Video Răsturnări de situaţie la votul din PSD pentru noul executiv: Guvernul Dăncilă îşi schimbă structura. Nume noi: Teodorovici va prelua Finanţele. Cine va veni la Sănătate, Transporturi şi Educaţie | UPDATE

Comitetul Executiv al PSD decide vineri, prin vot, cine sunt social-democraţii care vor ocupa funcţii în viitorul Cabinet Dăncilă. Preşedintele PSD Liviu Dragnea a declarat, înainte de şedinţa CEx, că din viitorul Executiv nu vor face parte miniştri cu probleme de integritate. Întrebat de Rovana Plumb, liderul PSD a afirmat că aceasta nu are vreo problemă.

9732 afișări

UPDATE 15.48

Oprişan: Întrebaţi-l pe Dragnea de ce nu au contat criteriile de integritate în selecţia miniştrilor

PSD CJ Vrancea, Marian Oprişan, a fost întrebat, vineri, după ce CExN al PSD a votat componenţa Guvernului Dăncilă, de ce criteriile de integritate nu au fost o prioritate în selecţia miniştrilor, el arătând că această întrebare trebuie adresată liderului PSD Liviu Dragnea.

Întrebat de ce criteriile de integritate nu au fost o proritate în selecţia miniştrilor, Oprişan a răspuns: "Nu ştiu, nu mă întrebaţi, întrebaţi-l pe domnul preşedinte Dragnea".

El a arătat că a fost de acord cu noua structură a Guvernului.

"Am fost de acord cu structura propusă pentru că nu au fost alte propuneri din acest punct de vedere şi dacă premierul desemnat a vrut, împreună cu conducerea partidului, această structură, trebuie să le dăm un cec în alb şi să le urăm succes în activitate", a spus Oprişan.

Chestionat dacă mai merită un cec alb Guvernul PSD-ALDE, Oprişan a precizat: "Evident că Guvernul PSD-ALDE merită în continuare un cec în alb. PSD e singurul partid care, dincolo de erorile nefericite din acest an, a făcut ceva concret pentru români".

UPDATE 13.24

Guvernul Dăncilă îşi schimbă structura şi va avea patru vicepremieri

Guvernul Dăncilă îşi schimbă structura şi va avea patru vicepremieri, potrivit unor surse politice, cei patru fiind Viorel Ştefan, Ana Birchall, Paul Stănescu şi Graţiela Gavrilescu.

Lista completă a Cabinetului Dăncilă:

Viorica Dăncilă, premier

Viorel Ştefan, vicepremier 

Graţiela Gavrilescu, vicepremier şi ministrul Mediului

Ana Birchall, vicepremier şi ministru pentru implementarea Afacerilor Europene

Paul Stănescu, vicepremier şi ministrul Dezvoltării

Valentin Popa, ministrul Educaţiei

Nicolae Burnete, ministrul Cercetării

Anton Anton, ministerul Energiei

Teodor Meleşcanu, ministrul de Externe

Rovana Plumb- ministrul Fondurilor Europene

Viorel Ilie, ministrul pentru Relaţia cu Parlament

Eugen Orlando Teodorovici, ministrul Finanţelor

George Ivaşcu, ministrul Culturii

Sorina Pintea, ministrul Sănătăţii

Dănuţ Andruşca, ministrul Economiei

Radu Oprea- ministrul pentru Mediul Afaceri, Comerţ şi Antreprenoriat

Lucian Şova, ministrul Transporturilor

Carmen Dan- ministrul Afacerilor Interne

Mihai Fifor- ministrul Apărării

Tudorel Toader- ministrul Justiţiei

Petre Daea- ministrul Agriculturii

Lia Olguţa Vasilescu- ministrul Muncii

Bogdan Cojocaru- ministrul Comunicaţiilor

Ioana Bran, ministrul pentru Tineret şi Sport

Bogdan Trif- ministrul Turismului

Ioan Deneş- ministrul Apelor şi Pădurilor

Natalia Intotero- ministerul Românilor de Pretutindeni

Victor Negrescu- ministru delegate pentru Afaceri Europene

UPDATE 13.00

Sorina Pintea- Sănătate, Dănuţ Andruşca- Economie, Lucian Şova- Transporturi

BUCUREŞTI (MEDIAFAX) - Sorina Pintea a fost votată de social democraţii din şedinţa CEx pentru funcţia de ministru al Sănătăţii, Dănuţ Andruşca pentru funcţia de ministru al Economiei, iar Lucian Şova la Transporturi, au declarat surse politice pentru MEDIAFAX.

Sorina Pintea, propusă de PSD pentru funcţia de ministrul al Sănătăţii, a fost manager al Spitalului de Pneumoftiziologie Baia Mare în perioada 2009-2013, apoi director economic la Direcţia Silvică Maramureş şi consilier integrarea europeană între 2003-2005.

În 2011, pe vremea când era manager al Spitalului de Pneumoftiziologie, numele Sorinei Pintea se afla pe prima pagină a ziarelor, după ce fiul ei, Ionuş Pintea, a fost reţinut de poliţiştii BCCO, în urma unei descinderi organizate într-un dosar de trafic de droguri.

Pintea a obţinut vineri mai multe voturi faţă de Rodica Nassar, propunerea anunţată de Gabriela Firea înainte de şedinţă.

Dănuţ Andruşcă, persoana propusă pentru funcţia de ministru al Economiei este parlamentar de Neamţ şi se afllă la primul mandat.

Acesta este vicepreşedintele Comisiei de Industrii şi a făcut parte şi din comisia specială ANRE.

La ministerul Transporturilor va ajunge Lucian Şova, deşi un nume vehiculat era al lui Răzvan Cuc, ce a mai deţinut această funcţie.

UPDATE 12.45 

Viorel Ştefan, votat vicepremier şi George Ivaşcu, la Cultură- voturile din CEx PSD- surse

Comitetul Executiv PSD a votat vineri ca Viorel Ştefan să ocupe funcţia de vicepremier fără portofoliu, în timp ce George Ivaşcu a fost susţinut pentru funcţia de ministru al Culturii, au declarat surse politice pentru MEDIAFAX.

UPDATE 12:41

Profesorul universitar Valentin Popa a fost votat de Comitetul Executiv PSD pentru funcţia de ministru al Educaţiei, au declarat surse politice pentru MEDIAFAX, acesta reuşind să obţină nominalizarea în detrimentrul Ecaterinei Andronescu.

PSD Suceava a anunţat că îl va susţine pe profesorul universitar Valentin Popa, rectorul Universităţii din Suceava, pentru a prelua funcţia de ministru al Educaţiei.

Potrivit surselor politice, acesta a fost votat, în urmă cu puţin timp, de CEx PSD ca fiind nominalizarea pentru funcţia de ministru al Educaţiei.

Gabriela Firea anunţase anterior şedinţei că o susţine pe Ecaterina Andronescu pentru această funcţie.

UPDATE 12:26

Propunerea ALDE pentru Ministerul Energiei este Anton Anton, fost ministru al Educaţiei, după ce Toma Pectu, actual ministru al Energiei a anunţat vineri că nu intenţionează să facă parte din viitorul Guvern.

UPDATE 12:18

Eugen Teodorovici a fost votat de Cex PSD pentru funcţia de ministru al Finanţelor, au declarat surse politice pentru Mediafax.

Teodorovici a fost propunerea PSD Tulcea pentru funcţia de ministru al Finanţelor Publice sau pentru un portofoliu la Ministerul Fondurilor Europene.

La rândul său, Eugen Teodorovici a spus că nu se poate pronunţa în acest caz decât după CEx PSD.

„Mă onorează propunerea. Sigur, niciunul dintre portofolii nu mi-ar fi străin, după atâţia ani de când lucrez în administraţia publică”, a declarat Teodorovici.

Din iunie 2009 şi până în mai 2012, Eugen Teodorovici ocupă poziţia de director al Autorităţii de Audit din cadrul Curţii de Conturi a României.

Din decembrie 2012 a fost ministrul al Fondurilor Europene în Guvernul condus de Victor Ponta şi senator PSD de Buzău în Parlamentului României. Din martie 2015 a ocupat funcţia de ministru al Finanţelor Publice în Guvernul României condus de Victor Ponta.

UPDATE 12.00 : Lista miniştrilor din Cabinetul Dăncilă. Care sunt ultimele nume vehiculate

Liderii social democraţi se află, la ora transmiterii ştirii, în şedinţa Comitetului Executiv al PSD, în care se validează lista miniştrilor din Cabinetul Dăncilă. printre numele noi sunt cele ale Rodicăi Nassar, Adrian Dobre sau George Ivaşcu.

Lista vehiculată:

Viorel Ştefan , vicepremier

Paul Stănescu, vicepermier

Graţiela Gavrilescu, vicepremier

Rovana Plumb, ministerul Fondurilor Europene

Ionuţ Mişa , ministerul Finanţelor

Lucian Şova, ministrul Transporturilor

Ioan Deneş, ministrul Apelor şi al Pădurilor

Ecaterina Andronescu, ministrul Educaţiei

Sorina Pintea, Elena Dinu sau Rodica Nassar , ministrul Sănătăţii

Adrian Dobre, ministru pentru Dialog Social

Bogdan Trif, ministerul Turismului

George Ivaşcu, ministrul Culturii

Ioana Bran, ministrul Tineretului

Tudorel Toader, ministrul Justiţiei

Teodor Meleşcanu , ministru de Externe

Mihai Fifor, ministrul Apărării

Petre Daea, ministrul Agriculturii

Lia Olguţa Vasilescu, ministrul Muncii

Declaraţii înainte de şedinţa CEx a PSD

Dragnea: Nu va fi niciun ministru cu probleme de integritate. Rovana Plumb nu are nicio problemă 

"Unele propuneri nu au fost acceptate. (...) La fiecare propunere va fi vot nominal. Nu cred că va fi vreun ministru cu probleme de integritate ", a declarat Liviu Dragnea,a înainte de şedinţa Comitetului Executiv Naţional al PSD.

Întrebat de situaţia Rovanei Plumb, al cărei nume este vehiculat pentru a ocupa postul de vicepremier, Dragnea a declarat că "la domana Plumb, din moment ce a fost respinsă de Parlament cererea (n.r.: de urmărire penală), înseamnă că nu are nicio problemă".

Procurorii DNA au cerut Parlamentului, în 2017, încuviinţarea urmăririi penale a Rovanei Plumb în dosarul "Belina", cerere care a fost însă respinsă.

Referitor la Paul Stănescu, pentru care DNA cere redeschiderea unui dosar, preşedintele PSD a declarat că acesta şi-a anunţat deja intenţia de a demisiona dacă devine inculpat.

Dăncilă, despre miniştrii cabinetului său: "Sunt nume noi, dar şi miniştri din vechiul Guvern"

Premierul desemnat, Viorica Dăncilă, a declarat vineri, înainte de şedinţa Comitetului Executiv al PSD, că din viitorul cabinet vor face parte şi nume noi, fără a da detalii dacă printre viitorii miniştri sunt şi persoane care au probleme de integritate.

"Am participat la analiza viitorului cabinet PSD-ALDE, am evaluat propunerile, în şedinţa CEx vor fi supuşi unui vot, nu pot să vă dau lista acum", a declarat Viorica Dăncilă, înainte de şedinţa Cex PSD ce vineri.

Întrebată dacă vor fi persoane cu probleme de integritate, aceasta a declarat că nu poate da detalii atâta timp cât este doar premier desemnat şi nu ocupă propriu-zis funcţia.

" Sunt nume noi, dar şi miniştri din vechiul Guvern", a mai spus Dăncilă.

Firea: Am dori pe Nasar la Sănătate, Andronescu la Educaţie şi Ivaşcu la Cultură.O susţinem pe Plumb

Gabriela Firea, primarul general al Capitalei, a declarat că atât ea cât şi primarii de sectoare îi propun pe Rodica Nasar la Ministerul Sănătăţii, pe George Ivaşcu la Cultură şi pe Ecaterina Andronescu la Educaţie. De asemenea, edilul şi-a anunţat susţinerea pentru revenirea Rovanei Plumb.

"Ne-am dori să susţinem pentru portofoliile Cultură, Sănătate şi Educaţie. Votul este cel mai important. Ne dorim o echipă profesionistă, îmi pun mari speranţe în Viorica Dăncilă, o cunosc şi cred că toate proiectele Capitalei blocate până acum vor intra într-o noua fază. (..) Am avut o relaţie profesională bună cu domnul ministru Bodog şi nu am ce să-i reproşez, cel puţin prin modul cum a tratat cele 19 spitale din subordinea primăriei, dar noi ne-am dori foarte mult ca doamna Rodica Nasar, preşedintele PSD Sector 2, să fie ministru şi o să o şi propunem, sperăm doar să nu se retragă, pe doamna Andronescu la Educaţie şi pe domnul Ivaşcu la Cultură. (..) O susţinem pe doamna Plumb pentru postul de vicepremier", a declarat Gabriela Firea.

Întrebată despre posibili membri ai Guvernului cu probleme penale, Firea a răspuns: "Până la o hotărâre definitivă a unei instanţe, orice persoane este nevinovată".

Bodog nu mai vrea să facă parte din noul Guvern: Am informat conducerea

Ministrul Sănătăţii, Florian Bodog, a declarat, luni, înainte de CEx PSD, că nu îşi va depune candidatura pentru un nou mandat de ministru, precizând că a informat conducerea partidului şi că va susţine persoana care va prelua portofoliul.

Propunerea vehiculată pentru preluarea portofoliului este Rodica Nasar, preşedinte PSD Sector 2, aceasta fiind propusă şi susţinută de PSD Bucureşti şi de primăriile de sectoare.

"Am avut o relaţie profesională bună cu domnul ministru Bodog şi nu am ce să-i reproşez, cel puţin prin modul cum a tratat cele 19 spitale din subordinea primăriei, dar noi ne-am dori foarte mult ca doamna Rodica Nasar, preşedintele PSD Sector 2, să fie ministru şi o să o şi propunem, sperăm doar să nu se retragă, pe doamna Andronescu la Educaţie şi pe domnul Ivaşcu la Cultură. (..) O susţinem pe doamna Plumb pentru postul de vicepremier", a declarat Gabriela Firea.

Florian Bodog este al doilea ministru care a anunţat că nu va face parte din Guvernul Dăncilă. Vineri dimineaţa, Marius Dunca a anunţat că se retrage din fruntea Ministerului Tineretului şi Sportului, precizând că s-a consultat şi cu Liviu Dragnea.

"Mi-a spus de ieri (n.r. de demisie). Vrea să se ocupe mai multe de organizaţia PSD din Braşov şi am luat act de asta. Atunci va fi o altă opţiune", a declarat Liviu Dragnea.

Arsene: Nu ştiam că Radu Oprea e trimis în judecată. Nu reprezintă un punct slab

Preşedintele CJ Neamţ, Ionel Arsene, a precizat, vineri, că noul ministru al Mediului de Afaceri, Radu Oprea, va face performanţă la acest minister, el arătând că nu ştia că acesta este trimis în judecată şi că, oricum, acest lucru nu reprezintă un punct slab al noului Guvern.

Chestionat dacă Radu Oprea este mai bine pregătit decât fostul ministru Ilan Laufer, Arsene a răspuns: "Ilan Laufer a făcut o figură foarte bună şi am convingerea că şi viitorul ministru Radu Oprea va face performanţă".

Arsene a spus că nu ştia că acesta este trimis în judecată.

"Nu ştiu de problema lui. Trebuie să judecăm oamenii după ce pot să facă. Eu am probleme nefericite, asta nu înseamnă că sunt vinovat", a spus Arsene.

Întrebat dacă aceste probleme în justiţie nu reprezintă puncte slabe ale Guvernului, Arsene a răspus: "Nu".

Arsene a spus că şi noul ministru al Economiei, Dănuţ Andruşcă, este un "profesionist".

"A fost o propunere a organizaţiei PSD Neamţ, e un coleg de-al nostru deputat, un profesionist, şi avem mare încredere în el că va face performanţă", a spus Arsene despre Andruşcă.

Întrebat ce îl recomandă pe Andruşcă pentru acest portofoliu, Arsene a răspuns: "Experienţa la ministerul Economiei, a fost consilierul ministrului Niţă 3 ani, a fost director general la Regia autonomă nucleară de la Turnu Severin, a condus Cuprumin Alba Iulia, are o experienţă foarte bogată în această ramură".

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici