Video Angajaţii din industria de Apărare, a doua zi de proteste. Principala nemulţumire / Sindicaliştii vor avea discuţii cu vicepremierul Viorel Ştefan

În jur de 150 de angajaţi din industria de Apărare pichetează sediul Guvernului, pentru a doua zi, aceştia fiind nemulţumiţi că de cinci luni nu şi-au primit salariile, dar şi de lipsa investiţiilor şi de deficitul de personal. Sindicaliştii vor avea discuţii cu vicepremierul Viorel Ştefan.

205 afișări

"Suntem aici pentru vechile revendicări care se referă la statutul angajaţilor din industria de Apărare, salarizarea acestora, pentru modernizarea fluxurilor de fabricaţie şi a produce pentru statutul clar al filialelor noastre ceea ce trebuie să rămână prin reorganizare în cadrul industriei. Toate acestea le vrem îndeplinite pentru că salariaţii au vârste înaintate şi numai în cadrul unor perspective clare putem atrage tinerii să lucreze", a declarat, pentru MEDIAFAX, Ioan Duicu, lider sindical.

Protestarii sunt nemulţumiţi şi de faptul că de mai bine de cinci luni nu şi-au primit salariile.

O delegaţia a sindicaliştilor va merge, la ora 18.00, la o discuţie cu vicepremierul Viorel Ştefan şi cu ministrul Economiei. Aceştia ameninţă cu proteste ample dacă problemele lor nu vor fi rezolvate.

"Nu înseamnă că asta şi rezolvă problemele de apărare. Noi ne chinuim de ani de zile. Dacă se merge în ritmul asta, în 2, 3 ani industria de aparare dispare în totalitate. Noi avem nişte propuneri făcute în care discutăm despre o agenţie naţională de intetes strategic sub coordonarea primului ministru. Dacă nu facem nimic astăzi, începem o serie de proteste la nivelul societăţilor zilnice şi apoi mitinguri în cascadă în Piaţa Victoriei", a explicat Constantin Bucuroiu, reprezentant al Federaţiei Solidaritatea Metal.

Peste 100 de angajaţi din industria de Apărare au protestat şi marţi în faţa Guvernului.

"Legea 232/2016, privind industria naţională de apărare, prevede nişte facilităţi de care beneficiază filialele din această industrie. Astfel, la fiecare început de an trebuie să se emită o Hotărâre de Guvern prin care se alocă fondurile necesare menţinerii specialiştilor în sector. Este o problemă majoră de securitate păstrarea personalului calificat din domeniu. Astfel, aceşti oameni se orientează către alte sectoare care au nevoie de specialişti. De asemenea, este urgentă găsirea unor soluţii de salarizare decentă pentru atragerea tinerilor în acest domeniu, ceea ce ar duce la o majorare a producţiei şi la un câştig mai mare pentru bugetul de stat", reiese dintr-un comunicat de presă transmis, luni, de Sindicatul CNS Cartel Alfa.

Sindicaliştii susţin că nu s-a realizat o planificare a minimului de investiţii care ar putea să ajute societăţile din industria de apărare în dezvoltarea relaţiilor comerciale, astfel încât societăţile româneşti să poată intra în competiţia de pe piaţa mondială.

De asemenea, CNS Cartel Alfa cere ca aceste societăţi comerciale să fie transformate în agenţii naţionale, aşa cum prevede Uniunea Europeană, astfel încât ele să nu funcţioneze după principiile concurenţei în materie pe piaţa liberă, ci după o strategie naţională în domeniu.

"Modificarea legii offset-ului, pentru impunerea obligativităţii ca un procent din contractele de achiziţie de tehnică militară să fie investite în economia Românească, astfel încât să se asigure ca din totalul de 2% din PIB o parte să rămână în ţară şi să ajute la dezvoltarea industriei de profil autohtone. In contextul în care guvernul actual, partidele politice care îl susţin, cât şi cel anterior susţin că sectorul de apărare reprezintă o prioritate, cerem ca acest lucru să se concretizeze în respectarea angajamentelor şi rezolvarea de urgenţă a problemelor semnalate", se mai artă în comunicatul sindicatului.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici