Taberele din Gârboavele şi Buciumeni, bucuria elevilor de altădată, au ajuns nişte ruine. De ce este nevoie pentru a reintra în circuitul turistic | GALERIE FOTO

Vizitate de mii de elevi din toată ţara în perioada comunistă, dar şi în anii '90, taberele din Gârboavele şi Buciumeni, judeţul Galaţi, au ajuns nişte ruine, închise şi abandonate de autorităţi. Pentru a reintra în circuitul turistic e nevoie de investiţii masive, transmite corespondentul MEDIAFAX.

1527 afișări
Imaginea articolului Taberele din Gârboavele şi Buciumeni, bucuria elevilor de altădată, au ajuns nişte ruine. De ce este nevoie pentru a reintra în circuitul turistic | GALERIE FOTO

Taberele din Gârboavele şi Buciumeni, bucuria elevilor de altădată, au ajuns nişte ruine. De ce este nevoie pentru a reintra în circuitul turistic | GALERIE FOTO

VEZI MAI JOS GALERIA FOTO

Aflată la doar 15 kilometri de oraşul Galaţi, tabăra din pădurea Gârboavele a ajuns o ruină. Centrul de agrement are o suprafaţă de 20.000 de metri pătraţi şi este compus dintr-o vilă cu o capacitate de 50 de locuri, căsuţe din lemn, cantină cu 100 de locuri şi spaţii de joacă. Căsuţele sunt degradate, pavilioanele şi locurile de joacă nu au mai fost reparate de mulţi ani, terenul de sport este plin de buruieni şi nimic nu mai aminteşte de bucuria copiilor care veneau până acum 10 ani în tabăra din Gârboavele.

La fel s-a întâmplat şi cu cealaltă tabără şcolară din judeţul Galaţi, „mândria pionierilor de altădată”, tabăra de la Buciumeni, în care anual erau cazaţi sute de elevi în fiecare an.

Construită în 1971, tabăra de la Buciumeni era, la vremea ei, una dintre cele mai mari şi moderne din ţară. Ani la rând, complexul a fost plin de copii care veneau la Buciumeni pentru drumeţii în pădure. Din cauza problemelor cu apa potabilă, tabăra a fost închisă în anul 1999 şi de atunci are lacăt pe poartă.

„Tabăra Gârboavele este închisă din 2008. Noi am deschis-o în 2014, am avut un proiect realizat cu voluntari. Am făcut curăţenie, am mers acolo toţi angajaţii Direcţiei, am organizat tabere, am încercat să facem ceva, apoi am închis-o din nou. Tabăra de la Buciumeni este închisă de mai mult timp, în anii 2000 a intrat în conservare”, a declarat, pentru corespondentul MEDIAFAX, directorul Direcţiei de Tineret şi Sport Galaţi, Ana Maria Vasiliu.

Direcţia de Tineret şi Sport, în administrarea căreia sunt cele două tabere, nu are bani pentru reabilitarea complexurilor, dar este nevoită să aloce fonduri pentru serviciile de pază şi conservare.

Soluţia pe care o văd autorităţile locale ar consta în realizarea unei strategii naţionale în ceea ce priveşte taberele şcolare.

„Taberele nu sunt funcţionale, nu avem bani alocaţi, nu avem personal, nu avem posturi în statul de funcţii. La Gârboavele nu avem nici un angajat, iar la Buciumeni există un singur administrator. Cheltuim sume cu cele două tabere aflate în conservare, pază şi alte cheltuieli, din bugetul propriu, din fondurile obţinute de la celelalte baze aflate în administrare. Din punctul meu de vedere este nevoie de o analiză la nivel de Minister, să aflăm de câte tabere avem nevoie în toată ţara, ce bani putem investi, ce ar trebui să facem cu celelalte tabere”, a mai spus Vasiliu.

Pentru a reintra în circuitul turistic, cele două tabere din Galaţi au nevoie de investiţii semnificative. Deoarece Ministerul Tineretului şi Sportului şi direcţia subordonată din teritoriu nu dispun de bugete importante, complexurile rămân închise pe termen nelimitat.

 

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici