Cea mai veche dovadă a consumului de opiu a fost descoperită într-un sit funerar din Israel

  • Dovezi ale celei mai vechi utilizări a opiului au fost descoperite într-un sit funerar antic din Israel.
  • Specialiştii estimează că probele au o vechime de peste 3.000 de ani.
522 afișări
Imaginea articolului Cea mai veche dovadă a consumului de opiu a fost descoperită într-un sit funerar din Israel

Urmele au fost descoperite de arheologi în vase de ceramică din complexul din Yehud, la aproximativ 11 km sud-est de Tel Aviv. Specialiştii spun că recipientele datează de aproximativ 3.400 de ani şi se pare că au fost folosite în ritualurile locale de înmormântare.

Recipientele au fost descoperite în 2012, când situl a fost excavat de către Autoritatea Israeliană pentru Antichităţi (IAA), dar ultimele descoperiri sunt rezultatul unui nou studiu realizat de IAA, Universitatea din Tel Aviv şi Institutul de Ştiinţe Weizmann.

Se crede că opiul a fost cultivat pe teritoriul de astăzi al Turciei şi a fost adus în Yehud prin Cipru. Recipientele în sine au fost fabricate în Cipru, se arată în raport. Descrise drept ulcioare Base-Ring, acestea făceau parte dintr-un număr de vase de ceramică despre care se crede că erau oferite pentru a însoţi morţii în viaţa de apoi.

Ele au forma unor flori de mac ceea ce a dat naştere la ipoteza că astfel de vase erau folosite în ritualurile în care se utilizau droguri. Descoperirea de la Tel Yehud reprezintă o premieră.

„Este posibil ca în timpul acestor ceremonii, conduse de membrii familiei sau de un preot în numele lor, participanţii să încerce să trezească spiritele rudelor lor moarte pentru a-şi exprima o cerere şi să intre într-o stare de extaz prin utilizarea opiului. Alternativ, este posibil ca opiul, care era aşezat lângă cadavru, să fi fost menit să ajute spiritul persoanei să se ridice din mormânt, în vederea pregătirii întâlnirii cu rudele lor în viaţa următoare", a declarat Ron Beeri de la IAA, potrivit BBC.

În urmă cu doi ani, cercetătorii au identificat drept canabis o substanţă găsită într-un templu vechi de 2.700 de ani din Tel Arad, în sud-estul Israelului. Aceştia au declarat că ar fi putut fi folosită în ritualuri religioase de către vechii israeliţi.

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici