Horodniceanu, în Parlament: DIICOT nu are o investigaţie legată de cartelele prepay pentru acţiuni teroriste

Şeful DIICOT, Daniel Horodniceanu, a declarat joi, la Parlament, că instituţia pe care o conduce nu este implicată în vreo investigaţie referitoare la folosirea cartelelor prepay din România pentru acţiuni teroriste, în prezent existând "informaţii" legate de terorism, nu dosare penale.

541 afișări
Imaginea articolului Horodniceanu, în Parlament: DIICOT nu are o investigaţie legată de cartelele prepay pentru acţiuni teroriste

Horodniceanu, în Parlament: DIICOT nu are o investigaţie legată de cartelele prepay pentru acţiuni teroriste

Întrebat dacă instituţia pe care o conduce este implicată în investigaţia referitoare la cartelele prepay din România folosite pentru acţiuni teroriste, Horodniceanu a spus că DIICOT nu are o investigaţie pe această temă.

"Nu am cunoştinţă despre declaraţia dată de SRI şi DIICOT în acest moment nu are o investigaţie, dar dacă ar avea-o tot n-ar putea să o comunice pentru că probabil s-ar desfăşura sub auspicii de informaţie clasificată", a declarat şeful DIICOT, după o dezbatere la Palatul Parlamentului, pe tema garanţiilor legale pentru respectarea drepturilor omului în cadrul metodelor speciale de supraveghere.

Daniel Horodniceanu a mai spus că DIICOT nu are dificultăţi privind gestionarea situaţiei din perspectiva ameninţărilor teroriste, având în vedere măsurile de suplimentare a personalului.

"Nu este mai greu ca în perioada anterioară, nu suntem la un grad sporit de alertă teroristă, suntem la albastru precaut. Din fericire, avem forţe de reacţie şi am creat instrumente supliemntare, inclusiv prin crearea de instituţii în interiorul DIICOT-ului şi suplimentarea personalului, care să se ocupe de astfel de infracţiuni, atât de terorism, cât şi cele împotriva siguranţei naţionale", a spus şeful DIICOT.

Întrebat dacă în acest moment există cazuri care au legătură cu terorismul, Daniel Horodniceanu a spus: "Există informaţii, nu dosare penale în acest moment."

SRI investighează posibilitatea utilizării unor cartele pre-paid în atentatele din Europa, de altfel există indicii privind lansarea de "ameninţări la adresa unor infrastructuri de transport dintr-o ţară europeană de pe astfel de cartele".

Potrivit unui comunicat transmis miercuri, "SRI investighează, în cooperare cu instituţiile din Sistemul Naţional de Prevenire şi Combatere a Terorismului şi partenerii internaţionali, folosirea cartelelor nenominale româneşti în zone în care activează organizaţii teroriste".

"În România, indivizi afiliaţi organizaţiilor teroriste au folosit cartele pre-paid pentru comunicare în exterior", informează SRI.

Şeful DIICOT, Daniel Horodniceanu, a declarat joi, la Parlament, că instituţiei pe care o conduce "i-a convenit" dintr-o perspectivă Ordonanţa de Urgenţă referitoare la interceptări pentru că a creat perspectiva creării unui serviciu tehnic.

"În momentul în care decizia Curţii Constituţionale a fost emisă, s-a creat un vid, iar noi am fost puşi în situaţia de a gândi variante de rezervă în ceea ce urma să facem pe ceea ce aveam în lucru la acel moment. Trebuie să mărturisesc că DIICOT-ului i-a convenit dintr-o perspectivă Ordonanţa de Urgenţă pentru că ne-a creat perspectiva creării unui serviciu tehnic pe care trebuia să-l avem de o bună bucată de vreme şi pe care sperăm că-l vom lărgi în perioada următoare", a declarat Horodniceanu, la o dezbatere pe tema garanţiilor legale pentru respectarea drepturilor omului în cadrul metodelor speciale de supraveghere.

Horodniceanu a mai spus că judecătorii CCR sunt de acord ca, dacă este vorba de infracţiuni de siguranţă naţională şi terorism, SRI să acorde suport tehnic organelor abilitate, adică DIICOT, care este unitate reactivă.

"Parcurgând decizia Curţii Consituţionale, care dintr-o perspectivă este salutară, nu am înţeles exact în ce mod era alterat mijlocul de probă, de intervenţie a ofiţerului de la SRI. Prin faptul că discutăm despre un organ militarizat? Nu cred, pentru că facem şi instanţe şi parchete militare, deci avem magistraţi militari în România. Prin faptul că ofiţerii SRI nu sunt ofiţeri de poliţie judiciară? Cu siguranţă, da. Nu au fost şi nu vor fi niciodată ofiţeri de poliţie judiciară", a spus el.

Şeful DIICOT a mai spus că România este singura ţară din Europa care nu are dealeri de droguri vizibili în stradă, că este una dintre ţările care nu are atentate teroriste şi că este una dintre ţările în care mafia rusă nu este activă. "Aceste lucruri s-au realizat în timp prin activitatea susţinută atât a procurorilor din cadrul Direcţiei, dar şi a partenerilor lor instituţionali", a explicat Horodniceanu.

 

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici