Joe Biden ar putea pierde două dintre cele şase state esenţiale pentru realegerea sa ca preşedinte în 2024

  • Republicanul Dr. Mehmet Oz a pierdut cursa pentru funcţia de senator în statul Pennsylvania în faţa unui candidat democrat care a suferit un accident vascular cerebral cu şase luni în urmă .
  • Guvernatorul democrat al statului Nevada pare să piardă realegerea în faţa unui şerif care candideză din partea republicanilor.
  • Arizona, Michigan, Wisconsin şi Pennsylvania rămân conduse de guvernatori democraţi. Aceste state îi vor asigura suportul preşedintelui democrat Joe Biden să fie reales în funcţie, la alegerile din 2024.
  • Georgia rămâne sub conducerea unui guvernator republican
  • După exit-poll-uri, Arizona, Michigan şi Pennsylvania vor fi reprezentate de senatori democraţi în Congresul american
835 afișări
Imaginea articolului Joe Biden ar putea pierde două dintre cele şase state esenţiale pentru realegerea sa ca preşedinte în 2024

UPDATE 10:00  - În Georgia s-a anunţat că se va desfăşura al doilea tur de scrutin pentru Senat pe 6 decembrie 2022 

Senatorul Raphael Warnock , a cărui victorie din 2021 i-a ajutat pe democraţi să obţină controlul asupra Senatului şi l-a transformat în primul senator de culoare  din Georgia, este contestat de Herschel Walker, tot un candidat de culoare, fost fotbalist şi republican susţinut de Trump.

Numărarea voturilor din Arizona a ajuns la 70% din voturi, democratul Mark Kelly fiind tot pe prima poziţie pentru Senat. 

În Nevada, numărarea a ajuns la 79%, republicanul Adam Laxait având şanse mari să devină senator cu 49,6%, în timp ce rivala sa, Catherine Cortez Masto are 47,4%. 

 

Ştirea iniţială: 

Potrivit CNN, sunt şase state cheie în alegerile intermediare din 2022: Arizona, Georgia, Michigan, Nevada, Pennsylvania şi Wisconsin. 

De aceste state depinde preşedintele democrat Joe Biden în cursa sa pentru realegere din 2024. 

Democraţii câştigă în Arizona 

Democratul Mark Kelly, care în 2020 a câştigat funcţia de senator al statului Arizona care din 1987 până în 2018 a fost ocupată de republicanul John McCain. John McCain a murit în 2018 şi a fost succedat de republicanii John Kyl şi de Martha McSally. 

În alegerile intermediare din noiembrie 2022, se prefigurează că democratul Mark Kelly va reprezenta statul Arizona în Senatul SUA până la alegerile din 2028. 

După numărarea a 66% din voturi, senatorul democrat din clasa a III-a  a obţinut 52,1% în faţa candidatului republican, Blake Masters, raportează New York Times.  

Arizona mai are un senator democrat de clasa I în Congres din 2018, Kyrsten Sinema.

În ce priveşte scrutinul guvernamental, pare să fie o cursă strânsă pentru că democrata Katie Hobbs are până acum 50,3%, iar republicana Kari Lake are 49,7%. 

Nr. mandatelor câştigate de reprezentanţi  democraţi -   2

Nr. rmandatelor câştigate de reprezentanţii republicani  -  2

 
Georgia rămâne sub conducerea unui guvernator republican, dar are un democrat în Senatul SUA
 
După numărarea a 98% din voturi, pastorul democrat de culoare Raphael Warnock continuă să prezinte statul Georgia în Senatul SUA, obţinând 49,4%. 
Republicanul Herschell Walker, şi acesta de culoare, a obţinut 48,5%.
Raphael Warnock este primul senator de culoare care reprezintă Georgia şi mai ales, un fost stat confederat. 
 
Pe de altă parte, Georgia continuă să rămână un stat republican. Republicanul Brian Kemp este reales ca guvernator cu 53,4% şi o învinge din nou pe candidata  democrată de culoare, Stacey Abrams, care obţine 45,9%. 
Cei doi s-au mai confruntat şi în 2018 în cursa pentru funcţia de guvernator al statului. 
Georgia mai are un democrat în Senatul SUA - Jon Ossoff. 

Nr. mandatelor câştigate de reprezentanţi  democraţi -   5

Nr. rmandatelor câştigate de reprezentanţii republicani  -  9

Michigan rămâne sub controlul democraţilor 

Democrata Gretchen Whitmer este guvernator al statului Michigan din 2018.
După numărarea a 88% din voturi, democrata este realeasă ca guvernator cu 54%.
Candidata republicană Tudor Dixon obţine 44,4%. 
 
În acest an nu se desfăşoară alegeri pentru Senatul SUA în Michigan. 

Nr. mandatelor câştigate de reprezentanţi  democraţi -   7

Nr. rmandatelor câştigate de reprezentanţii republicani  -  6

 
 
Nevada pare să devine republicană. Un şerif i-ar putea deveni guvernator 
 
S-ar părea că primul senator de sex feminin al statului Nevada, democrata Catherine Cortez Masto, aleasă în 2016, va pierde cursa de realegere. Are 47,2% în comparaţie cu candidatul republican Adam Laxait care a obţinut 49,9% după numărarea a 77% din voturi. 
 
La alegerile guvernamentale, şeriful comitatului Clark şi candidatul republican Joe Lombardo pare să-l învingă pe guvernatorul democrat Steve Sisolak, aflat în funcţie din 2018. 
Nevada mai are o democrată în Senatul SUA, Jacky Rosen. 

Nr. mandatelor câştigate de reprezentanţi  democraţi -  3 

Nr. rmandatelor câştigate de reprezentanţii republicani  -  1

 
 
Pennsylvania rămâne fief democrat, iar republicanul Dr.Oz pierde cursa pentru postul de senator 
 
Democratul Josh Shapiro a fost anunţat drept câştigător al alegerilor pentru funcţia de guvernator al statului Pennsylvania, de altfel un fief democrat. 

El a obţinut 55,7% în faţa republicanului Douglas Mastriano care a obţinut 42,5%

94% din voturi au fost numărate. 

În ce priveşte cursa pentru Senat, Dr. Mehmet Oz, candidat republican, pierde cu 47,4% în faţa democratului John Fetterman care obţine 50.2%, care a supravieţuit unui atac cerebral în urmă cu şase luni. 

Oz l-a sunat pe rivalul său democrat să-l felicite şi să-şi recunoască înfrângerea. 

Din anul 1962 încoace, Fetterman este primul senator democrat de clasa a III-a al statului Pennsylvania care ajunge în Senatul SUA . 

Nr. mandatelor câştigate de reprezentanţi  democraţi -   7

Nr. rmandatelor câştigate de reprezentanţii republicani  -  8

 

Wisconsin rămâne condus de un guvernator democrat, dar continuă să aibă un republican în Senat 

Republicanul Ron Johnson rămâne senator după ce l-a învins cu 50,5%  pe democratul Mandela Barnes (49,3%). Wisconsin mai are un democrat în Senatul SUA, pe Tammy Baldwin.

În privinţa alegerilor guvernamentale, Wisconsin rămâne un stat democrat. 

Tony Evers este reales ca guvernator cu 51,1% după ce republicanul Tim Michels a luat doar 47,9%. 99% din voturi au fost numărate. 

Nr. mandatelor câştigate de reprezentanţi  democraţi -   2

Nr. rmandatelor câştigate de reprezentanţii republicani  -  6

 

Fără Georgia şi Nevada, realegerea lui Joe Biden ar putea fi problematică?  

La alegerile prezidenţiale din 2020, Georgia i-a oferit senatorului şi candidatului democrat Joe Biden 16 voturi electorale. 

Nevada i-a oferit 6 voturi electorale. 

Democraţii au pierdut şi statul Virginia anul trecut, când republicanul Glenn Youngkin a fost ales guvernator al statului care anterior i-a asigurat o victorie zdrobitoare lui Joe Biden în 2020. 

Fără cele 13 voturi electorale ale Virginiei, Nevadei şi Georgiei, Biden ar ajunge la 271 de voturi electorale la alegerile din 2024.  

Totuşi, Georgia are un guvernator republican din 2018 şi asta nu i-a împiedicat pe cei 2,473,633 de georgieni să-l voteze pe Joe Biden în 2020, obţinând 49,47%. 

Donald Trump, preşedintele de atunci, a fost votat de 2 461 854 de alegători republicani, pierzând astfel cele 18 voturi electorale garantate de statul Georgia. 

Fostul preşedinte a fost vizat de o anchetă în statul american Georgia, pentru instigare la fraude electorale. Este suspectat că a cerut schimbarea rezultatului scrutinului prezidenţial. 

Donald Trump este suspectat că l-a sunat pe 2 ianuarie pe secretarul de stat din Georgia, Brad Raffensperger, pentru a-i cere să găsească voturi pentru a schimba rezultatul scrutinului prezidenţial din noiembrie 2020, câştigat de Joseph Biden.

Donald Trump nu a recunoscut rezultatul scrutinului prezidenţial, denunţând presupuse fraude electorale.

 

Sursa exit-poll-urilor: Associated Press 

Sursa Foto - Wikipedia Commons/US Senate 

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici