Băsescu: Credibilitatea UE a scăzut deoarece nu a livrat ce a promis

Preşedintele Traian Băsescu afirmă că scăderea încrederii cetăţenilor europeni în UE este cauzată de faptul că Bruxelles-ul nu a livrat ceea ce a promis cu privire la criza economică, adică crearea de locuri de muncă şi reluarea creşterii economice.

281 afișări
Imaginea articolului Băsescu: Credibilitatea UE a scăzut deoarece nu a livrat ce a promis

Băsescu: Credibilitatea UE a scăzut deoarece nu a livrat ce a promis (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

"În mod categoric scăderea încrederii cetăţenilor europeni în Uniune este un lucru îngrijorător. În opinia mea, acest lucru este cauzat, în primul rând, de faptul că, într-o perioadă de criză, Uniunea nu a livrat ceea ce a promis, şi anume: s-a promis creare de locuri de muncă, iar, în realitate, şomajul a crescut consistent, pe de altă parte s-a promis reluarea creşterii economice şi, în fapt, încă, suntem în plină recesiune, cel puţin în Zona Euro", spune Băsescu într-un interviu acordat "Calea Europeană" cu ocazia sărbătoririi Zilei Europei pe 9 Mai.

El a arătat că soluţia este "totala sinceritate în comunicarea publică", adică informarea cetăţenilor europeni că o bună parte a prosperităţii lor a fost asigurată din bani luaţi cu împrumut care acum trebuie daţi înapoi cu dobânzi foarte mari.

"Şi mai este un lucru care ar trebui să facă parte din discursul public al politicienilor, şi anume, adevărul despre bănci şi bancheri. Desigur nu toţi pot fi băgaţi în aceeaşi oală, dar guvernele unor ţări au plătit sume enorme pentru incompetenţa, imoralitatea în afaceri şi lăcomia unor bancheri, iar acum găurile din bănci sunt acoperite cu banii populaţiei", susţine preşedintele.

Băsescu mai afirmă că austeritatea este "foarte rea" pentru populaţie, pentru economie, dar şi pentru politicienii care aplică astfel de măsuri, dar trebuie recunoscut că oricât de rea ar fi, are consecinţe infinit mai uşoare pentru populaţia şi economia unei ţări decât împrumuturile cu dobânzi nesustenabile de peste 6 – 7% sau decât intrarea ţării în încetare de plăţi.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici