Comisia specială privind justiţia: Preşedintele nu va mai putea refuza numirea judecătorilor şi procurorilor / Predoiu: Rupe echilibrul Preşedinţie - CSM

Parlamentarii din Comisia specială privind justiţia au modificat, miercuri, Statutul procurorilor şi judecătorilor, astfel Preşedintele României nu va mai putea refuza motivat o singură dată numirea judecătorilor şi procurorilor, amendamentul fiind propus de UNJR şi susţinut de PSD-ALDE şi UDMR.

1846 afișări

„Preşedintele României poate refuza motivat o singură dată numirea judecătorilor şi procurorilor prevăzuţi la alineatul 1. Refuzul motivat se comunică de îndată CSM”, prevedea articolul din Statutul procurorilor şi judecătorilor care a fost abrogat în comisie, la propunerea UNJR.

PNL a susţinut menţinerea legii în forma actuală.

„Dacă a funcţionat bine şi nu a existat niciun caz în care preşedintele a refuzat, de ce să schimbam, tot din orgoliu?”, a declarat senatorul PNL Alina Gorghiu.

Predoiu, despre Statutul procurorilor şi judecătorilor: Rupe echilibrul Preşedinţie - CSM

Fostul ministru al Justiţiei deputatul PNL Cătălin Predoiu a declarat, miercuri, că abrogarea articolului care prevede că preşedintele poate refuza motivat o singură dată numirea procurorilor şi judecătorilor, rupe echilibrul dintre CSM şi preşedinţie, criticând graba cu care sunt adoptate legile.

„Exista acest dialog între Preşedinţie şi CSM. În acest moment acest echilibru este rupt în favoarea CSM. Ce spune textul în acest moment aşa cum a fost propus de UNJR şi susţinut de coaliţia PSD-ALDE? Că preşedintele nu mai are niciun fel de pârghie prin care să echilibreze raporturile”, a declarat fostul ministru al Justiţiei deputatul PNL Cătălin Predoiu.

Cătălin Predoiu a precizat că în forma neamendată a legii CSM avea ultimul cuvânt, însă preşedintele putea atrage atenţia instituţiei.

„În ce fel este imixtiune din moment ce preşedintele nu refuză pur şi simplu şi rămâne aşa, preşedintele refuză şi restituie CSM propunerea. Unde e imixtiunea? Este dacă vreţi o atenţionare, este un dublu control care se face şi în final tot CSM avea ultimul cuvânt. Deci imixtiunea nu există pentru câ în final CSM avea ultimul cuvânt şi făcea din nou propunerea la preşedinte”, a spus Predoiu.

Cătălin Predoiu a criticat graba cu care sunt modificate legile justiţiei.

„Nu putem să nu observăm că această accelerare nemaivăzută până acum într-un domeniu esenţial precum justiţia - să adopţi trei legi în trei zile, s-a declanşat odată cu dosarul Teldrum”, a spus deputatul PNL.

Predoiu a afirmat că, în urmă cu opt ani, adoptarea codurilor s-a făcut după ce proiectele au stat „ nouă luni în comisia parlamentară specială, iar asumarea răspunderii pentru două dintre ele s-a făcut pe forma ieşită din comisie”, precizând că Parlamentul „a avut ultimul cuvânt”.

„Noi dezbatem trei legi în trei zile. Este cusut cu aţă albă totul. Se va rupe. Aceste modificări nu vor ţine. Mai devreme sau mai târziu aceste erori care se fac aici vor plezni, în practică, în sistemul judiciar şi vom veni din nou aici să reparăm ce se greşeşte”, a conchis Predoiu.

Aleşii PNL au revenit miercuri la lucrările Comisiei speciale privind justiţia şi au cerut reluarea dezbaterilor de marţi pe tema Statutului procurorilor şi judecătorilor, precizând că vor să îşi asume toate amendamentele asociaţiilor profesionale şi instituţiilor publice, solicitarea fiind respinsă.

„Grupul PNL s-a reîntors la dezbateri pentru că în tot cursul zilei de ieri aţi oferit public garanţiile că această dezbatere va fi una reală şi Dumnezeu să ne ajute şi aşa să fie, să reuşim să dezbateri şi la sfârşit rezultatul dezbaterilor să fie unul pozitiv pentru toţi cetăţenii. Avem propuneri. Am dori să supuneţi la vot cererea de reluare a dezbaterii pe amendamentele discutate ieri. PNL va prelua toate propunerile care au fost făcute de asociaţiile profesionale şi de instituţiilor publice, astfel încât să devină amendamente şi să fie dezbătute în comisie (...)pentru a avea o dezb reală asupra tuturor propunerilor”, a declarat deputatul PNL Ioan Cupşa.

Preşedintele Comisiei speciale, deputatul PSD Florin Iordache, le-a răspuns liberalilor că amendamentele au fost deja adoptate şi nu pot fi supuse din nou la vot.

„A fost dorinţa dumneavoastră să plecaţi ieri, majoritatea amendamentelor depuse de asociaţiile profesionale(...) au fost adopate.(...) Amendamentele sunt adoptate, nu am nicio problemă să vă asumaţi amendamentele respinse”, a spus Iordache.

Şi USR a cerit reintroducerea amendamentelor depuse de asociaţii şi instituţii pentru a fi preluare, precizând că amendamentele CSM nu au fost asumate de parlamentari şi nu se regăsesc în proiectul de lege privind statutul procurorilor şi judecătorilor.

Solicitarea opoziţiei a fost respinsă.

La lucrările comisiei participă din partea PNL Cătălin Predoiu, Alina Gorghiu, Ioan Cupşsa, Valeria Schelean şi Iulia Scântei.

Parlamentarii PNL au decis, miercuri, să părăsească sala de şedinţă a Comisiei speciale în care erau dezbătute legile justiţiei, criticând modul lipsit de „eleganţă” şi faptul că opoziţia nu se poate exprima.

„Vreau să vă informăm că este lipsă de eleganţă ca această dezbatere, ca să nu mai vorbesc despre etică şi colegialiate, mi se pare un mod atât de impropriu în care impuneţi felul în care se desfăşoară această dezbazere, de sistemul <<avem majoritate, scrie pe fruntea noastră PSD, mergem aşa, nu ne interesează opinia CSM, a Parchetului General>> (...) PNL părăseşte lucrările acestei comisii. Când veţi reveni la sentimente mai bune şi vreţi să facem o dezbatere transparentă, vom reveni. (...) Dacă nu, vă urez succes cu ordinul domnului Dragnea, să mergeţi înainte până nu mai puteţi. Nu vreau nici eu şi nici colegi imei să participăm la un simulacru de dezbatere pe niste legi pentru care mai devreme sau mai târziu vom răspunde cu toţii", a declarat senatorul PNL Alina Gorghiu.

Preşedintele Comisiei, deputatul PSD Florin Iordache, le-a reamintit liberalilor că nu au participat nici măcar la dezbaterea unui articol.

"Am înţeles, aţi venit numai pentru declaraţii politice, le-aţi realizat. Puteaţi veni marţi dimineaţă. Vă reamintesc nu aţi participat nici măcar la un singur articol, aţi făcut dezbateri de azi dimineaţă, înţeleg că aveţi alte preocupări. Eu vă propuneam să avansăm măcar un articol, dar văd că nu aţi putut rezista nici la un articol", a declarat preşedintele Comisiei speciale, deputatul PSD Florin Iordache.

După ce liberalii au părăsit sala, Comisia specială a decis prin vot să îşi continue şedinţa până la ora 19:00.

Citeşte şi: orbanprotest

 

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici