Consilierul prezidenţial Cristian Diaconescu, desemnat în "grupul de eminenţă" al Organizaţiei Tratatului de Interzicere Totală a Experienţelor Nucleare

Consilierul prezidenţial coordonator Cristian Diaconescu a fost desemnat în grupul "de eminenţă" (GEM) al Organizaţiei Tratatului de Interzicere Totală a Experienţelor Nucleare (CTBTO), o structură care va face lobby pentru ratificarea accelerată a Tratatului de neproliferare nucleară.

422 afișări
Imaginea articolului Consilierul prezidenţial Cristian Diaconescu, desemnat în "grupul de eminenţă" al Organizaţiei Tratatului de Interzicere Totală a Experienţelor Nucleare

Consilierul prezidenţial Cristian Diaconescu, desemnat în "grupul de eminenţă" al Organizaţiei Tratatului de Interzicere Totală a Experienţelor Nucleare (Imagine: Octav Ganea/Mediafax Foto)

GEM ( Group of Eminent Persons) are o funcţionare independentă, acţiunea sa find similară unui "grup de presiune" asupra statelor "puternic nucleare" (între care SUA, Israel), care încă nu au ratificat Tratatul de neproliferare, a explicat, marţi, pentru MEDIAFAX, consilierul prezidenţial Cristian Diaconescu, adăugând că prezenţa în grup este "in personam", dar, având în vedere caracterul său "restrâns", poate fi şi o "notă bună" pentru ţările de origine ale membrilor.

Desemnarea membrilor GEM se face de către structura permanentă a CTBTO (organizaţie specializată a Naţiunilor Unite), în urma propunerilor avansate de ministerele de Externe.

"Scopul grupului este folosirea experienţei şi expertizei internaţionale a membrilor pentru promovarea la nivel global a obiectivelor Tratatului de neproliferare nucleară, prin întâlniri la nivel înalt în zonele guvernamentală şi a societăţii civile. Grupul vrea să fie o cale pentru facilitarea dialogului inter-regional al liderilor din diverse zone ale lumii, pentru asigurarea ratificării tratatului.Vrem să identificăm problemele naţionale, regionale şi globale care afectează ratificarea tratatului şi să propunem soluţii echilibrate în problemele ameninţărilor nucleare globale, suspiciunilor şi descurajărilor reciproce şi blocării tendinţei de proliferare a armamentelor nucleare", a declarat, pentru MEDIAFAX, consilierul prezidenţial Cristian Diaconescu, fost ministru de Externe.

Printre membrii GEM se află: fostul ministru suedez de Externe, Hans Blix, director general emerit al Agenţiei Internaţionale pentru Energie Atomică (AIEA), fostul ministru rus de Externe, Igor Ivanov, fostul secretar britanic al Apărării, lordul Browne of Ladyton, ministrul ungar de Externe, Janos Martonyi, ministrul argentinian de Externe, Hector Timerman.

Tratatul privind interzicerea totală a testelor nucleare (Comprehensive Nuclear Test-Ban Treaty – CTBT) a fost negociat în perioada 1993-1996, fiind adoptat de Adunarea Generală a ONU la 10 septembrie 1996 şi deschis pentru semnare la 24 septembrie 2006. România a semnat CTBT la 24 septembrie 1996 şi l-a ratificat la 5 octombrie 1999. În 2009, în timpul mandatului de ministru de Externe al lui Cristian Diaconescu, România a deţinut vicepreşedinţia Conferinţei pentru impulsionarea intrării în vigoare a CTBT, care s-a desfăşurat la sediul din New York al ONU.
 

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici