Marea Britanie a anunţat că va autoriza din nou utilizarea plasmei de sânge britanică la fabricarea medicamentelor, la 23 de ani după ce a interzis-o

  • Guvernul britanic a autoriza din nou utilizarea plasmei de sânge britanică la fabricarea medicamentelor.
  • Până acum, Marea Britanie a depins de importul plasmei de sânge, în special din Statele Unite.
  • În 1998, Regatul Unit a interzis utilizarea oricărei plasme de sânge britanice în fabricarea medicamentelor, de teama răspândirii bolii Creutzfeld-Jacob, o variantă umană a encefalopatiei spongiforme bovine.
1444 afișări
Imaginea articolului Marea Britanie a anunţat că va autoriza din nou utilizarea plasmei de sânge britanică la fabricarea medicamentelor, la 23 de ani după ce a interzis-o

Foto: Profimedia

Guvernul britanic a anunţat joi, 25 februarie, că va autoriza din nou utilizarea plasmei de sânge britanică la fabricarea medicamentelor, la 23 de ani după ce a interzis-o din cauza temerilor legate de forma umană a bolii vacii nebune, notează Le Figaro.
 
În urma sfaturilor experţilor, sunt fericit că putem ridica acum această interdicţie, care va ajuta mii de pacienţi să acceseze mai repede tratamentele care pot salva vieţi”, a declarat James Bethell. secretarul de stat pentru sănătate într-o declaraţie. Scoţia a făcut acelaşi pas.
 
Până în prezent, ţara a depins de importul plasmei de sânge, în special din Statele Unite, pentru fabricarea anumitor medicamente, utilizate în principal de persoanele cu sisteme imune extrem de slabe (deficit de anticorpi, tratament pe termen lung al cancerului etc.) la momentul potrivit, în timp ce cererea globală de plasmă - sub presiune constantă în ultimii ani - a crescut odată cu pandemia Covid-19, din cauza unei „scăderi semnificative a donaţiilor către Statele Unite”. 
 
"Guvernul va introduce, de asemenea, o nouă dispoziţie pentru a se asigura că plasma britanică este utilizată în primul rând pentru pacienţii britanici şi nu este exportată în altă parte", se spune în declaraţie.
 
Regatul Unit a interzis în 1998 utilizarea oricărei plasme de sânge britanice în fabricarea medicamentelor, de teama răspândirii bolii Creutzfeld-Jacob, o variantă umană a encefalopatiei spongiforme bovine (ESB), cunoscută şi sub numele de boala ESB. Potrivit experţilor Comisiei independente pentru medicamente umane (CHM), utilizarea acestei plasme de origine britanică este acum „sigură şi se poate relua datorită unui set de măsuri solide de siguranţă”, se specifică în comunicatul de presă, după o revizuire lansată de Agenţia Britanică de Sănătate (MHRA) la sfârşitul anului 2020.
 
În fiecare an, Serviciul public de sănătate britanic (NHS) colectează aproximativ 350.000 de litri de plasmă din spitale, din care 100.000 de litri sunt folosiţi pentru transfuzii. Până acum, restul de 250.000 de litri au fost aruncaţi, neputând fi folosiţi pentru fabricarea de medicamente, aşa cum fac de obicei alte ţări cu stocurile lor. 
 
"Suntem foarte fericiţi că donaţiile pot salva şi îmbunătăţi şi mai multe vieţi în anii următori", a declarat Betsy Bassis, director executiv al ramurii de sânge şi transplant din NHS.

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici