Oraşul îşi schimbă haina după starea de urgenţă: Treptele-curcubeu din Capitală încântă privirea, dar „ascund lucrări de slabă calitate”

  • După starea de urgenţă, bucureştenii descoperă noua faţă a oraşului
  • Treptele adiacente străzii dr. Grigore Romniceanu din Capitală s-au „metamorfozat” între timp şi au prins culoare
  • Deşi atractive, culorile vii ascund o situaţie mai puţin plăcută, a unor trepte defectuos realizate
2737 afișări
Imaginea articolului Oraşul îşi schimbă haina după starea de urgenţă: Treptele-curcubeu din Capitală încântă privirea, dar „ascund lucrări de slabă calitate”

Sursa FOTO: Facebook @Rezistenţa Urbană

O postare pe Facebook atrage atenţia unui aspect pe care, cel mai probabil, doar locuitorii din respectiva zonă a Capitalei l-au putut observa. În timpul stării de urgenţă, treptele adiacente străzii dr. Grigore Romniceanu s-au transformat într-o explozie de culoare, schimbând radical peisajul mai degrabă tern şi mohorât al zonei. 

„Treptele de la Romniceanu, din cartierul bucureştean Cotroceni, s-au colorat brusc în timpul stării de urgenţă din martie-mai 2020. E excelent când spaţii urbane vechi sunt reinventate şi recontextualizate, arta urbană stradală trebuie să arate o altă faţă a oraşului, dar aici e vorba, din păcate, şi de incompetenţă”, se precizează în respectiva postare, făcând referire la slaba calitate a lucrării iniţiale, din Sectorul 5 al Capitalei.

În continuare e prezentat şi un strop din istoria locului, pentru iubitorii de cultură urbană: „Treptele adiacente străzii dr. Grigore Romniceanu leagă extremitatea sudică a cartierului Cotroceni (şoseaua Panduri) de zona străzilor dr. Romniceanu şi dr. Lister. Construcţia e chiar în cornişa Dâmboviţei, panta abruptă şi ruperea de nivel care marchează geografic albia extinsă a râului, generând <<valea>> în care se situează Cotrocenii. Construită prin anii '20, când în zonă au început să apară vile pe locul caselor mai vechi din fosta vatră a Mănăstirii Cotroceni (înlocuită de Palatul Cotroceni), scara a fost un proiect executat excelent. Treptele mici, din piatră, făceau urcarea uşoară şi erau delimitate de elemente metalice care le făceau mai robuste. Pe centru era o balustradă metalică ai cărei stâlpi ornamentaţi sporeau atmosfera de Paris.

Mai ales după 1990, autorităţile locale ale sectorului 5 (în care se află cartierul Cotroceni) au reparat prost sau au ignorat scara de la Romniceanu, ceea ce a adus-o într-o stare de degradare avansată: treptele au fost refăcute din ciment slab, au dispărut porţiuni din mâna curentă a balustradei iar delimitatoarele metalice ale treptelor au devenit pericol public (te puteai împiedica lejer) odată cu erodarea treptelor refăcute la modul amator.”

Acesta nu e un caz singular. În Bucureşti există o altă „scară” celebră, pe care mulţi au observat-o măcar în fotografiile postate pe reţelele sociale. „Refacerea asta e copie la indigo după cazul străzii în trepte Xenofon de la Filaret, sectorul 4.”

Drept concluzie, postarea realizată pe Facebook aplaudă iniţiativa, însă deplânge utilizarea artei urbane stradale drept paravan: „Arta urbană e binevenită, însă e jenant când ascunde lucrări de slabă calitate în loc să aducă plusvaloare unora de calitate. Clar se schimbă aspectul locului, Bucureştiul capătă şi el trepte-curcubeu aşa cum sunt şi-n alte oraşe din lume. Curcubeul poate avea semnificaţie biblică, poate simboliza culorile comunităţii LGBTQAI+ sau mesajul <<Totul va fi bine>> din perioada stării de urgenţă, depinde de fiecare ce interpretare îi dă. Cert e că treptele, aşa prost refăcute, vor deveni vedete mai ales pe Instagram. Vin şedinţele foto pe bandă rulantă.”

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici