Video Noul ministru al Sănătăţii, Vlad Voiculescu, preia mandatul de la Dacian Cioloş. Iohannis: E paradoxal că acest Guvern, cu un mandat foarte limitat, trebuie să se lupte cu probleme vechi - FOTO, VIDEO

Noul ministru al Sănătăţii, Vlad Voiculescu, a depus vineri jurământul la Palatul Cotroceni. Preşedintele Klaus Iohannis i-a transmis lui Vlad Voiculescu, că, prin preluarea ''cu mult curaj'' a acestui portofoliu, are şansa să corecteze problemele sistemice din domeniu.

12079 afișări

Noul ministru al Sănătăţii, Vlad Voiculescu, preia mandatul de la Dacian Cioloş

Vlad Voiculescu, noul ministru al Sănătăţii, a ajuns vineri la sediul ministerului, alături de premierul Dacian Cioloş pentru a îşi prelua mandatul.

Iohannis către noul ministru: Aveţi şansa să corectaţi problemele sistemice din sănătate

Şeful statului a subliniat că independenţa politică îi dă o libertate suplimentară, având în vedere că miniştrii politici s-au temut de propriul partid şi mai puţin de opinia publică.

''Este cumva paradoxal că acest Guvern, care a preluat un mandat foarte limitat trebuie să se lupte rând pe rând cu probleme care sunt majoritatea vechi. Chit că există unele tendinţe în spaţiul public de a arunca problemele în acest Guvern, eu cred că e şi e un lucru rău aici, şi un lucru bun. Un lucru rău este că se fac vinovaţi oameni care, de fapt, nu au avut vina decât că au fost suficient de curajoşi încât să intre în acest mandat scurt. Pe de altă parte, chiar aveţi şansa să corectaţi lucrurile. Cu siguranţă, nu veţi corecta toate lucrurile, nu veţi rezolva toate problemele, dar această independenţă politică vă dă o libertate surprinzătoare în a intra şi a rezolva probleme sistemice pe care nu le-au rezolvat alţii, fiindcă le-a fost frică, de obicei, de propriul partid, câteodată şi de Opoziţie, foarte rar de opinia publică'', a spus Iohannis.

El l-a felicitat pe Voiculescu ''pentru preluarea cu mult curaj a acestui mandat''.

''Dumneavoastră sunteţi cunoscut multora prin faptul ca v-aţi implicat la un moment într-o chestiune al sistemului de sănătate din România când mulţi îşi pierduseră speranţele. Aţi reuşit atunci să rezolvaţi o problemă extrem de complicată, cu citostaticele, aţi redat multor bolnavi speranţa, dar, cel mai important lucru, aţi redat speranţă celor care au fost convinşi tot timpul, dar n-au văzut cum se poate corecta sistemul. Acum, aveţi şansa să vă implicaţi din poziţia de ministru şi să corectaţi problemele sistemice din sănătate. (...) Iar, în continuare, veţi avea toată libertatea şi tot sprijinul meu să veniţi cu politici publice în acest caz specific, în domeniul sănătăţii, care vin să îmbunătăţească net sistemul, în fond pentru singurul scop pentru care merită, ca acest sistem să funcţioneze pentru oameni, ca expresia Pacientul în centrul sistemului de sănătate să nu fie un slogan, ci o realitate'', a afirmat şeful statului.

La ceremonia de depunere a jurământului au participat membrii Guvernului şi preşedintele Camerei Deputaţilor, Valeriu Zgonea.

Preşedintele Klaus Iohannis a semnat vineri decretul pentru numirea lui Vlad Voiculescu în funcţia de Ministru al Sănătăţii. 

Premierul Dacian Cioloş a declarat, joi, la Realitatea TV, că a ezitat între a numi un om din sistem şi unul din afara acestuia, dar care îl cunoaşte şi are o viziune asupra reformelor necesare.

"Am ezitat în această perioadă între un om din sistem, care să cunoască sistemul şi să vină cu o propunere de reformă, şi unul din afară care să cunoască sistemul, (...) dar care să vină cu o viziune, cu echidistanţă, dată fiind situaţia (...), aşteptările din partea societăţii, tensiunile din sistemul medical. Am decis să-mi asum un risc şi să vin cu această propunere", a spus Cioloş, precizând că Vlad Voiculescu este un economist, care de câţiva ani a avut ocazia să cunoască sistemul medical, cu care a lucrat ca reprezentant al societăţii civile.

Cioloş a mai spus că o să-i predea lui Voiculescu ceea ce a făcut în perioada interimatului său la minister şi a adăugat că rămâne angajat pe domeniul Sănătăţii, până la finalul mandatului său de premier pentru că vrea să mişte sistemul.

Economistul Vlad Voiculescu, directorul de Cabinet al ministrului Finanţelor, are o experienţă de 14 ani de muncă în Viena şi este iniţiatorul "Reţelei Citostaticelor" care aducea gratuit medicamente pentru bolnavii din România.

El va prelua Ministerul Sănătăţii pe fondul crizei privind dezinfectanţii din spitale care a dus la demisia lui Patriciu Achimaş-Cadariu.

Noul ministru al Sănătăţii, Vlad Voiculescu, are economii în valoare de aproximativ 110.000 de euro, veniturile sale din ultimul an fiscal la Erste Bank în Viena ridicându-se la aproximativ 43.000 de euro.

Noul membru al Guvernului are terenuri în comuna Brăneşti, judeţul Dâmboviţa, localitate în care deţine şi un spaţiu de producţie.

El nu are o locuinţă sau autoturism proprietate personală, dar economiile sale se ridică la aproximativ 110.000 de euro.

Astfel, el a declarat 5 conturi, în valoare de 68.000 de euro şi 25.000 de lei, la care se adaugă 14.000 de lei şi 32.000 de euro cash.

Vlad Voiculescu deţine acţiuni la Erste Bank în valoare de peste 6.000 de euro.

Veniturile sale din ultimul an fiscal la Erste Bank în Viena se ridică la aproximativ 43.000 de euro.

Vlad Voiculescu a lucrat în ultimul an în calitate de Director de Cabinet al ministrului de Finanţe, Anca Dragu. Înainte de asta, el a locuit 14 ani la Viena, unde a absolvit licenţa şi masterul la Universitatea de Economie şi Business din Viena (Vienna University of Economics and Business Administration), având în prezent peste 10 ani de experienţă în domeniul financiar.

De asemenea, Vlad Voiculescu a mai deţinut poziţia de vicepreşedinte în cadrul Diviziei de Finanţări de Infrastructură a Erste Group Bank AG şi este iniţiatorul MagiCAMP, iar din iunie 2013 este Vicepreşedinte şi Trezoriei al European Cancer Patient Coalition.

El a fost implicat, de-a lungul timpului, în mai multe proiecte sociale în domeniul sănătăţii, cel mai cunoscut fiind reţeaua de citostatice, prin care voluntarii implicaţi transportau gratuit în România medicamente esenţiale în tratarea cancerului care nu se găseau în spitalele şi farmaciile româneşti. Proiectul a fost dezvăluit în cadrul unei investigaţii HotNews, care a stat la baza unui documentar HBO, „Reţeaua”.

 

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici