Orban: Inspecţia Judiciară dovedeşte că urmăreşte o agendă politică împotriva valorilor democratice

Preşedintele PNL, Ludovic Orban, a declarat, marţi, că Inspecţia Judiciară ”dovedeşte că urmăreşte o agendă politică împotriva valorilor democratice”, după ce IJ a decis exercitarea unei acţiuni disciplinare faţă de şeful Parchetelor Militare şi procurorul dosarului mitingului din 10 august.

262 afișări
Imaginea articolului Orban: Inspecţia Judiciară dovedeşte că urmăreşte o agendă politică împotriva valorilor democratice

Orban: Inspecţia Judiciară dovedeşte că urmăreşte o agendă politică împotriva valorilor democratice

”Inspecţia Judiciară dovedeşte tot mai clar că urmăreşte o agendă politică împotriva valorilor democratice. Este condamnabilă decizia anunţată de Inspecţia Judiciară de a solicita sancţionarea procurorilor care s-au preocupat de anchetarea represiunii împotriva protestatarilor paşnici din 10 august 2018. Această decizie se constituie într-un semnal de intimidare, cu conotaţie politică, împotriva întregului corp profesional al magistraţilor, în condiţiile în care este lipsită de o motivare serioasă”, a declarat, potrivit unui comunicat de presă, Ludovic Orban.

El mai afirmă că anchetarea evenimentelor din 10 august reprezintă o obligaţie legală a procurorilor, singurii care sunt abilitaţi de lege şi Constituţie să desfăşoare o astfel de cercetare pentru aflarea adevărului şi sancţionarea celor vinovaţi de ”agresarea brutală a manifestanţilor paşnici”.

”Afectarea integrităţii fizice a cetăţenilor şi încălcarea drepturilor fundamentale a acestora din partea unor organe ale statului nu poate rămâne nepedepsită. În această situaţie, singurul mod de a înţelege decizia Inspecţiei Judiciare este acela că avem de a face cu o tentativă de muşamalizare a acţiunii Jandarmeriei din 10 august 2018 cu scopul de a ascunde vinovăţia decidenţilor politici responsabili de ordonarea agresiunilor. De altfel, este suprinzător modul în care Inspecţia Judiciară înţelege să acţioneze astfel, în condiţiile în care subiectul agresiunilor împotriva protestatarilor paşnici a fost inclus în Rezoluţia Parlamentului European din 13 noiembrie 2018, care a cerut „autorităţile române să asigure o investigare transparentă, imparţială şi efectivă a acţiunilor forţelor de ordine”, a mai afirmat liderul liberalilor.

Potrivit sursei citate, Partidul Naţional Liberal a evitat în mod constant să se pronunţe asupra deciziilor organismelor care fac parte din sistemul judiciar, dar consideră că acest caz este ”unul extrem de grav care priveşte integritatea fizică a cetăţenilor acestei ţări”.

IJ a exercitat acţiunea disciplinară faţă de procurorii Cosneanu Gheorghe, şeful Secţiei Parchetelor Militare din PÎCCJ („SPM”), Mihalache Codruţ şi Pîrlog Bogdan, de la Parchetul Militar de pe lângă Tribunalul Militar Bucureşti, pentru nereguli referitoare la dosarul violenţelor din 10 august 2018.

Inspectorii Inspecţiei Judiciare îi acuză pe cei trei că nu au respectat dispoziţiile şi deciziile cu caracter administrativ, dispuse în conformitate cu legea de conducătorul instanţei sau al parchetului, ori a altor obligaţii cu caracter administrativ prevăzute de lege şi regulamente, abatere disciplinară prevăzută de art. 99 lit. m) din Legea nr. 303/2004.

 

A scăpa cu basma curată vinovaţii pentru violenţele din 10 august 2018 echivalează cu a anula pentru toţi cetăţenii drepturi fundamentale prevăzute de Constituţie, precum dreptul la viaţă şi la integritatea fizică pe care statul român este obligat să le garanteze.

 

Îmi exprim speranţa că membrii Consiliului Superior al Magistraturii vor judeca cu înţelepciune propunerea ce le-a fost înaintată de Inspecţia Judiciară şi vor transmite prin aceasta un semnal de încredere corpului profesional al magistraţilor pentru a-şi îndeplini misiunea fundamentală cu profesionalism şi determinare, dar şi un semnal către toţi cetăţenii români că le sunt respectate drepturile şi libertăţile constituţionale".

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici