Căpăţână susţine că Traian Băsescu ştia că fratele său luase bani de la familia lui Sandu Anghel

Marian Căpăţână susţine că Traian Băsescu ştia că fratele său Mircea Băsescu luase bani de la familia lui Sandu Anghel pentru că îl informase pe Dorel Onaca despre acest aspect şi consideră că flagrantul realizat celor cinci membri ai familiei Anghel a fost ideea fostului şef al statului.

1432 afișări
Imaginea articolului Căpăţână susţine că Traian Băsescu ştia că fratele său luase bani de la familia lui Sandu Anghel

Marian Capatana (Imagine: Liviu Adascalitei/Mediafax Foto)

Un nou termen în dosarul în care soţia lui Sandu Anghel, trei dintre copiii acestuia şi ginerele său sunt judecaţi pentru şantajarea lui Mircea Băsescu a avut loc, marţi, la Tribunalul Constanţa, cu acest prilej având loc audierea martorilor Sandu Anghel şi Marian Căpăţână.

Sandu Anghel a spus în faţa instanţei că jumătate din suma de 600.000 de euro pe care familia sa i-a dat lui Mircea Băsescu pentru a obţine fie o pedeapsă cu suspendare, fie una redusă au ajuns la fostul preşedinte al României. Sandu susţine că Mircea Băsescu le-ar fi spus lui Fănica şi Florin Anghel că jumătate din bani i-au fost daţi lui Traian Băsescu, iar ca să înapoieze banii trebuia să-i ia de la şeful statului de la acea vreme.

"Îi solicit să ne dea banii înapoi. Naşul nu minte, banii sunt la fratele lui, Mircea Băsescu este nevinovat pentru că fratele lui a luat banii”, a afirmat Sandu Anghel.

El spune că nu se poate vorbi despre şantaj în acest dosar atâta vreme cât Mircea Băsescu s-a oferit să-i ajute, iar familia Anghel nu a făcut decât să încerce să-şi recupereze banii daţi.

Sandu Anghel a menţionat că înregistrările făcute de către membrii familiei sale lui Mircea Băsescu s-au vrut doar o garanţie că-şi vor lua banii datoraţi de acesta.

“După ce am fost condamnat, fiul meu a vrut să-i denunţăm pe Mircea Băsescu şi pe Traian Băsescu, dar eu m-am opus. Nu am vrut să-i facem rău lui Mircea Băsescu, el era naşul nepoatei mele. Nu am vrut să dăm înregistrările la presă. L-am înregistrat ca să avem o probă că ne dă banii înapoi”, a afirmat Sandu Anghel.

El a spus că mai are două dorinţe de la Mircea Băsescu, şi anume să primească restul banilor de la acesta şi ginerele său să fie eliberat din arest.

“Am vorbit acum două luni cu Mircea Băsescu şi i-am spus să-i dea drumul ginerelui meu şi a spus că-i va da drumul din penitenciar. Nu mint. Nu-i aşa, naşule?”, a spus Sandu Anghel către Mircea Băsescu, aflat în sală.

Anghel a menţionat că doreşte ca Mircea Băsescu să-l viziteze în penitenciar până joi, cât se mai află la Penitenciarul Poarta Albă, uitând că fratele fostului preşedinte este arestat la domiciliu şi nu poate pleca de acasă fără încuviinţarea instanţei.

Al doilea martor audiat a fost Marian Căpăţână, acesta povestind că suma de 600.000 de euro a fost dată de familia lui Sandu Anghel lui Mircea Băsescu în două tranşe, una de 250.000 de euro, iar cealaltă de 350.000 de euro. Căpăţână a povestit în faţa instanţei că banii au ajuns mai întâi la el, care a verificat autenticitatea lor cu angajata unei bănci, iar apoi el i-a dat lui Mircea Băsescu. Din suma totală, Mircea Băsescu a pus la bancă 200.000 de euro, 100.000 i-a dat lui, iar restul i-a dus la Bucureşti, fără a cunoaşte dacă i-a dat cuiva anume.

Căpăţână a precizat că, după condamnarea de la prima instanţă a lui Sandu Anghel, el i-a spus lui Mircea Băsescu să dea banii înapoi, însă acesta a refuzat.

“Ei au cerut banii înapoi, fiind nemulţumiţi de pedeapsa primită de Sandu Anghel şi am încercat să-l conving pe Mircea Băsescu să le restituie banii. În vara anului 2012, mi-am dat seama că nu are de gând să le înapoieze banii, ci vrea doar să-i ducă cu vorba”, a povestit Căpăţână.

El a menţionat că, deşi ştia despre existenţa înregistrărilor în care discută despre bani, Mircea Băsescu a spus că cei din familia Anghel nu vor avea curaj să le folosească. Mai mult, el ar fi spus că dacă aceştia vor un război cu el atunci o să-l aibă.

“L-am rugat să le dea banii, aducând aminte că există acele înregistrări pe care le văzuse, replica sa fiind că dacă cei din familia Anghel vor un război cu familia Băsescu atunci o să-l aibă”, a mai spus Marian Căpăţână.

El a povestit că a avut o discuţie cu Dorel Onaca, la acea vreme consilier al preşedintelui Traian Băsescu, de la care a aflat că şeful statului ştia de problema fratelui său.

“L-am sunat şi m-am întâlnit cu Onaca, consilier al lui Traian Băsescu, să-i spun de situaţia creată. Fratele lui Mircea Băsescu ştia situaţia reală, Onaca mi-a confirmat acest lucru”, a explicat Marian Căpăţână.

După câteva zeci de minute, Căpăţână şi-a nuanţat declaraţia pe care a dat-o despre Dorel Onaca.

