Ponta: După decizia CC pe hotărârile Parlamentului trebuie modificate Regulamentele Camerelor

Premierul Victor Ponta a declarat, luni seară, că în urma deciziei Curţii Constituţionale privitoare la hotărârile Parlamentului trebuie modificate regulamentele celor două Camere ale Legislativului, în sensul că acestea nu se pot emite astfel încât să afectează valori şi principii constituţionale.

738 afișări
Imaginea articolului Ponta: După decizia CC pe hotărârile Parlamentului trebuie modificate Regulamentele Camerelor

Ponta: După decizia CC pe hotărârile Parlamentului trebuie modificate Regulamentele Camerelor (Imaginea: Bogdan Maran/Mediafax Foto)

Ponta a fost întrebat cum vede faptul că Guvernul a adoptat săptămâna trecută o Ordonanţă de Urgenţă care are aceeaşi reglementare cu cea declarată neconstituţională de Curtea Constituţională, respectiv eliminarea hotărârilor Parlamentului din controlul CC.

"Cred că astăzi Curtea a spus foarte clar: când e vorba de decizii interne ale Parlamentului, cum ar fi schimbarea preşedintelui Senatului sau al Camerei, nu se pot ataca la Curtea Constituţională, de altfel s-a mai întâmplat lucrul ăsta (...) Noi trebuie la Cameră, pe baza acestei decizii, să modificăm Regulamentul şedinţelor comune pentru a spune foarte clar că hotărârile Parlamentului nu pot fi date, nu pot afecta valorile şi principiile constituţionale. Şi atunci punem în acord regulamentele Camerelor cu ceea ce a spus Curtea Constituţională şi, implicit, Ordonanţa trebuie să urmeze acest regim", a explicat Ponta.

Soluţia legislativă care exclude de la controlul de constituţionalitate hotărârile Parlamentului ce afectează valori şi principii constituţionale este neconstituţională, a decis, luni, Curtea Constituţională care a admis astfel sesizarea depusă de 67 de deputaţi PDL.

"În urma deliberărilor, Curtea Constituţională, cu majoritate de voturi, a admis sesizarea de neconstituţionalitate şi a constatat că soluţia legislativă care exclude de la controlul de constituţionalitate hotărârile Parlamentului care afectează valori şi principii constituţionale este neconstituţională. Argumentaţiile reţinute în motivarea soluţiei pronunţate de Plenul Curţii Constituţionale vor fi prezentate în cuprinsul deciziei, care se publică în Monitorul Oficial al României, Partea I. Decizia este definitivă şi general obligatorie şi se comunică Preşedintelui României, preşedinţilor celor două Camere ale Parlamentului şi primului-ministru", se precizează într-un comunicat dat publicităţii de CC, după şedinţa de luni.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici