Ursula von der Leyen îi confirmă liderului PSD Marcel Ciolacu că monitorizează, cu atenţie, respectarea statului de drept în România DOCUMENT

Ursula von der Leyen a răspuns scrisorii liderului PSD Marcel Ciolacu, printr-un mesaj scris, în care îi transmite că Comisia Europeană monitorizează, cu atenţie, evoluţiile legate de respectarea legislaţiei în toate statele membre, inclusiv în România.

3541 afișări
Imaginea articolului Ursula von der Leyen îi confirmă liderului PSD Marcel Ciolacu că monitorizează, cu atenţie, respectarea statului de drept în România DOCUMENT

Ursula Von der Leyen i-a răspuns liderului PSD Marcel Ciolacu: Comisia Europeană monitorizează, cu atenţie, respectarea statului de drept în România

„Scrisoarea dvs. atinge chestiuni legate de democraţie şi de statul de drept, aflate la baza însăşi a Uniunii Europene. După cum ştiţi, consolidarea respectului pentru statul de drept şi valorile comune exprimate în articolului 2 din Tratatul privind Uniunea Europeană sunt o prioritate pentru Comisie. De aceea, Comisia Europeană monitorizează, cu atenţie, evoluţiile legate de respectarea legislaţiei în toate statele membre, inclusiv în România”, se arată în răspunsul Ursulei von der Leyen. 

În aceeaşi scrisoare, cu referire directă la modul în care guvernul Cîţu a construit bugetul de stat pe anul 2021, preşedintele CE subliniază că derogările de la Tratatul fiscal nu anulează obligaţiile României de a avea o politică fiscală sustenabilă, orientată către investiţii echitabile şi ţinerea sub control a datoriei publice, ca măsură de redresare a economiei în 2021.  

Ursula von der Leyen i-a mai transmis lui Marcel Ciolacu că este o obligaţie a statelor membre ca PNRR să fie rezultatul unor consultări extinse cu „autorităţile locale şi regionale, partenerii sociali, organizaţiile societăţii civile, organizaţiile de tineret şi alte părţi interesate relevante, iar contribuţiile acestora să fie reflectate pe deplin în plan”. Oficialul european atrage atenţia asupra importanţei PNRR în depăşirea pandemiei şi a consecinţelor sale economice şi sociale în întreaga Europă.

De asemenea, în scrisoarea Ursulei von der Leyen se face referire şi la declaraţiile repetate ale liderilor Coaliţiei cu privire la schimbarea Avocatului Poporului. Preşedintele CE reaminteşte rolul important al instituţiei Avocatului Poporului în funcţionarea statului de drept şi bunele practici europene în menţinerea unui echilibru între puterile statului. „Chiar dacă Parlamentul are dreptul să numească şi să revoce ombudsmanul (Avocatul Poporului), dialogul şi consensul rămân cele mai bune practici”, a menţionat preşedintele CE. 

Liderul PSD Marcel Ciolacu a transmis, la începutul lunii martie, o scrisoare adresată preşedintei Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, şi vicepreşedintelui executiv al CE, Frans Timmermans, în care îşi exprima îngrijorarea cu privire la acţiunile nedemocratice ale puterii de la Bucureşti. În scrisoare, Ciolacu semnala politizarea fondurilor publice, a finanţării europene şi a funcţiilor publice din România, precum şi atacul public şi radical al Guvernului împotriva Avocatului Poporului, a membrilor Curţii Constituţionale a României şi Consiliului Superior al Magistraturii.

 

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici