Sorin Grindeanu: Guvernul trecut a făcut doar un site unde românii să se poată plânge/ Premierul, despre taxa de clawback: Trebuie împărţită în mod echitabil

Premierul Sorin Grindeanu a declarat, marţi, la International Health Forum, că, în privinţa medicamentelor, guvernul Cioloş a făcut un site ”unde românii să se poată plânge, uitând să şi rezolve problemele lor”, precizând că politica de preţuri trebuie schimbată pentru a evita risipa banului public.

407 afișări
Imaginea articolului Sorin Grindeanu: Guvernul trecut a făcut doar un site unde românii să se poată plânge/ Premierul, despre taxa de clawback: Trebuie împărţită în mod echitabil

Sorin Grindeanu: Guvernul trecut a făcut doar un site unde românii să se poată plânge (Imagine: ALEXANDRU DOBRE/ MEDIAFAX FOTO)

”Soluţia fostului guvern la problemele sănătăţii a fost să facă un site unde românii să se poată plânge de medicamentele sau vaccinurile care lipsesc, uitând să şi rezolve problemele lor. Dacă asta este soluţia la aceste probleme, să nu ne mirăm că suntem în această situaţie. Trebuie să aducem medicamente pe piaţă pentru toţi românii”, a declarat Sorin Grindeanu.

Premierul a mai spus că acest guvern şi el personal îşi asumă rezolvarea problemei accesului la tratament al românilor ”odată pentru totdeauna”.

”Nu vom merge să le aducem medicamente cu rucsacul şi nici nu vom recurge mereu la soluţia extremă a achiziţiilor speciale”, a punctat Grindeanu.

Premierul a menţionat că politica de preţuri trebuie revizuită complet, pentru a fi siguri ca fondurile publice nu sunt risipite.

”Dar trebuie să ne asigurăm că medicamentele nu dispar de pe piaţă. Pentru că nu putem face economii pe care să le plătim cu sănătatea românilor. Ştiu că trebuie să investim mai mult pentru medicamente, dar înainte de a face acest lucru, trebuie să ne asigurăm că banii pe care-i avem acum sunt cheltuiţi eficient. Se vorbeşte de cele mai multe ori de tratamentele noi, inovative, care salvează vieţile celor bolnavi de boli grave. Vorbim de lipsa vacinurilor. Vorbim de finanţarea programelor majore de sănătate. Dar uităm deseori că trei sferturi din medicamentele din România sunt cele ieftine, generice. Cele care sunt folosite în special de oamenii săraci, de bolnavii cronici, de bătrâni. Vă asigur că acest lucru se va schimba”, a apreciat Sorin Grindeanu.

Grindeanu: Taxa de clawback trebuie împărţită în mod echitabil

Premierul Sorin Grindeanu a declarat, marţi, la International Health Forum, că taxa clawback trebuie împărţită în mod echitabil în industria de profil şi că, dacă soluţia va fi o taxă diferenţiată, atunci guvernul nu va ezita să o aprobe de urgenţă.

"Ştiu de povara taxei clawback asupra producătorilor de medicamente generice. V-am înţeles mesajul şi sunt total de acord că povara acestor contribuţii financiare trebuie împărţită în mod echitabil în industrie. Spre folosul pacientului şi al economiei deopotrivă. Aşa cum a subliniat şi Consiliul Concurenţei, care a recomandat public încurajarea consumului de medicamente generice. Vom învăţa din experienţa ţărilor europene cu istorie în acest domeniu. Iar dacă soluţia este introducerea unui calcul diferenţiat al taxei clawback, nu vom ezita să o aprobăm de urgenţă. Ministerul Sanătăţii împreună cu Ministerul Economiei şi cel al Finanţelor caută deja o soluţie, pe care sper să o găsim împreună", a declarat premierul Grindeanu.

El s-a referit şi la exporturile paralele, la politicile şi practicile comerciale ale producătorilor şi importatorilor de medicamente, ale distribuitorilor şi farmaciilor, la licitaţii şi spitale.

"Degeaba ne plângem de fondurile publice alocate consumului de medicamente, atât timp cât nu avem un sistem care să ne asigure ca le folosim eficient pe cele pe care le avem. Repet, trebuie să ne asigurăm că orice român are la dispoziţie medicamentele necesare atunci când are nevoie de ele. Fie că e vorba de prevenţie, de vaccinuri, fie că e vorba de medicamente oncologice sau de medicamentele pentru bolnavi cronici. ştim care sunt marile probleme: o politică de preţuri mereu în schimbare, gândită mai mereu exclusiv de contabili. Un sistem de achiziţii bulversat de fosta guvernare şi gândit pe termen scurt. O taxă clawback aplicată inechitabil. Vă invităm să lucrăm împreună pentru a rezolva aceste probleme", a mai afirmat premierul Grindeanu.

 

 

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici