Guvernul alocă primăriilor 90 milioane euro. Unităţile PDL din nou pe lista principalilor beneficiari

Guvernul a alocat primăriilor fonduri totale de 386 milioane lei (circa 90 milioane euro) pentru proiecte de dezvoltare a infrastructurii şi a unor baze sportive în mediul rural, unităţile administrative ale PDL figurând şi de această dată, ca în ultimii doi ani, pe lista principalilor beneficiari.

83 afișări
Imaginea articolului Guvernul alocă primăriilor 90 milioane euro. Unităţile PDL din nou pe lista principalilor beneficiari

Guvernul alocă primăriilor 90 milioane euro. Unităţile PDL din nou pe lista principalilor beneficiari (Imagine: Shutterstock)

Fondurile sunt asigurate din sume defalcate din taxa pe valoarea adăugată, pentru acoperirea cheltuielilor de execuţie a lucrărilor de investiţii prevăzute în cererile de finanţare "declarate eligibile", se arată în hotărârea aprobată de Guvern.

Din suma totală, 259,3 milioane lei au fost distribuite pentru lucrări de infrastructură, iar 126,6 milioane lei au fost acordate pentru construcţii de baze sportive.

Cele 259 milioane lei destinate lucrărilor de infrastructură au fost alocate preponderent primăriilor conduse de PDL (91,4 milioane lei pentru 161 unităţi), urmate de primăriile PSD (65,9 milioane lei pentru 139 primării), PNL (40,7 milioane lei pentru 116 primării) şi UDMR (36,1 milioane lei pentru 62 primării), conform calculelor MEDIAFAX.

Cele mai multe fonduri pentru lucrări de infrastructură au fost alocate judeţelor Suceava (12,6 milioane lei), Mureş (16,4 milioane lei), Dâmboviţa (10,7 milioane lei), Galaţi (10,2 milioane lei), Covasna (10 milioane lei), Maramureş (10 milioane lei), Timiş (9,7 milioane lei), Harghita (9,49 milioane lei), Dolj (8,7 milioane lei), Călăraşi (8,7 milioane lei), Caraş-Severin (8,3 milioane lei), Alba (8,29 milioane lei). Pe lista judeţelor care au primit cei mai puţini bani pentru infrastructură se află Argeş (3,3 milioane lei), Braşov (3,2 milioane lei), Bacău (3,1 milioane lei), Neamţ (3 milioane lei), Iaşi (2,8 milioane lei), Brăila (1,6 milioane lei), Sibiu (1,6 milioane lei), Giurgiu (578.000 lei).

În privinţa finanţării pentru construcţia de săli de sport, cele mai multe fonduri au fost alocate judeţelor Argeş (6,1 milioane lei), Tulcea (5,7 milioane lei), Teleorman (5,2 milioane lei), Bihor (5 milioane lei), Bistriţa-Năsăud (5 milioane lei), Vâlcea (5 milioane lei), iar cei mai puţini bani au revenit judeţelor Arad (1,4 milioane lei), Alba (1,7 milioane lei), Brăila (1,7 milioane lei), Călăraşi (1,7 milioane lei), Hunedoara (1,6 milioane lei), Timiş (1,2 milioane lei), Constanţa (un milion lei), Caraş-Severin (971.000 lei), Buzău (940.000 lei), Galaţi (700.000 lei).

Astfel de hotărâri au mai fost aprobate de Guvern atât în 2010, cât şi pe parcursul anului 2009, când sume defalcate din TVA pentru echilibrarea bugetelor locale au fost suplimentate din Fondul de rezervă bugetară, iar banii au fost alocaţi mai multor primării, preponderent de la PDL, pentru finanţarea unor cheltuieli curente şi de capital.

În 2009, Guvernul PSD-PDL a repartizat autorităţilor locale fonduri de 662 milioane lei din sume defalcate din TVA pentru finanţarea proiectelor de dezvoltare a infrastructurii şi a unor baze sportive, cei mai mulţi bani fiind alocaţi primăriilor conduse de cele două partide.

Hotărâri similare de distribuire a sumelor defalcate din TVA au fost aprobate şi de Guvernul PNL, pe finalul anului 2008, iar banii au fost alocaţi atunci în principal către primării conduse de PNL şi PSD.

Un studiu prezentat în luna iunie anul trecut de către Institutul pentru Politici Publice a indicat că peste 70% dintre primarii care au obţinut în 2009 bani din Fondul de rezervă al Guvernului aparţin PDL.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici