INTERVIU | Dr. Radu Ţincu: Orice formă de poluare este resimţită în mod exagerat de fumători

Fumatul, împreună cu poluarea, distrug în timp toate mecanismele de apărare ale sistemului respirator, a declarat pentru MEDIAFAX medicul toxicolog Radu Ţincu.

1300 afișări

Potrivit acestuia, poluarea are un efect devastator asupra organismului fumătorilor.

„Asocierea dintre fumat şi poluare reprezintă maximumul care poate să streseze aparatul respirator. Dacă vom fuma nu facem decât să perturbăm toate mecanismele de apărare ale aparatului respirator, astfel încât orice formă de poluare va fi resimţită în mod exagerat de către organismul respectiv", a spus Radu Ţincu, medic primar toxicolog la secţia de ATI - Toxicologie a Spitalului Floreasca.

Persoanele care locuiesc în Capitală şi în marile oraşe sunt expuse, zilnic, la cel puţin şase substanţe toxice, printre care şi plumbul şi monoxidul de carbon, susţine Radu Ţincu. Totodată, cei care aleargă în zone poluate, sunt expuşi riscului crescut de boli cronice pulmonare.

„Doxidul de sulf este un iritant puternic al căilor respiratorii. Este foarte interesant că s-a dovedit că el este mult mai bine absorbit atunci când respirăm pe gură. Gândiţi-vă la momentul când facem jogging în Capitală, respiraţia este preponderent bucală pentru că este un efort important şi atunci foloseşti ambele căi pentru a te oxigena”, a spus acesta.

Medicul a atras atenţia că persoanele care fac jogging într-o zonă poluantă riscă să facă fibroză pulmonară.

„Gândiţi-vă la ce se întâmplă cu o persoană care aleargă într-o zonă poluată, nu va face decât să crească foarte mult absorbţia de dioxid de sulf, care la nivel pulmonar este un inflamator foarte puternic, care se concretizează în fibroză pulmonară şi toată patologia aceasta pulmonară cronică", a declarat Ţincu.

Specialistul în ATI - toxicologie a precizat ce măsuri ar trebui luate în Capitală pentru diminuarea poluării.

„În primul rând trebuie identificate zonele care produc poluare, şi le cunoaştem cu toţii. Astăzi discutăm de automobile, mai ales în agomerările urbane. În momentul în care circulaţia este intensă automobilele aduc o cantitate mare de substanţe poluante, care antrenează praful existent pe străzi. Este şi managementul gunoiului menajer, o problemă reală la nivelul întregii Europe, trebuie să aplicăm anumite măsuri pentru a rezolva problema gunoiului menajer, gunoiul menajer este o sursă de poluar, urmează praful şi toate zonele acestea de şantiere”, a spus Ţincu.

Medicul susţine că România este cu mult în urma Marii Britanii, care luat măsuri drastice împotriva poluării.

„Cel mai mare val de poluare a fost în Londra, în 1952. Suntem cu 68 de ani în urma Londrei, care a luat nişte măsuri drastice. Au înţeles că dacă nu vor face ceva cu poluarea vor avea de suferit pe termen lung şi vor muri oameni în continuare”, a spus medicul.

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici