Războaie daco-romane, târguri de sclavi şi paradă de noapte cu torţe, la Festivalul Roman Apulum | GALERIE FOTO

Mii de turişti îşi petrec minivacanţa de 1 Mai la Alba Iulia, atraşi de Festivalul Roman Apulum, care cuprinde punerea în scenă a unor lupte între daci şi romani, dansuri antice, paradă de noapte cu torţe, târguri de sclavi, dar şi lupte între gladiatori, cum au fost în cele mai vechi timpuri.

1236 afișări
Imaginea articolului Războaie daco-romane, târguri de sclavi şi paradă de noapte cu torţe, la Festivalul Roman Apulum | GALERIE FOTO

Războaie daco-romane, târguri de sclavi şi paradă de noapte cu torţe, la Festivalul Roman Apulum | GALERIE FOTO

VEZI GALERIA FOTO DE MAI JOS

Festivalul Roman Apulum a debutat, sâmbătă, cu prezentarea trupelor de daci, romani, barbari şi gladiatori, care participă la ediţia din acest an, urmată de sfinţirea armelor romane, pentru ca acestea să fie letale în luptele cu dacii, dar şi de o paradă la care au participat toţi războinicii.

Aceştia au defilat în Cetatea Alba Carolina, pornind din faţa Catedralei Romano-Catolice, spre Obeliscul lui Horea, Cloşca şi Crişan, fiind filmaţi şi fotografiaţi de sute de turişti şi localnici.

Tot sâmbătă, în prima parte a zilei, s-au deschis taberele şi atelierele meşteşugăreşti, unde au fost montate mai multe corturi, iar cei prezenţi au ocazia să înveţe despre cultura daco-romană, îndeletnicirile din acea vreme şi să experimenteze pe propria lor piele armele strămoşilor noştri. Taberele rămân deschise pe tot parcursul festivalului, care ţine până în 1 mai. Acestea aduc în atenţia vizitatorilor modul de viaţă al înaintaşilor care se îndeletniceau cu prelucrarea osului, lemnului, fierului, cu scriptoria, monetăria, dar şi cu confecţionarea şi întreţinerea echipamentului de luptă.

La prânz, Festivalul a continuat cu demonstraţii militare ale trupelor participante la Festival: Terra Dacica Aeterna (Cluj Napoca), Legio I Italica (Svishtov, Bulgaria), Civilta Romana (Roma, Italia), Vexillatio Moesiae Inferioris (Odessa, Ucraina), Cohors III Lucensium (Lugo, Spania) şi Legio X Gemina (Musov, Republica Cehă).

Seara au avut loc bătălii între trupele romane şi războinicii daci, dansuri antice, dar şi o spectaculoasă paradă cu torţe.

Un moment inedit al festivalului este târgul de sclavi, duminică după-masa, realizat la fel ca acum aproape 2.000 de ani, în cadrul căruia sunt vânduţi gladiatori, femei-arcaş, dace şi nimfe. Turiştii pot licita pentru aşa-zişii sclavi vânduţi la târg şi apoi, timp de o oră, se pot bucura de anumite activităţi desfăşurate de aceştia special pentru noii lor ”stăpâni”.

Punctul culminant al Festivalului va fi, şi în acest an, marea bătălie între legiunile romane şi trupele de daci, la care vor participa circa 300 de membri ai trupelor participante la festival. Bătăliile din anii trecuţi au adus mult spectacol şi s-au încheiat chiar cu răstigniri pe cruce, majoritatea fiind câştigate de legiunile romane, care sunt mai numeroase, disciplinate şi mult mai bine înarmate.

Seara de duminică se încheie cu lupte de gladiatori şi cu spectacolul de teatru ”Dilema finală a lui Socrate” pus în scene de Grupul Skepsis din Alba Iulia.

Festivalul Roman Apulum continuă luni, cu o paradă militară, jocuri în onoarea zeiţei Flora, dansuri, demonstraţii militare şi jocuri de gladiatori.

Cei prezenţi vor putea cunoaşte, marţi, gastronomia antică şi pot participa pe tot parcursul zilei la ateliere, unde li se va explica cum se fabricau armele în perioada daco-romană. De asemenea, cei care doresc pot învăţa dansuri specifice, iar coliilor li se vor arăta jocurile din acea perioadă.

Actualul oraş Alba Iulia se ridică peste ruinele anticului Apulum, cel mai mare oraş roman din provincia Dacia şi totodată centrul politic, economic, militar şi cultural al acesteia.

Festivalul se desfăşoară anual în preajma zilei de 1 mai şi adună peste 300 de reenactori – soldaţi şi civili romani, războinici daci, gladiatori, meşteşugari sau dansatoare.

Pe parcursul a patru zile, oamenii pot trăi realităţile unei lumi demult apuse, una cu demonstraţii militare romane, cu războaie între daci şi romani, cu lupte de gladiatori organizate în cinstea lor, cu ateliere de lucru, cu jocuri şi târguri de sclavi.

La astfel de reprezentaţii, lupte şi războaie, publicul are un rol activ având posibilitatea să strige dacă doreşte moartea ori salvarea unui gladiator pus la pământ, cu tăişul la gât sau chiar să-i învie pe romanii şi dacii decedaţi. De multe ori, copiii, încurajaţi de prezentatori, sunt cei care decid destinele soldaţilor.

Toate manifestările au loc în Cetatea Alba Carolina, o fortăreaţă cu bastioane de tip Vauban, care are forma unei stele cu şapte colţuri. Aceasta a fost construită la începutul secolului al XVIII-lea în oraşul medieval Alba Iulia, având rol de fortificaţie strategică de apărare a Imperiului Habsburgic împotriva eforturilor militare ale Imperiului Otoman şi de consolidare a puterii habsburgice pe plan local.

Cetatea este ridicată pe locul unde, anterior, au existat un castru roman, în jurul anului 104, şi o cetate medievală, cele trei fortificaţii fiind construite în timp, una peste alta.

În aceste zile au rămas foarte puţine locuri disponibile la pensiunile şi hotelurile din Alba Iulia, oraşul devenind o atracţie turistică preferată în minivacanţa de 1 mai. La Festival asistă mii de turişti.

 

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici