Băsescu: Uneori, drumul unui preşedinte român, de la Vilnius la Bucureşti, trece prin Chişinău

Preşedintele Traian Băsescu a declarat, vineri, la sosirea în Republica Moldova, că, uneori, drumul unui preşedinte român, de la Vilnius la Bucureşti, trece prin Chişinău şi i-a mulţumit lui Nicolae Timofti că a acceptat invitaţia de veni în România pe 1 Decembrie.

394 afișări
Imaginea articolului Băsescu: Uneori, drumul unui preşedinte român, de la Vilnius la Bucureşti, trece prin Chişinău

Băsescu: Uneori, drumul unui preşedinte român, de la Vilnius la Bucureşti, trece prin Chişinău (Imagine: Radu Ştefan/Mediafax Foto)

Preşedintele Traian Băsescu a sosit, vineri, într-o vizită "neplanificată" la Chişinău, după plecarea de la Summit-ul de la Vilnius, el mulţumindu-i preşedintelui Republicii Moldova pentru acceptarea invitaţiei de a veni în România de 1 Decembrie, cu ocazia Zilei Naţionale.

"Pentru noi, ce s-a întâmplat astăzi pentru Republica Moldova este o mare, mare bucurie", a spus Băsescu preşedintelui Republicii Moldova.

Şeful statului a mărturisit că a avut întotdeauna un "regret" şi "sentimentul că am fi putut face mai mult".

"Românii erau în Uniunea Europeană, iar românii de partea cealaltă a Prutului nu erau încă. Acum aţi pornit pe acest drum şi vă urez mult succes", a spus Traian Băsescu.

Traian Băsescu i-a mulţumit preşedintelui Nicolae Timofti, la sosirea pe aeroportul din Chişinău, pentru răspunsul pozitiv de a fi alături de el la împlinirea a 95 de ani de la Marea Unire şi a precizat că vizita sa la Chişinău este "extrem de neplanificată, dar ea arată că uneori drumul unui preşedinte român, de la Vilnius la Bucureşti, trece prin Chişinău".

Şeful statului a arătat că parafarea acordurilor de la Vilnius reprezintă un moment extrem de important pentru cetăţenii Republicii Moldova, şi anume consfinţirea dorinţei majorităţii de a se îndrepta spre locul lor istoric, ancorarea în Europa.

"Parafarea acordurilor de asociere şi liber schimb nu este o opţiune definitivă. Subliniez acest lucru, până la integrare este un drum lung şi adesea dificil, iar entuziasmul reuşitei de la Vilnius trebuie să fie combustibilul pe care politicienii şi-l iau astăzi pentru a depăşi greutăţile procesului de aderare care urmează", a mai spus Traian Băsescu.

Şeful statului a mai declarat că îşi doreşte ca din martie cetăţenii moldoveni să poată circula liberi în Uniunea Europeană.

"Vreau să cred că, urmare a celor decise la Vilnius, până în martie cetăţenii moldoveni vor circula liberi în UE şi vor putea să beneficieze de una din acele libertăţi pe care le implică Acordul de asociere", a afirmat Băsescu.

El a menţionat că libera circulaţie a cetăţenilor moldoveni în spaţiul european, alături de libera circulaţie a mărfurilor vor da Republicii Moldova o perspectivă de dezvoltare temeinică.

La rândul său, preşedintele Republicii Moldova a ţinut să mulţumească statelor UE care sprijină şi acordă încredere Republicii Moldova, dar şi coaliţiei de guvernare, Guvernului Filat, premierului Leancă şi Parlamentului pentru efortul de a duce ţara în spaţiul european.

El a arătat că semnarea acordurilor de la Vilnius reprezintă o perspectivă clară pentru integrarea Republicii Moldova în spaţiul comunitar şi a apreciat sprijinul preşedintelui Traian Băsescu şi al României în acest proces.

"România a pledat constant şi cu fermitate, alături de alţi parteneri şi prieteni ai ţării noastre, cauza Republicii Moldova. Am putut să avansăm în termeni rapizi pe calea integrării. Vă asigur că noi vom ştii să apreciem acest sprijin", a spus Timofti.

Preşedintele moldovean a mulţumit şi pentru invitaţia de a participa la evenimentele de 1 Decembrie, din România, cu ocazia Zilei Naţionale.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici