Traian Băsescu după şedinţa Colegiului Naţional al PMP: Vom vota pentru abrogarea Ordonanţei 13 / Să nu vă aşteptaţi să mai fac ce am făcut în PDL

Liderul PMP, Traian Băsescu, a declarat vineri, după şedinţa Colegiului Naţional al PMP, că formaţiunea va vota pentru aprobarea prin lege a Ordonanţei 14, care prevede abrogarea Ordonanţei 13, el criticând modul în care sunt făcute legile în Parlament.

4563 afișări
Imaginea articolului Traian Băsescu după şedinţa Colegiului Naţional al PMP: Vom vota pentru abrogarea Ordonanţei 13 / Să nu vă aşteptaţi să mai fac ce am făcut în PDL

Traian Băsescu după şedinţa Colegiului Naţional al PMP: Vom vota pentru abrogarea Ordonanţei 13 (Imagine: Octav Ganea / Mediafax Arhiva Foto)

Traian Băsescu: Să nu vă aşteptaţi să mai fac în PMP ce am făcut în PDL când l-am pus pe Boc preşedinte

Liderul PMP, Traian Băsescu, a declarat vineri, după şedinţa Colegiului Naţional al PMP, că un congres al partidului va fi convocat în toamnă, însă funcţia sa este una ''greu de preluat'', fostul şef de stat angajându-se să nu mai indice el un succesor, ca în cazul PDL.

''Funcţia mea e greu de preluat, dar asta sperăm, ca alegerile să ne dea nişte oameni politici noi pe care să-i descoperim în teritoriu. Nu, să nu vă aşteptaţi să mai fac ce am făcut în PDL când l-am luat pe Boc şi am spus: acesta e preşedintele. Să nu vă aşteptaţi la asta'', a afirmat Băsescu.

Între timp, conducerea PMP a făcut curăţenie la nivelul organizaţiilor care nu au obţinut un scor bun la alegerile parlamentare.

''Au fost schimbaţi 16 preşedinţi de organizaţii şi numiţi preşedinţi interimari, totul în funcţie de rezultat. Având în vedere că partidul a fost nou – e un partid care a participat prima dată la alegeri legislative – pragul de menţinere a conducerii a fost 5%, adică pragul dat în legislaţia electorală. Toţi preşedinţiide la organizaţiile care au obţinut sub 5% au fost schimbaţi astăzi. În foarte multe organizaţii am trimis parlamentari care să preia organizaţia, nu ca să rămână acolo, ci ca să organizeze alegerile. Preşedinţii care azi predau funcţia către interimari au la rându-le dreptul să candideze. Alegerile se pot declanşa începând de mâine'', a anunţat Traian Băsescu după şedinţa Colegiului Naţional al PMP.

Sunt însă şi şefi de organizaţii care, deşi au obţinut un scor mic, au scăpat de sancţiuni.

''Pragul nu l-am aplicat în Covasna, în Harghita sau în Satu Mare. S-a avut în vedere că este un procent de populaţie maghiară care afectează puternic rezultatul partidelor româneşti'', a explicat Băsescu.

''Mi-am încheiat mandatul de preşedinte al PMP. Rămân simplu senator'', a anunţat Băsescu în noaptea adoptării ordonanţei de urgenţă 13 privind Codurile penale, ulterior precizând că este vorba de o predare graduală a atribuţiunilor.

Traian Băsescu după şedinţa Colegiului Naţional al PMP: Vom vota pentru abrogarea Ordonanţei 13

''Noi vom vota pentru abrogarea ordonanţei 13 şi aprobarea prin lege a ordonanţei 14'', a spus Traian Băsescu.

Fostul preşedinte a fost întrebat dacă, după părerea sa, trebuie organizate consultări pe această temă la Cotroceni.

''E treaba Parlamentului. Nu ne mai băgăm toţi în treaba celuilalt. Discuţiile cu privire la revizuirea articolelor neconstituţionale din Codul penal trebuie să aibă loc la Parlament. Orice neconstituţionalitate trebuie reparată de Parlament, asta scrie în Constituţie. Sigur, poate interveni şi Guvernul cu ordonanţe, dar nu mai este cazul unor astfel de intervenţii. Să ne consultăm mai puţin şi să facem ce trebuie, adică sunt circa 55 de hotărâri ale Curţii Constituţionale care constată neconstituţionalitatea unor articole sau a unor formulări din Codul penal şi Codul de procedură penală. Deci trebuiesc puse în acord Codurile cu deciziile CCR. (...) Avem obligaţii legale de a ne aşeza la masă şi a revizui anumite articole din Codul Penal'', a subliniat preşedintele PMP.

Preşedintele Camerei Deputaţilor, Liviu Dragnea, a făcut vineri un apel la membrii Legislativului pentru adoptarea "în cel mai scurt timp" a legii de aprobare a Ordonanţei de Urgenţă a Guvernului nr. 14/2017, prin care sunt abrogate modificările Codului Penal şi Codului de Procedură Penală.

 

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici