Băsescu: Dacă Boc îşi depunea mandatul, menţineam actuala coaliţie şi mai trebuia discutat premierul

Preşedintele Traian Băsescu a declarat, joi, la RRA, că, în varianta în care Emil Boc şi-ar fi depus mandatul Guvernului, avea o soluţie alternativă, menţinând actuala coaliţie, dar cu un prim-ministru care ar fi trebuit discutat.

18 afișări
Imaginea articolului Băsescu: Dacă Boc îşi depunea mandatul, menţineam actuala coaliţie şi mai trebuia discutat premierul

Băsescu: Dacă Boc îşi depunea mandatul, menţineam actuala coaliţie şi mai trebuia discutat premierul (Imagine: Bogdan Maran/Mediafax Foto)

"Aveam o soluţie: primul-ministru mai trebuia discutat, menţinând actuala coaliţie. (...) Nu spun că nu mă pregătisem cu o alternativă. O soluţie de coaliţie, cu prim-ministru pe care trebuia să-l discut, menţinând coaliţia actuală, de fapt", a declarat Traian Băsescu la RRA, referindu-se la situaţia în care Emil Boc ar fi demisionat.

Şeful statului a mai spus că, politic, ar fi avut şi alte posibilităţi pentru formarea unei majorităţi, dar care ar fi fost o catastrofă.

"Aş fi avut alte posibilităţi decât actuala coaliţie, poate mai consistente, dar, în acelaşi timp, din punct de vedere al acţiunii de redresare a României, ar fi fost o catastrofă, pentru că nu poţi să fii responsabil şi să aduci la guvernare politicieni care spun: nu ne trebuie acordul cu Fondul, nu mai suntem de acord cu cota unică, trecem la cota progresivă, vrem reducerea cotei unice la 10%. Astea sunt lucruri care arată că nu înţeleg situaţia ţării lor, deşi au pretenţia că pot ajunge la guvernare", a continuat şeful statului.

El a mai spus că liderii PSD şi PNL, Victor Ponta şi, respectiv, Crin Antonescu, "par a nu avea nicio remuşcare" pentru deprecierea situaţiei economice.

"Cei doi par a nu avea nicio remuşcare că deprecierea situaţiei bugetului de stat s-a făcut în perioada când liberalii erau singuri la guvernare şi erau şantajaţi în Parlament de PSD pentru a rămâne cu guvernul şi atunci au aruncat cu bani în toate părţile, inclusiv consumând cei 3,2 miliarde euro din Fondul de dezvoltare, care trebuiau consumaţi în autostrăzi, nu în consum", a adăugat şeful statului.

Totodată, el a spus că Victor Ponta şi Crin Antonescu sunt imaturi.

"Ar fi trebuit să încep un proces de negociere cu toate partidele pentru formarea unui nou Cabinet. În acelaşi timp, nu pot să nu spun că aveam soluţia alternativă pregătită. Uitându-mă şi la abordarea liderilor acestor partide (PSD şi PNL - n.r.) vis-a vis de criză, este clar că sunt imaturi amândoi şi că nu înţeleg ce se întâmplă în România şi care e situaţia finanţelor publice. Ei vorbesc despre reducerea cotei unice, despre reduceri de fiscalitate... Asta ar fi adâncit şi mai mult deficitul bugetar. E clar că şi domnul Ponta şi domnul Crin Antonescu sunt imaturi, nu înţeleg situaţia României", a mai spus şeful statului Traian Băsescu.

De asemenea, el a respins ideea posibilităţii formării unei noi majorităţi parlamentare.

Preşedintele Traian Băsescu a declarat, miercuri seară, la TVR1, că ar fi fost într-o mare dificultate dacă premierul Emil Boc şi-ar fi depus mandatul, deoarece se redeschidea problema majorităţii guvernamentale, iar PNL şi PSD nu sunt capabile să treacă ţara prin criză.

"Eram în mare dificultate, pentru că se redeschidea problema majorităţii guvernamentale. Trebuia să încep negocierile cu toate partidele, iar, în momentul de faţă, cu scuze, că nu vreau să atac niciun partid, dar abordările publice şi programele, aşa cum le-am văzut în enunţuri, fără nicio susţinere, la PNL şi PSD îmi arată că nu sunt capabile să treacă România prin criză. Ar guverna demagogic, cum au făcut-o în 2007-2008, ar merge pe nişte soluţii imposibile, care ar îngloda ţara în datorii şi în deficite", a spus Traian Băsescu.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici