Comisia de Cod Electoral va funcţiona până la sfârşitul anului

Termenul privind funcţionarea Comisiei comune a celor două camere ale Parlamentului privind legile electorale a fost prelungit până la 31 decembrie 2015, au hotărât parlamentarii miercuri în plenul reunit.

91 afișări
Imaginea articolului Comisia de Cod Electoral va funcţiona până la sfârşitul anului

Comisia de Cod Electoral va funcţiona până la sfârşitul anului (Foto: Ravan Chirita / Mediafax Foto)

Parlamentarii au adoptat hotărârea privind prelungirea termenului de funcţionare a Comisiei de Cod Electoral până la sfârşitul anului cu 368 de voturi "pentru" şi 12 abţineri.

Senatorii şi deputaţii au adoptat în plenul reunit hotărârea potrivit căreia termenul privind consituirea Comisiei comune a Camerei Deputaţilor şi Senatului pentru elaborarea propunerilor legislative privind legile electorale, privind modificarea Legii partidelor politice şi a Legii privind finanţarea partidelor politice şi a campaniilor elecorale se prorogă până la data de 31 decembrie 2015.

Comisia de Cod electoral a adoptat în sesiunea februarie-iunie modificarea legii partidelor, a legii privind finanţarea partidelor şi a campaniilor electorale, legea alegrilor locale şi legea alegerii Camerei Deputaţilor şi Senatului, care au fost aprobate de plenul celor două Camere şi promulgate.

Marea restanţă a Comisiei este legea votului prin corespondenţă, care ar trebui însă să fie gata până în noiembrie, pentru a putea fi aplicată la alegerile legislative din 2016, în condiţiile în care CC şi Comisia de la Veneţia au stabilit că legislaţia nu poate fi amendată cu mai puţin de un an înaintea scrutinului.

Comisia de Cod electoral a fost convocată, marţi, 15 septembrie, pentru a discuta proiectul legii votului prin corespondenţă, a anunţat, miercuri, preşedintele comisiei Mihai Voicu, arătând că speră ca, în două săptămâni, acest proiect să intre în dezbaterea Senatului. Camera Deputaţilor este for decizional.

Proiectul votului prin corespondenţă a fost considerat o prioritate a sesiunii parlamentare trecute, după alegerile prezidenţiale existând consultări la Palatul Cotroceni şi un acord de principiu. Cu toate acestea, partidele parlamentare au modificat legislaţia electorală, dar nu au convenit asupra unui proiect de lege, la Parlament fiind înregistrate patru iniţiative pe această temă.

Tot miercuri, PNL a depus un nou proiect de lege privind creşterea numărului de deputaţi şi senatori de diaspora.

Pe lângă votul prin corespondenţă, Comisia ar mai putea discuta modificarea legii privind alegerea preşedintelui.

 

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici