Kelemen Hunor, de Ziua Maghiarilor de Pretutindeni: Sentimentul de siguranţă al comunităţii maghiare s-a zdruncinat

Liderul UDMR, Kelemen Hunor, a declarat marţi că situaţia comunităţii maghiare este mai precară decât în urmă cu un an, având în vedere că naţionalismul distructiv a revenit în actualitate, în condiţiile în care ''în această ţară s-a instaurat falsul concept că totul este permis''.

Kelemen Hunor, de Ziua Maghiarilor de Pretutindeni: Sentimentul de siguranţă al comunităţii maghiare s-a zdruncinat

''Avem puţine motive pentru care să simţim astăzi o atmosferă pe deplin sărbătorească. De săptămâni întregi analizez, împreună cu colegii mei, dacă direcţia pe care ne aflăm, experienţele pe care le trăim, sunt de fapt începutul unei schimbări nedorite, sau doar o replică negativă a ceea ce credeam cu toţii că am reuşit să lăsăm în urmă, odată pentru totdeauna. Un sigur lucru însă, putem afirma cu certitudine: libertatea maghiarilor din Transilvania se află într-o situaţie mai bună decât cu 26 de ani în urmă, dar mai precară decât era în urmă cu un an. Realitatea ne arată că, în ceea ce priveşte sentimentul nostru de libertate, astăzi, avem mai degrabă motive de tristeţe şi îngrijorare, decât pentru a sărbători'', a spus preşedintele UDMR, cu ocazia comemorării, la Satu Mare, a 168 de ani de la Revoluţia paşoptistă.

El a subliniat că ''sentimentul de siguranţă al comunităţii maghiare s-a zdruncinat'', având în vedere că au apărut ''noi tipuri de ameninţări, s-au intensificat manifestările anti-maghiare, pe care le credeam demult încheiate, iar naţionalismul distructiv, alimentat de ură, a revenit în actualitate''.

''Dispoziţia noastră colectivă este afectată de incorectitudinile experimentate la diverse nivele: proiecte de lege, abuzuri instituţionale, sau accentuarea sentimentului de ură şi stigmatizare socială promovată de mass-media. Nu încetăm să ne exprimăm uimirea pentru tot ceea ce se întâmplă. Deşi nu îl vedem, ştim foarte bine cine este duşmanul. Nu îl vedem, deoarece, îmbracă mereu noi forme, are mereu o nouă faţă. Nu îi vedem adevăratul chip, simţim însă, că este extrem de hotărât, nu vrea să se oprească. Constatăm, în acelaşi timp, că foloseşte instrumente moderne, cu efect de bumerang: dacă îndrăznim să vorbim despre ceea ce simţim cu adevărat, atunci cuvintele, oricât ar fi de corecte şi adevărate, se întorc împotriva noastră'', a mai susţinut Kelemen Hunor.

El s-a referit la faptul că spaţiul public ar fi dominat de disputele privind ideea de libertate şi siguranţă, plasate în contradicţie. Liderul UDMR s-a arătat deranjat şi de faptul că cine invocă doar exercitarea distorsionată a justiţiei este declarat critic al sistemului judiciar.

Prin periclitarea identităţii naţionale şi contestarea dreptului de folosire a limbii materne, se pune sub semnul întrebării libertatea umană în sine, a mai accentuat Kelemen Hunor, criticând, de asemenea, faptul că după ce UE şi-a deschis porţile, ''în această ţară s-a instaurat falsul concept că totul este permis''.

''Mesajul pe care îl transmitem prietenilor noştri români este următorul: libertatea noastră nu afectează cu nimic libertatea voastră. Prin libertatea noastră de a rămâne în continuare maghiari pe pământul nostru natal, al părinţilor noştri, nu periclitează în niciun fel libertatea lor, a românilor'', a fost mesajul său către majoritari.

Dacă ţi-a plăcut articolul, urmăreşte MEDIAFAX.RO pe FACEBOOK »

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

comentează și tu Momentan sunt 43 comentarii
Taguri:
UDMR ,
MAGHIARI ,
COMENTARII
  • @ Victor 16 mar 2016

    Pentru ca sa fie '' probleme '' intre romani si maghiari au aparut '' baietii destepti'' Tokes, Hunor, Kulcsar Terza Jozsef, Szasz Jeno, László Borbély, Attila Verestoy, Ladanyi Laszlo-Zsolt , etc care in diferite moduri INSTIGA.

  • Victor 16 mar 2016

    Daca ar declara ca nu sunt probleme intre romani si maghiari, sensul existentei UDMR ar disparea. Dar pentru ca sunt "probleme", maghiarii au nevoie de "lideri" care sa lupte pentru ei. Asta e toata logica....

  • mihai gir 16 mar 2016

    Voi politicienii vreti sa distrugeti linistea popoarelor, ce facet intrati in campania electorala, deja? Avem alte lucruri de facut, pentru supravietuirea si prosperitatea noastra ca europeni. Terminati cu prostiile m-am saturat de ele.

  • vezi toate comentariile
COMENTEAZĂ ŞI TU
Eroare: Câmpurile marcate cu roşu nu sunt valide!
Comentariul a fost adǎ ugat!

Cod captcha invalid!

Introdu numǎrul din imagine:

* Faceţi click pe imagine pentru a genera alt numǎr
ŞTIRILE ZILEI
Versiunea: mobil  |  completa

Citarea se poate face în limita a 250 de semne. Nici o instituţie sau persoană (site-uri, instituţii mass-media, firme de monitorizare) nu poate reproduce integral scrierile publicistice purtătoare de Drepturi de Autor fără acordul Mediafax SA.

ULTIMA ORĂ
Biserica Ortodoxă, lovită la cel mai înalt nivel. Declaraţia care provoacă stupoare în BOR. Nimeni nu a avut curajul să spună asta în ultimii 26 de ani