“L-am sunat pe Onaca să-i spun că Mircea Băsescu se laudă că din suma de 600.000 de euro pe care a primit-o de la familia Anghel jumătate din bani ar fi ajuns la Traian Băsescu. Onaca a spus că-l va informa pe Traian Băsescu despre această situaţie. Sunt sigur că i-a spus şi sunt convins că Traian Băsescu l-a învăţat pe Mircea Băsescu să facă acest flagrant”, a menţionat Marian Căpăţână.

După realizarea flagrantului în care au fost prinşi cinci membri ai familiei Anghel, Căpăţână i-a cerut explicaţii lui Mircea Băsescu, dar acesta i-a spus că de acest aspect s-a ocupat avocatul său.

“Am fost nedumerit şi l-am întrebat cum le-a făcut flagrantul. El mi-a spus că nu ştie nimic şi că avocatul său s-a ocupat de tot. Mi-am dat seama că asta e o altă minciună”, a declarat Marian Căpăţână, care a menţionat că a vorbit ulterior cu Izaura Anghel rugând-o să nu facă publice acele înregistrări pentru că vor ajunge "cu toţii la puşcărie”.

Căpăţână nu şi-a mai menţinut declaraţiile date în cursul urmăririi penale. El a declarat că după apariţia înregistrărilor în mass-media Mircea Băsescu i-a spus că pentru a nu avea probleme trebuie să declare că banii nu au ajuns la Traian Băsescu.

“Nu mi-am menţinut declaraţiile date în cursul urmăririi penale pentru că audierea a avut loc după apariţia înregistrărilor. În acel moment, Mircea Băsescu mi-a spus că pentru a nu avea probleme trebuie să declar că nu au ajuns banii la fratele său pentru că aşa vom fi protejaţi. Avocatul lui Mircea Băsescu mi-a sugerat să mergem pe varianta Aversa, ştiind că participasem la o licitaţie în 2012 pentru această societate. Cu Aversa a fost o variantă care mi-a fost propusă şi am zis să merg pe ea. Am vrut să demonstrez să sunt loial până la capăt lui Mircea Băsescu”, a afirmat Căpăţână.

Spre finalul declaraţiei sale, Marian Căpăţână a susţinut că Mircea Băsescu nu a avut niciun moment intenţia de ajuta familia Anghel.

“Mircea Băsescu nu a avut intenţia de a-i ajuta pe oameni. Îi minţea că vorbise cu fratele său sau cu altcineva, mima că vorbeşte la telefon, dar nu a vorbit cu fratele său. Mircea Băsescu nu a făcut trimitere la nume de persoane sau de magistraţi”, a spus Căpăţână.

El consideră că intenţia lui Mircea Băsescu a fost de a nu da banii familiei Anghel, ci de a-l face pe el să le înapoieze sumele respective.

Avocatul familiei Anghel, Pavel Abraham, a contestat probele administrate în cursul urmăririi penale şi a solicitat administrearea de probe noi. El a solicitat ca să fie audiaţi ca martori soţia şi copiii lui Mircea Băsescu, Traian Băsescu, Dorel Onaca, a depus un CD cu o convorbire între Marian Căpăţână şi Florin Anghel, dar a cerut ca Tribunalul să ceară de la DNA Dolj câteva înregistrări din care ar reieşi că Mircea Băsescu spune că Traian Băsescu a primit jumătate din bani.

Avocatul lui Mircea Băsescu, Nelu Taşcă, a spus că probele cerute nu au legătură cu cauza şi că se opune şi audierii martorilor respectivi.

Instanţa a rămas în pronunţare în legătură cu aceste aspecte.

De asemenea, instanţa a rămas în pronunţare şi în privinţa solicitării de revocare a controlului judiciar pentru Izaura Anghel şi Grinică-Ion Anghel şi înlocuirea arestului preventiv cu arestul la domiciliu sau controlul judiciar pentru Marius Constantin.

Următorul termen a fost stabilit pentru 19 mai.

Fănica Anghel, Izaura Anghel, Florin Anghel, Grinică-Ion Anghel şi Marius Constantin sunt judecaţi pentru şantajarea lui Mircea Băsescu.

Mircea Băsescu este judecat, alături de Marian Căpăţână, în dosarul privind mita pe care ar fi primit-o de la familia lui Bercea Mondial. Cei doi au fost arestaţi preventiv după ce familia lui Bercea Mondial a făcut publice înregistrări făcute pe ascuns de fiul acestuia, ce ar proba traficul de influenţă de care este acuzat fratele fostului preşedinte al ţării.

În 26 noiembrie 2014, Curtea de Apel Constanţa a decis ca Mircea Băsescu, care se afla în arest preventiv din 20 iunie 2014, să fie judecat în arest la domiciliu, aceeaşi decizie fiind luată şi în cazul lui Marian Căpăţână.

Mircea Băsescu şi Marian Căpăţână au făcut mai multe solicitări pentru a fi judecaţi sub control judiciar sau în arest la domiciliu, de fiecare dată cererile acestora fiind respinse de instanţă.

În 9 ianuarie 2015, Mircea Băsescu şi Marian Căpătână au solicitat la Tribunalul Constanţa revocarea măsurii arestului la domiciliu, respectiv înlocuirea arestului la domiciliu cu măsura controlului judiciar.

În 14 ianuarie, Tribunalul Constanţa a decis ca Mircea Băsescu să rămână în arest la domiciliu, dar i-a permis să meargă la lucru două zile săptămânal, câte trei ori pe zi. Procurorii au contestat decizia, însă două zile mai târziu Curtea de Apel Constanţa a respins contestaţia procurorilor DNA.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici