Giorgia Meloni salută „noaptea mândriei”. Cotidianul italian La Stampa: „Italia virează spre dreapta”

Liderul partidului Fraţii Italiei este gata să devină prima femeie prim-ministru, dar şi primul prim-ministru naţionalist de extrema dreaptă din istoria republicii italiene.

6820 afișări
Imaginea articolului Giorgia Meloni salută „noaptea mândriei”. Cotidianul italian La Stampa: „Italia virează spre dreapta”

DPA Images / Hepta

Giorgia Meloni şi-a revendicat victoria la alegerile din Italia şi a promis că va guverna pentru toţi italienii după ce exit-poll-urile au oferit coaliţiei sale de dreapta o majoritate clară.

Ea va pune la cale să creeze cel mai de dreapta guvern de la sfârşitul celui de-al doilea război mondial.

Rezultatele complete vor fi anunţate luni, iar liderul Fraţilor Italiei urmează să devină prima femeie prim-ministru al Italiei şi un model pentru partidele naţionaliste din Europa.

Este un rezultat şocant căci Italia este unul dintre cele şase state membre fondatoare ale Uniunii Europene, scrie The Guardian

Primele exit-poll-uri au dat coaliţiei de dreapta 41%-45%, în vreme ce coaliţia de stânga a obţinut  25,5%-29,5%.

Mişcarea populistă Cinci Stele a fost pe 13,5%-17,5%.

Partidul lui Meloni, care are origini neofasciste, va primi, de asemenea, cea mai mare parte din voturi în cadrul coaliţiei, care include Liga de extremă-dreapta, condusă de Matteo Salvini, şi Forza Italia, condusă de Silvio Berlusconi .

Luni dimineaţa devreme, Meloni a spus că alegătorii italieni i-au dat dreptul de a forma următorul guvern şi a cerut unitate pentru a ajuta la confruntarea cu numeroasele probleme ale ţării.

„Aceasta este o noapte de mândrie pentru Fraţii Italiei,  dar este un punct de plecare, nu o linie de sosire”, a spus ea unei mulţimi de susţinători. 

„Dacă suntem chemaţi să guvernăm această naţiune, vom face acest lucru pentru toţi italienii, cu scopul de a uni poporul, de a exalta ceea ce îl uneşte mai degrabă decât ceea ce îl divizează”, a spus Meloni reporterilor. „Nu vă vom trăda încrederea.

„Acesta este momentul să fii responsabil”, a spus Meloni, prezentând în direct la televizor şi descriind situaţia pentru Italia şi Uniunea Europeană că este „deosebit de complexă”.

Principalul grup de centru-stânga al Italiei, Partidul Democrat (PD), a recunoscut înfrângerea.

„Este o seară tristă pentru ţară”, a declarat Debora Serracchiani, un deputat senior al PD, reporterilor în primul comentariu oficial al partidului cu privire la rezultat. „(Dreapta) are majoritatea în parlament, dar nu în ţară”.

Când au venit rezultatele provizorii, cotidianul italian La Stampa şi-a titrat prima pagină cu titlul „Italia se mişcă către dreapta”.

Dacă exit-poll-urile sunt corecte, preşedintele italian, Sergio Mattarella, este de aşteptat să-i înmâneze lui Meloni un mandat pentru a forma un guvern până la sfârşitul lunii octombrie.

Meloni şi-a început cariera politică ca activistă în mişcarea socială italiană neofascistă, dar respinge ideea că politica ei este fascistă, argumentând că dreapta italiană a trimis fascismul în istorie cu decenii în urmă.

Victoria aşteptată a coaliţiei ridică însă semne de întrebare cu privire la alianţele ţării în Europa, pe măsură ce continentul intră într-o iarnă probabil dominată de preţurile ridicate la energie şi de răspunsul  la agresiunea rusă din Ucraina. Meloni a căutat să transmită mesaje liniştitoare, dar este puţin probabil să fie binevenită la Paris, Bruxelles sau Berlin.

Partidul Social Democrat aflat la guvernare în Germania a avertizat săptămâna trecută că victoria ei ar fi dăunătoare pentru cooperarea europeană. Lars Klingbeil, preşedintele SPD al cancelarului Olaf Scholz, a declarat că Meloni s-a aliniat cu figuri „antidemocratice”, precum premierul Ungariei, Viktor Orbán.

 

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici