 afișări
Imaginea articolului Navele româneşti care patrulează frontierele exterioare ale Uniunii Europene au fost surprinse în timp ce efectuau manevre periculoase. Românii sunt acuzaţi că încalcă legislaţia internaţională

Sursa: Youtube.com/bellingcat

O investigaţie pornită de nemţii de la Der Spiegel dă în vileag incidente serioase în care au fost implicaţi români. 

S-a întâmplat pe 8 iunie şi pe 15 august, la graniţa pe apă dintre Grecia şi Turcia. Filmarea publicată de jurnaliştii de la Bellingcat, cu care a colaborat Der Spiegel, arată o navă românească efectuând manevre periculoase şi ilegale. Totul pentru respingerea unei nave cu solicitanţi de azil, împiedicând-o să ajungă în Grecia. 
 
Navele fac parte din Agenţia Europeană pentru Poliţia de Frontieră şi Garda de Coastă. Aceasta se ocupă cu patrularea frontierelor exterioare ale Uniunii Europene. Însă manevrele precum cele surprinse în clip încalcă legislaţia internaţională.
 
Aceasta cere ca navele care fac parte din Frontex să ofere asistenţă. Însă nava MAI 1103 a mărit intenţionat viteza pentru a crea valuri care pun în pericol vieţile migranţilor. Apoi părăsesc locul şi îi lasă pe greci să rezolve situaţia.
 
"Acest gen de manevre de împingere a oamenilor înapoi încalcă interdicţia de expulzare colectivă şi şi legea maritimă internaţională" pune punctul pe i Dana Schmalz, expert în drept internaţional la Institul Max Planck din Heidelberg.
 
Purtătorul de cuvânt al Poliţiei de Frontieră a negat că a fost încălcată legislaţia. "Aceste situaţíi fac parte din ansamblul aportului adus de autorităţi cu responsabilităţi în domeniu" spune Alexandra Găvan.
 

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici