Crişu Anastasiu, aprobat de Parlament pentru funcţia de Avocat al Poporului

Numirea lui Crişu Anastasiu, candidatul susţinut de USL, în funcţia de Avocat al Poporului a fost aprobată, marţi, de plenul reunit al Camerei Deputaţilor şi Senatului, cu 358 de voturi favorabile.

779 afișări
Imaginea articolului Crişu Anastasiu, aprobat de Parlament pentru funcţia de Avocat al Poporului

Crişu Anastasiu, aprobat de Parlament pentru funcţia de Avocat al Poporului (Imagine: Marius Dumbraveanu/Mediafax foto)

Candidatul susţinut de PDL, Gheorghe Iancu, a obţinut un număr de 57 de voturi, în timp ce candidatul UDMR, Peter Eckstein Kovacs, şi-a anunţat retragerea candidaturii în dezbaterea din plenul reunit.

Cristian Rădulescu, liderul grupului PDL de la Senat, a arătat că în vara anului trecut în lista de 11 solicitări politice făcute premierului Victor Ponta de preşedintele Comisiei Europene, Jose Manuel Barroso, era şi alegerea unei persoane în această funcţie, care să se încadreze nu numai în criteriile de profesionalism prevăzute de lege, dar şi să fie apolitică şi convenită de toate partidele politice.

Rădulescu a argumentat că, după încercarea nereuşită din vara anului trecut de alegere a unui nou Avocat al Poporului, lucrurile au stagnat, fiind reluate acum "în pripă".

"Regretăm faptul că la întrebarea, de la audierea candidatului în comisiile reunite, dacă criteriile prevăzute de lista Barroso mai sunt respectate, ni s-a spus foarte clar că există o majoritate suficient de puternică pentru a impune candidatul", a mai spus liderul grupului PDL.

Liderul grupului PSD de la Senat, Ilie Sârbu, a afirmat că "ceea ce a făcut Europa în vara anului trecut nu a făcut întâmplător, ci la denigrarea şi insistenţele şi campania dusă de lideri importanţi ai PDL aflaţi la Bruxelles".

El a menţionat că s-a convenit de către toate formaţiunile politice ca alegerea noului Avocat al Poporului să întrunească "o largă majoritate, nu o majoritate absolută", iar situaţia nu mai putea rămâne în blocaj.

Crişu Anastasiu fusese validat marţi şi de Comisiile juridice ale celor două Camere ale Parlamentului, cu 20 de voturi obţinute, în timp ce fostul senator Peter Eckstein Kovacs a obţinut 5 voturi favorabile, iar Gheorghe Iancu, doar trei voturi favorabile.

Născut în 1957, Anastasiu Crişu este profesor universitar la Facultatea de Drept a Universităţii din Bucureşti şi avocat în Baroul Bucureşti. Între 2005 şi 2009 a fost procurorul la Parchetul de pe lângă ICCJ, între 2002 şi 2005 a fost procuror general financiar pe lângă Curtea de Conturi a României, instituţie în care a mai lucrat între 1993 şi 2002. Între 1990-1993 a lucrat ca inspector la Corpul de Control al Guvernului, iar între 1981 şi 1990 a fost judecător şi procuror.

Premierul Victor Ponta a declarat, luni, după şedinţa USL, că le va scrie oficial liderilor PDL şi UDMR, Vasile Blaga şi Kelemen Hunor, pentru a avea o întâlnire în cel mai scurt timp privind un acord între principalele forţe reprezentate în Parlament legat de numirea Avocatului Poporului. El a precizat că, în acest fel, România va avea ca Avocat al Poporului o persoană independentă, care să reprezinte toate elementele de transparenţă, independenţă, imparţialitate necesare pentru ocuparea acestei funcţii.

Preşedintele PDL, Vasile Blaga, a precizat, după şedinţa de luni a grupurilor parlamentare ale partidului, că a primit de la primul ministru nominalizarea lui Crişu Anastasiu pentru funcţia de Avocat al Poporului şi CV-ul acestuia, liderul PDL arătând că "nu ştie de unde această urgenţă chiar atât de mare de a veni astăzi cu propunerea şi mâine a-l vota pe Avocatul Poporului".

Parlamentul s-a reunit în 3 iulie 2012 în sesiune extraordinară şi l-a revocat din funcţie pe Avocatul Poporului, Gheorghe Iancu, funcţia fiind preluată interimar de către Valer Dorneanu.

Revocarea lui Gheorghe Iancu a fost solicitată de USL pentru "încălcarea Constituţiei şi a legilor în vigoare". USL reproşa Avocatului Poporului, în cererea de revocare din funcţie, că a utilizat prerogativele constituţionale şi legale pentru a servi interesele politice ale PDL, că s-a pronunţat în mod repetat asupra unor probleme politice fără să fi fost sesizat, invocând inclusiv sesizarea în cazul ICR.

Comisia Europeană a recomandat, în raportul privind MCV din iulie, numirea în funcţia de Avocat al Poporului a unei persoane care se bucură de sprijinul diferitelor partide, în cadrul unui proces transparent şi obiectiv, menit să asigure alegerea unui candidat cu o autoritate, o integritate şi o independenţă de necontestat.

În 18 iulie, preşedintele Camerei, Valeriu Zgonea, a anunţat că liderii de grupuri au convenit ca noul Avocat al Poporului să fie numit prin consens al tuturor partidelor, însă acest lucru se va realiza în sesiunea parlamentară din toamnă. Numirea a fost însă amânată până după alegerile parlamentare.

Tot în 18 iulie, Biroul Permanent al Camerei Deputaţilor a aprobat numirea fostului Avocat al Poporului Gheorghe Iancu în funcţia de şef al Departamentului legislativ de la nivelul acestei Camere a Parlamentului.

În toamna 2012, PSD anunţa că îl susţine pe Valer Dorneanu pentru funcţia de Avocat al Poporului. Anterior, PDL anunţase că îl susţine tot pe Gheorghe Iancu, iar UDMR pe Peter Eckstein Kovacs.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici