Victor Negrescu, fostul ministru al Afacerilor Europene, oferă noi explicaţii despre mandatul său: Probabil s-a considerat că partea de dosare europene să fie împărţite către alţi colegi

Fostul ministru al Afacerilor Europene, Victor Negrescu, a explicat că în urma discuţiilor din Guvern a ajuns la concluzia că nu îşi mai poarte exercita mandatul la acelaşi nivel. El a adăugat că e posibil să fi fost considerat ca partea de dosare europene să fie împărţite către alţi colegi.

804 afișări
Imaginea articolului Victor Negrescu, fostul ministru al Afacerilor Europene, oferă noi explicaţii despre mandatul său: Probabil s-a considerat că partea de dosare europene să fie împărţite către alţi colegi

Victor Negrescu, fostul ministru al Afacerilor Europene: Probabil s-a considerat că parte de dosare europene să fie împărţite către alţi colegi

Întrebat, într-o emisiune la Digi 24 dacă e adevărat că la ultima şedinţă de Guvern, premierul Viorica Dăncilă l-a anunţat că o parte din atribuţiile sale vor fi preluate de Eugen Teodorovici şi o alta de Rovana Plumb, Victor Negrescu a răspuns: "În primul rând a fost o şedinţă de Guvern la capitolul confidenţial şi nu pot să vorbesc despre toate aceste aspecte".

Negrescu a adăugat că atribuţiile ministrului delegat pentru Afaceri Europene sunt limitate, iar după un an şi jumătate de lucru, "probabil s-a considerat că este bine ca tot ceea ce înseamnă parte de dosare europene să fie oarecum împărţite către alţi colegi".

"Ce pot să spun este că în Guvernul României avem un singur ministrul delegat, cel pentru Afaceri Europene, care deja are atribuţii limitate. Pentru a putea îndeplini acel rol, acel ministru trebuie să folosească toate responsabilităţile pe care le are şi să poată gestiona pe mai departe dosarele europene. Lucru pe care l-am făcut timp de un an şi jumătate şi probabil s-a considerat că este bine ca tot ceea ce înseamnă parte de dosare europene să fie oarecum împărţite către alţi colegi. A fost o decizie. Eu respect decizia care a fost luată, dar, de asemenea, sunt un om care are principii, valori care sunt cunoscute şi vreau să le duc mai departe. Probabil că peste 14 ani când vom avea preşedinţia o să pot să fiu activ, o să am doar 47 de ani şi îmi doresc să pot să fac acest lucru, având aceste principii pe mai departe", a explicat Victor Negrescu.

Social-democratul a mai spus că nu este supărat şi îşi doreşte o Românie puternică în Uniunea Europeană.

"În primul rând nu m-am supărat, nu este un demers împotriva cuiva, este un demers constructiv. De fapt eu îmi doresc o Românie puternică în UE. Şi pentru asta trebuie să respectăm cutumele, principiile europene. Asta am făcut pe durata mandatului meu şi am considerat oportun să pot să fac acest lucru pe mai departe. Din nefericire, ca urmare a discuţiilor purtate, am ajuns la concluzia că nu mai pot exercita mandatul la acelaşi nivel ca şi până atunci", a afirmat Negrescu.

Chestionat dacă a constat că Viorica Dăncilă şi colegii din Guvern aveau o altă opţiune decât a sa, referitor la relaţie cu UE, fostul ministru a replicat: "Eu nu vorbesc despre persoane, nu vorbesc despre colegii din Guvern. Am anumite standarde profesionale şi încerc să îmi fac treaba cât mai bine. Asta am încercat să fac şi atunci. Ca urmare a discuţiilor purtate şi în ultima şedinţă de guvern la care am participat, am considerat că nu mai pot face lucrurile la fel de bine ca şi până atunci. Probabil că altcineva va fi capabil să continue munca deja iniţiată. Să termine proiectele care în mare măsură erau antamate. Cred că este mai bine ca de acum încolo să facă acest lucru o altă persoană".

De asemenea, întrebat de ce au fost împărţite atribuţiile sale, Victor Negrescu a spus: "Eu am explicat public aceste elemente, pentru că mi-a fost cerut să explic şi de către colegii mei. Le-am explicat mai întâi la nivelul PSD, pentru că eu trebuie să le explic mai întâi colegilor mei. Iată că le prezint parţial aceste elemente, aşa cum le-am văzut eu. Cred că mai departe ţine de decizia organizatorică a echipei guvernamentale. Eu ştiu doar că după discuţiile purtate, colegii mei, cu toţii, inclusiv cu doamna premier, inclusiv preşedintele PSD au spus că eu am depus o muncă importantă, au fost mulţumiţi de activitatea mea. Le mulţumesc pentru cuvintele pe care le-au adresat vis a vis de activitatea mea ministerială".

George Ciamba a depus, miercuri, jurământul în funcţia de ministru delegat pentru Afaceri Europene, după demisia lui Victor Negrescu. Preşedintele Klaus Iohannis a semnat, marţi, decretul, la scurt timp după ce propunerea din partea premierului Viorica Dăncilă a ajuns la Cotroceni.

Victor Negrescu a demisionat, vinerea trecută, din funcţia de ministru delegat pentru Afaceri Europene, propunerea PSD de înlocuitor fiind în persoana lui George Ciamba, secretar de stat.

Negrescu şi-a dat demisia din funcţie informaţia fiind confirmată, chiar de ministrul Fondurilor Europene, Rovana Plumb, sâmbătă la un post de televiziune. Totodată, faptul că au existat discuţii în şedinţa de Guvern a fost un lucru evocat şi de ministrul de Finanţe, Eugen Teodorovici.

”Ieri (vineri-n.r.) la finalul şedinţei de Guvern a fost o discuţie legată de ultimele etape, măsuri de parcurs pentru ca noi să fim cu totul gata pentru preşedinţia de anul viitor. O discuţie deschisă, normal, cum trebuie să fie într-o echipă şi legată de participarea poate într-un număr mai mare alături de miniştrii Finanţelor şi cel al Fondurilor Europene a domnului Negrescu la astfel de întâlniri, aşa cum e şi normal pentru că asta este structura, aşa sunt discuţiile. Asta a fost discuţia. Din păcate, văd că domnul Negrescu a luat-o personal şi dă dovadă că nu înţelege ce înseamnă o echipă, lucrul în echipă, mai ales când vorbim de preşedinţia de anul viitor. Au mai fost discuţii şi e normal să se discute. A fost discuţia asta şi apoi am văzut şi eu pe ştiri faptul că şi-a dat demisia şi chiar mă surprinde pentru că rolul era de a dovadă că e mediator şi iată că atmosfera e că mă supăr, îmi iau jucăriile şi plec. Totuşi e un gest care, în prag de preşedinţie şi mai ales în prag de anumite acţiuni de săptămâna viitoare , erau nişte întâlniri la Strasbourg, la Bruxelles la nivel de miniştri şi asta este acuma”, a spus la Antena 3 Teodorovici.

Demisia lui Negrescu a venit cu mai puţin de două luni de preluarea de către România a preşedinţiei Consiliului Uniunii Europene.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici