Iniţiativă PSD: La alegerile locale din 2020 nu pot candida persoane pentru care ANI a decis conflict de interese

Liderul senatorilor PSD Radu Preda a depus la Senat un proiect de lege care prevede că la scrutinul pentru localele din acest an nu pot candida persoanele pentru care ANI a determinat conflictul de interese sau starea de incompatibilitate, comunicat cu mai puţin trei ani înainte de data alegerilor.

2783 afișări
Imaginea articolului Iniţiativă PSD: La alegerile locale din 2020 nu pot candida persoane pentru care ANI a decis conflict de interese

La localele din 2020 nu pot candida persoane pentru care ANI a decis conflict de interese

Proiectul de lege completează ordonanţa de urgenţă a Guvernului 57/2019 privind Codul administrativ, prin introducerea unui nou subpunct la articolul 602 şi anume 602¹.

„(1) La alegerile locale din anul 2020 nu pot candida şi ocupa funcţii de ales local persoanele care au săvârşit fapte care au determinat existenţa conflictului de interese sau a stării de incompatibilitate, constatate prin rapoarte de evaluare întocmite de Agenţia Naţională de Integritate, în condiţiile legii, comunicate cu mai puţin de 3 ani înainte de data alegerilor.

(2) Pot candida şi ocupa funcţii de ales local persoanele în privinţa cărora s-a constatat prin rapoarte de evaluare întocmite de Agenţia Naţională de Integritate, în condiţiile legii, comunicate cu mai mult de 3 ani înainte de data alegerilor, că au săvârşit fapte care au determinat existenţa conflictului de interese sau a stării de incompatibilitate”, arată proiectul de lege al senatorului PSD.

Iniţiativa legislativă mai introduce un subpunct care prevede că mandatele de consilier local nu sunt validate pentru persoanele care au făcut fapte ce au dus la conflict de interesa sau incompatibilitate, constatate de Agenţia Naţională de Integritate (ANI).

„g) nu a săvârşit fapte care au determinat existenţa conflictului de interese sau a stării de incompatibilitate, constatate prin rapoarte de evaluare întocmite de Agenţia Naţională de Integritate, , în condiţiile legii, cu mai puţin de 3 ani înainte de data alegerilor”, potrivit subpunctului adăugat, prin proiectul de lege la articolul 114 „Validarea mandatelor de consilier local”.

De asemenea, este introdus un nou alineat care prevede că invalidarea alegerii primarului poate fi pronunţată şi dacă este constată comiterea unor fapte care duc la incompatibilitate şi conflict de interese, constatate prin rapoartele ANI.

„Invalidarea alegerii primarului se poate pronunţa şi în cazul în care se constată că a săvârşit fapte care au determinat existenţa conflictului de interese sau a stării de incompatibilitate, constatate prin rapoarte de evaluare întocmite de Agenţia Naţională de Integritate, în condiţiile legii, comunicate cu mai puţin de 3 ani înainte de data alegerilor”, conform noului alineat introdus prin iniţiativa legislativă la articolul 149.

Iniţiatorul susţine, în expunerea de motive, că proiectul propune măsuri pentru a împiedica accesul la calitatea de ales local a persoanelor despre care ANI a constatat că sunt în incompatibilitate sau conflict de interese, în contextul în care până la finalul lunii iunie a acestui an urmează si aibă loc alegerile locale.

Propunerea legislativă e semnată de 13 parlamentari, printre care şi senatorul PNL Iustin Talpoş, senatorii neafiliaţi Lucian Iliescu şi Viorel Ilie, iar restul aleşi ai PSD.

Pe 19 februarie, proiectul de lege a fost înregistrat la Senat, prim for sesizat, decizională fiind Camera Deputaţilor.

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici