Băsescu: România e văzută ca o potenţială ţintă pentru Rusia. Aşteptăm consolidarea flancului estic

România este văzută ca o potenţială ţintă pentru Rusia, a declarat, marţi, preşedintele Traian Băsescu, comentând afirmaţiile premierului britanic, David Cameron, care a susţinut că Moscova poate destabiliza România, şeful statului precizând că aşteaptă la summitul NATO consolidarea flancului estic.

1558 afișări
Imaginea articolului Băsescu: România e văzută ca o potenţială ţintă pentru Rusia. Aşteptăm consolidarea flancului estic

Băsescu: România e văzută ca o potenţială ţintă pentru Rusia. Aşteptăm consolidarea flancului estic

Întrebat dacă premierul britanic, David Cameron, avea în vedere un risc imediat atunci când a spus că Rusia poate destabiliza România, preşedintele Traian Băsescu a spus că acesta s-a referit la un risc în timp.

"Nu cred că are perspectiva unui risc imediat, ci a unui risc în timp. Suntem văzuţi (...) ca o potenţială ţintă pentru Federaţia Rusă, şi aici, nu vă ascund, a fost opţiunea mea să le atrag atenţia că România este într-o zonă de risc", a declarat Traian Băsescu, la B1 TV.

Preşedintele a spus că l-a bucurat reacţia premierului Cameron, pe care ar vrea s-o vadă materializată "în deciziile pe care le vom lua în septembrie la summit-ul NATO, din Ţara Galilor".

Traian Băsescu a precizat că România suţine "consolidarea flancului estic ca element de descurajare".

Întrebat ce înseamnă consolidarea flancului estic, şeful statului a spus că "poate însemna foarte multe", dar "cel mai important lucru ar fi amplasarea logistii, depozite de muniţii, de armanent pentru că trupele vor veni imediat, nu trebuie să doarmă aici zi şi noapte să-mi creeze disconfort".

Totodată, Băsescu a spus că această consolidare poate aduce şi "ceva venituri".

În ceea ce priveşte nivelul 3 de sancţiuni aplicat recent de UE Rusiei, preşedintele a declarat că este "mulţumit", întrucât Rusiei i se închide accesul pe pieţele de capital pentru finanţare proprie, băncile ruseşti încep să nu mai aibă acces pe pieţele de capital, iar sectorul apărării şi cel energetic încep să aibă probleme.

În ceea ce priveşte o posibilă "ameninţare cu gazul rusesc la iarnă", Traian Băsescu a spus că nu crede acest lucru deoarece ruşii "pierd enorm".

"Dacă se închide şi importul de gaze, cu ce-şi ţine Putin armata?", s-a întrebat retoric şeful statului.

Uniunea Europeană şi Statele Unite sunt nevoite să adopte o poziţie fermă împotriva Rusiei pe fondul crizei din Ucraina pentru că, în caz contrar, în viitor Moscova ar putea destabiliza state UE precum România, a afirmat, pe 30 iulie, premierul Marii Britanii, David Cameron.

Întrebat, în cadrul unei conferinţe de presă organizate în Warrington, ce poate face Guvernul britanic pentru a stopa acţiunile Rusiei şi a susţine Ucraina, David Cameron a răspuns făcând o comparaţie cu atitudinea Germaniei înainte de cele două războaie mondiale.

"Cred că trebuie să fie foarte clar ce se întâmplă pe continentul nostru. Anul acesta comemorăm 100 de ani de la izbucnirea Primului Război Mondial, iar acel război a fost despre dreptul unei ţări mici precum Belgia de a nu fi călcată în picioare de vecini. Am fost nevoiţi să învăţăm această lecţie din nou în al II-lea Război Mondial, când acelaşi lucru s-a întâmplat Poloniei, Cehoslovaciei şi altor ţări. În acest fel vedem Europa acum", a explicat David Cameron, conform publicaţiei The Daily Telegraph.

Ucraina este un stat recunoscut de Naţiunile Unite şi "are dreptul să nu îşi simtă ameninţată integritatea teritorială de către Rusia. Dar iată că acest lucru se întâmplă. Nu am niciun dubiu că este vorba de fonduri ruse, de oameni din Rusia, de armament rusesc trimis în Ucraina pentru a ajuta separatiştii care luptă cu Guvernul ucrainean. Am văzut rezultatul tragic al acestei situaţii prin doborârea Cursei MH17 a companiei Malaysia Airlines. Nu putem fi sută la sută siguri că a fost un atac al separatiştilor comis cu armament rusesc, dar aceasta pare a fi cea mai plauzibilă explicaţie", a afirmat Cameron.

"Am văzut aceste pierderi îngrozitoare de vieţi omeneşti şi a trebuit să ne întrebăm - ce putem face în plus? Nu avem de gând să lansăm un război european, nu avem de gând să trimitem flota în Marea Neagră, nu dorim o confruntare militară, dar trebuie să utilizăm puterea economică pe care o avem", a adăugat premierul britanic.

"Uniunea Europeană şi Statele Unite trebuie să arate Rusiei că ceea ce face este inacceptabil – inacceptabil pentru Ucraina. De asemenea, este inacceptabil pentru că, dacă am sta de o parte fără a face nimic, mâine ar destabiliza ţările baltice, ar destabiliza România, vecinii Rusiei ar începe să simtă presiunile acţiunilor preşedintelui rus Vladimir Putin", a continuat Cameron.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici