ACL: Ponta să-şi dea DEMISIA de la Guvern şi să anunţe retragerea de la prezidenţiale

ACL îi solicită premierului Victor Ponta să-şi prezinte demisia şi să renunţe la candidatura la prezidenţiale din cauza problemelor în justiţie ale apropiaţilor acestuia, potrivit purtătorului de cuvânt al PNL, Alina Gorghiu, ea acuzând PSD că are abordări care nu au legătură cu statul de drept.

697 afișări
Imaginea articolului ACL: Ponta să-şi dea DEMISIA de la Guvern şi să anunţe retragerea de la prezidenţiale

Victor Ponta (Imagine: Octav Ganea/ Mediafax Foto)

"Dat fiind faptul că ACL constată că PSD este confruntat cu un val de cazuri de suspiciuni de corupţie în rândul oamenilor săi de încredere, îi solicităm lui Victor Ponta, foarte clar, foarte ferm, să-şi dea demisia din calitatea de prim-ministru al României şi să renunţe la candidatura pentru Preşedinţia României. ACL consideră că este necesar ca un semn de respect faţă de societatea românească, şi ca un minim de bun simţ pe care premierul ar trebui să-l mai aibă", a declarat Gorghiu.

Ea a menţionat că luni şi marţi au fost prezentate două "dovezi de împiedicare a justiţiei" prin faptul că în plenul Camerei Deputaţilor nu s-a putut încuviinţa arestarea preventivă a deputatului Ion Diniţă, iar în Comisia juridică a fost amânată, marţi, decizia în cazul deputatului Ioan Adam.

"Au fost abordări din partea PSD care nu au niciun fel de legătură cu statul de drept şi cu libertatea ca justiţia să-şi facă treaba. Vorbesc de tergiversarea unor solicitări venite din partea DNA, cu privire la doi deputaţi pe care PSD cu mare încăpăţânare îi protejează", a declarat Gorghiu.

Purtătorul de cuvânt al PNL a menţionat că nu susţine că parlamentarii în cauză nu se bucură de prezumţia de nevinovăţie, însă Camera Deputaţilor doar "facilitează" ca solicitările DNA să ajungă în faţa unei instanţe competente.

De asemenea, ea a menţionat că PSD "blochează sistemul de justiţie" prin cazurile tergiversate atât la Camera Deputaţilor, cât şi la Senat.

"În condiţiile în care Victor Ponta este înconjurat de o mulţime de oameni care sunt suspectaţi de DNA, de constituirea unei adevărate reţele infracţionale care săvârşeşte grave fapte de corupţie, îi solicităm lui Victor Ponta să-şi dea demisia pentru a nu afecta şi mai mult imaginea României. Să nu sfideze justiţia şi să vină la vot, atunci când votul pe solicitările privitoare la parlamentarii PSD se vor desfăşura în Parlament", a mai afirmat Gorghiu.

Purtătorul de cuvânt al PNL i-a mai solicitat preşedintelui PSD să-şi convingă colegii să voteze la vedere în favoarea solicitărilor formulate de procurori şi să asigure prezenţa la şedinţa de plen.

"Faptul că PSD este în continuare un partid nereformat şi corupt poate afecta şansele României de a rămâne un stat de drept (...) Astăzi îi cer lui Victor Ponta să-i convingă pe ceilalţi parlamentari ai PSD să facă acelaşi gest pe care l-a făcut Hrebenciuc, un gest de normalitate, şi anume să-i pună şi pe Ecaterina Andronescu şi pe deputatul Adam şi pe ceilalţi să-şi dea demisia", a precizat Gorghiu.

Întrebată cum crede că ar putea să renunţe Ponta la candidatura la alegerile prezidenţiale, Gorghiu a spus: "O candidatură nu ţine doar de o hârtie, în general ţine de un gest politic pe care îl faci. Victor Ponta poate să anunţe următorul lucru: «Eu am o dificultate majoră în a fi un candidat credibil care sprijină justiţia, pentru că în spatele meu sunt zeci de pesedişti suspectaţi de corupţie. Astăzi, de exemplu, am săvârşit una dintre cele mai mari ingerinţe în justiţie spunând în declaraţiile către presă că domnul Şova nu trebuie arestat, pentru că dânsul a vrut doar, nu ştiu ce a vrut, să fie preşedinte de partid». Dar textual, premierul şi candidatul la preşedinţie a spus foarte clar cine trebuie arestat sau nu trebuie arestat în România".

Liderul PSD, premierul Victor Ponta afirmă că o persoană nu era arestată nici în perioada comunismului de către procurori dacă dorea să fie şef la partid, iar sancţiuni trebuie aplicate acelora care încalcă legea, dar că, altfel, nu spune DNA cine să fie ales preşedinte al unui partid.

Senatorul PSD Dan Şova este urmărit penal pentru trafic de influenţă, după ce ar fi acceptat, la solicitarea deputatului Viorel Hrebenciuc, să iniţieze o propunere legislativă privind amnistia şi graţierea unor pedepse, pentru ca deputatul să nu execute o eventuală condamnare, potrivit DNA.

Viorel Hrebenciuc i-ar fi promis colegului său din PSD, în schimbul intervenţiilor sale, că îl va sprijini să obţină funcţia de preşedinte al partidului din care cei doi fac parte, în dauna altor doi posibili contracandidaţi.

Deputatul PSD Viorel Hrebenciuc, pentru care DNA a cerut încuviinţarea arestării preventive în două dosare, a demisionat din Parlament. Demisia lui Viorel Hrebenciuc din postul de deputat şi, automat, din funcţia de vicepreşedinte al Camerei Deputaţilor va deveni efectivă lunea viitoare, odată cu anunţul care se va face în acest sens în plenul acestui for legislativ, au precizat, marţi, pentru MEDIAFAX, surse parlamentare.

Comisia juridică va solicita Biroului Permanent să clarifice cu celeritate dacă Viorel Hrebenciuc mai este deputat, a declarat, marţi, preşedintele comisiei, Bogdan Ciucă, arătând că acesta este motivul pentru care a fost amânată decizia în cazurile Hrebenciuc şi Ioan Adam.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici