Senatorii l-au criticat pe premierul Dacian Cioloş pentru acţiunea ANAF în cazul Intact. "Acum a venit oarecum CRIMINALUL la locul faptei să vadă dacă mortul mai mişcă"

Senatorii l-au criticat miercuri pe premierul Dacian Cioloş pentru acţiunea ANAF în cazul Intact, reproşându-i de la ''derapajul de la ideea de democraţie'' până la faptul că ar fi cauza problemelor lui Dan Voiculescu cu legea, atitudine la care s-au raliat parţial şi reprezentantanţii PNL.

7739 afișări
Imaginea articolului Senatorii l-au criticat pe premierul Dacian Cioloş pentru acţiunea ANAF în cazul Intact. "Acum a venit oarecum CRIMINALUL la locul faptei să vadă dacă mortul mai mişcă"

Senatorii l-au criticat pe premierul Dacian Cioloş pentru acţiunea ANAF în cazul Intact. "Acum a venit oarecum CRIMINALUL la locul faptei să vadă dacă mortul mai mişcă" (Imagine: Octav Ganea / Mediafax Foto)

''Un şir de evenimente începând cu ziua de luni, atunci când modul în care o instituţie a statului a înţeles să-şi facă datoria s-a dus mai mult către ideea de abuz şi mai puţin către ideea de funcţionare a unei instituţii ce ţine de activitatea statului. Am semnalat derapajul de la ideea de democraţie'', a declarant liderul senatorilor social-democraţi, Mihai Fifor.

La rândul său, senatorul liberal Ben-Oni Ardelean a spus că partidul său susţine statul de drept, dar că este inacceptabil ca, la 26 de ani de la revoluţie, să asistăm la ''un modus operandi absolut ieşit din comun''.

''Suspiciunea rezonabilă a noastră, a multora, este că acesta e un caz declanşator pentru a conştientiza opinia publică de ceea ce se întâmplă în multe alte situaţii probabil necunoscute - la un colţ de stradă, la firme mici, la oameni care strigă şi deseori ne atenţionează vis-à-vis aceeaşi procedură. Preţul libertăţii, scump plătit de români, trebuie valorificat acum, în democraţie'', a susţinut Ardelean.

El i-a cerut premierului să le solicite celor din subordine adoptarea unui comportament politic care să denote demnitate, ''respect faţă de cetăţeni, faţă de toţi întreprinzătorii care, cu greu, supravieţuiesc tranziţiei''.

''Un mare abuz'', a caracterizat situaţia şi senatorul UNPR Ruxandra Jipa. Ea i-a recomandat premierului o soluţionare a acestei situaţii, astfel încât televiziunea trustului Intact să rămână în sediul actual.

Cristiana Anghel, senator ALDE, l-a declarat pe premierul Dacian Cioloş vinovat pentru problemele cu justiţia ale lui Dan Voiculescu.

''Tot dosarul ICA a pornit de la acest om, care este premier. S-a constituit parte civilă, deşi are un dosar penal pentru abuz în serviciu, spunându-se că trebuia să se constituie parte civilă Ministerul de Finanţe, nu dumnealui. Iar acum a venit oarecum criminalul la locul faptei să vadă dacă mortul mai mişcă. Vine dl. premier, pe care eu nu l-am votat, şi ne prosteşte şi spune că nu a fost în ţară. Chestiile astea sunt de copii de grădiniţă. Păi dacă domnul de la ANAF este aşa de independent, de ce nu s-a dus la Sibiu să ia casa dlui Iohannis, pe care a luat-o prin fals şi uz de fals. Din noiembrie ia în continuare chiria şi toată lumea stă şi-l pupa şi nimeni nu-l critică. De ce nu punem punctual pe i, de ce nu avem curaj?''', a spus de la microfonul Senatului Cristiana Anghel.

Ea a fost întreruptă de preşedintele Senatului, Călin Popescu Tăriceanu, care i-a cerut să aibă un limbaj adecvat, decent.

La rândul său, Daniel Barbu, senator ALDE, a acuzat faptul că Dacian Cioloş nu a exprimat un regret explicit pentru modul în care ANAF a acţionat. De asemenea, Daniel Barbu a susţinut că premierul este un apropiat al Partidului Popular European, ceea ce l-ar plasa, în opinia lui, pe linia lui Viktor Orban.

''În Europa centrală şi de est, guvernele populare de ieri şi de azi au avut şi au încă tendinta manifestă de suprimare a libertăţii presei. Cu toţii ştim ce s-a întâmplat în Ungaria şi se întâmplă încă sub guvernarea Orban Viktor. Am văzut cum noul guvern popular polonez s-a angajat în operaţiuni similar cu cele pe care le-am constatat luni'', a spus Barbu.

Senatorul PSD Ecaterina Andronescu le-a recomandat colegilor săi elaborarea unui Cod de bune practice ''astfel încât un funcţionar public să nu se creadă Dumnezeu pe pământ''.

 

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici