Gorghiu: Nu exclud o dezbatere în Parlament pe tema cotelor de refugiaţi, dar nu are competenţă

Copreşedintele PNL Alina Gorghiu a declarat, luni, că nu excude posibilitatea unei dezbateri în Parlament privind cotele de refugiaţi pe care România ar urma să le primească, dar nu Parlamentul are competenţă în acest sens, ci preşedintele şi Guvernul.

103 afișări
Imaginea articolului Gorghiu: Nu exclud o dezbatere în Parlament pe tema cotelor de refugiaţi, dar nu are competenţă

Alina Gorghiu (Imagine: Dan Tautan / Mediafax Foto)

Întrebată în legătură cu faptul că Traian Băsescu şi Călin Popescu Tăriceanu au afirmat că ar trebui să existe o dezbatere în Parlament pe tema cotei de refugiaţi, Gorghiu a spus: "Competenţa în politica externă aparţine preşedintelui, Guvernului, Parlamentul României nu are obligaţia să se manifeste pe acest subiect".

Ea a arătat că toate partidele au fost de acord că poziţia exprimată de preşedinte privind cotele voluntare de refugiaţi este una "legitimă", având în vedere că România nu-şi poate asuma cote peste capacităţile ei.

"România este un partener al UE şi se manifestă solidar cu Uniuniunea Europeană, dar cred că poziţia exprimată de România este cât se poate de legitimă", a mai spus Gorghiu.

Liderul PNL a menţionat că în societatea românească a fost generată o dezbatere amplă pe această temă, deşi în România nu a fost văzut până acum niciun refugiat.

"Era necesară o dezbatere în societatea românească, nu exclud o dezbatere în Parlament, dacă se consideră necesar, dar nu Parlamentul are competenţă. Este o decizie colectivă luată prin consens şi de preşedinte şi de primul ministru. (...) Nu este surprinzător că Traian Băsescu are o poziţie controversată referitoare la refugiaţi, ca discursul forţelor politice extremiste. Cea mai bună poziţie a PNL faţă de Traian Băsescu este să-l ignore", a adăugat Gorghiu.

Liderul PNL a mai spus că, personal, crede în structurile europene şi în principiul solidarităţii europene, iar ideea de a merge cu "mesaje extremiste" ale lui Traian Băsescu este o eroare.

Preşedintele Senatului Călin Popescu Tăriceanu a declarat, luni, că România, ca stat membru al UE, trebuie să arate că este solidară cu eforturile şi demersurile Uniunii în a trata criza refuzaţilor, el opinând totodată că, "în general vorbind, fixarea unui mandat rigid nu ajută în negocieri". El a subliniat necesitatea unor dezbateri în Parlament privind cotele de refugiaţi.

Preşedintele Klaus Iohannis a precizat luni, într-o conferinţă de presă, că nu este uzual ca Parlamentul să fie consultat pe problema cotelor de imigranţi, dar nu exclude acest lucru.

"Preşedintele României nu trebuie să ceară niciun mandat să reprezinte România în Consiliul European, dar sigur că este de dorit să se cunoască părerea nu doar a partidelor şi politicienilor, ci şi a Parlamentului şi, probabil vă aminiţi, miercuri voi merge în Parlament şi voi aborda şi această chestiune", a precizat preşedintele.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici