Antonescu: România e direct interesată de situaţia din Ucraina şi trebuie să fie direct implicată

Preşedintele Senatului, liderul PNL Crin Antonescu, a declarat duminică seară că România ar trebui să joace un rol mai “accentuat” şi mai “concret” în rezolvarea crizei din Ucraina, afirmând că interesele ţării noastre sunt strâns legate de poziţionarea UE, cu relevanţă în cazul Republicii Moldova.

547 afișări
Imaginea articolului Antonescu: România e direct interesată de situaţia din Ucraina şi trebuie să fie direct implicată

Antonescu: România e direct interesată de situaţia din Ucraina şi trebuie să fie direct implicată (Imagine: AFP/ Mediafax Foto)

“Trebuie să jucăm un rol mai accentuat, un rol mai concret, un rol mai direct în toate aceste chestiuni care ne privesc pe toţi şi pe noi, românii, în mod special”, a afirmat Antonescu, referindu-se la criza din Ucraina în rezolvarea căreia un rol important a avut Polonia.

“Pentru România există un interes major legat de ceea ce se întâmplă în Ucraina şi este, să spun aşa, un triplu interes. În primul rând, ca ţară care se învecinează pe o bună distanţă, are frontieră comună cu Ucraina şi ca ţară vecină Ucrainei unde trăieşte o comunitate însemnată de etnici români, aşa cum toţi ştim. În al doilea rând, este important, foarte important ce se întâmplă în Ucraina pentru România ca membru al Uniunii Europene, în al treilea rând, ca membru al Alianţei Nord-Atlantice”, a susţinut Antonescu. .

El a afirmat că este esenţial pentru România să facă tot ce-i stă în putinţă pe toate căile diplomatice “pentru ca Ucraina să existe cât mai repede, unitatea statului ucrainean să fie păstrată, stabilitatea situaţiei de acolo şi, de asemenea, evoluţiile democratice”.

Liderul PNL a apreciat că speră să nu fie doar o întâmplare, ci un simbol faptul că aceste alegerile din Ucraina vor avea loc în data de 25 mai, atunci când în ţărie din UE vor avea loc alegerile pentru Parlamentul European.

“Mi se pare foarte importantă şi o salut ca atare declaraţia domnului Olli Rehn, comisarul european pentru reformă economică, cel care, cred, a pus cel mai bine punctul pe i, cum se spune, care a vorbit explicit şi despre un ajutor financiar substanţial pentru Ucraina, o ţară aflată într-o profundă criză economică şi, mai ales, a vorbit despre obligaţia ca Uniunea Europeană să ofere Ucrainei, cum adaug eu trebuie să ofere şi ţărilor care au semnat acordul de la Vilnius, în principal Republicii Moldova, o perspectivă clară de aderare la UE. Acele condiţii şi acel calendar pe care forţele democratice pro-europene din aceste ţări să le ştie foarte bine şi către care să-şi concentreze eforturile”, a afirmat Antonescu.

El a precizat că UE trebuie să întindă o mână către Ucraina, deoarece această ţară aspiră spre valorile europene.

“Noi suntem în faţa unui eveniment istoric, pentru că Ucraina este o ţară foarte mare, e o ţară cu o populaţie considerabiă, este o ţară cu o poziţie şi o importanţă geostrategică de prim ordin, iar lupta acestor oameni, pentru mulţi chiar cu preţul vieţii, pentru valorile europene, pentru valorile democraţiei, înseamnă un efort şi o mână întinsă, o aspiraţie pe care noi avem obligaţia, când spun noi mă refer la comunitatea europeană, vreau şi cred că este nimerit ca România să vorbească mereu ca un membru al UE şi să aibă un punct de vedere foarte bine conturat în deciziile pe care UE le ia, o mână pe care Uniunea Europeană trebuie să o strângă, trebuie să o strângă mai repede, trebuie să înţeleagă că dorinţa acestor oameni de a intra în sfera de valori europene şi de ce nu în UE trebuie sprijinită şi din direcţia noastră, trebuie sprijinită dinspre Bruxelles şi trebuie sprijinită dinspre capitalele tuturor ţărilor membre ale UE”, a mai spus liderul PNL.

Preşedintele Senatului a precizat că raporturile dintre Uniunea Europeană şi Ucraina au relevanţă în cazul Republicii Moldova şi a parcursului de integrare al acesteia.

“Cu cât UE va face deschideri mai largi şi mai rapide către această parte, către această vecinătate estică, aşa cum se numeşte ea, cu atât şansele unei ţări ca Republica Moldova vor fi mai consistente şi mai apropiate de a împlini această aspiraţie pe care şi noi, ca o ţară vecină, ca o ţară soră, o susţinem”, a declarat Antonescu.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici