Cluj: O TONĂ de carne congelată, adunată din lacul Tarniţa şi de pe malul apei. Prefectul a cerut controale "la sânge"

Reprezentanţii Direcţiei Sanitar-Veterinare Cluj şi ai Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă Cluj au strâns, până duminică, din lacul Tarniţa şi de pe malul apei, aproximativ o tonă de carne congelată şi care fusese aruncată, rezultatele probelor de laborator urmând să fie comunicate marţi.

943 afișări
Imaginea articolului Cluj: O TONĂ de carne congelată, adunată din lacul Tarniţa şi de pe malul apei. Prefectul a cerut controale "la sânge"

Cluj: O TONĂ de carne congelată, adunată din lacul Tarniţa şi de pe malul apei. Prefectul a cerut controale "la sânge" (Imagine: Alexandru Hojda/ Mediafax Foto)

Prefectul judeţului Cluj, Gheorghe Ioan Vuşcan, a cerut, duminică, Direcţiei Sanitar Veterinare (DSV) Cluj controale "la sânge" la procesatorii şi depozitele de carne din judeţ, afirmând că este "inadmisibil" ca aproximativ o tonă de carne congelată să fie depozitată şi autorităţile să nu ştie.

Gheorghe Ioan Vuşcan a declarat că ar trebui ca inspectorii de la DSV să nu se mai lase "îndulciţi" cu câte o ofertă, astfel încât să nu efectueze controale la anumite firme, transmite corespondentul MEDIAFAX.

"Ceea ce mă nemulţumeşte la cei de la DSV Cluj este activitatea de control, pentru că nu trebuia să se ajungă la ceea ce s-a întâmplat cu carnea aruncată în lacul Tarniţa. Cei de la DSV ar fi trebuit să ştie care este situaţia exactă a cantităţilor de carne la procesatori şi la depozite. Este inadmisibil să nu se ştie nimic când e vorba despre o asemenea cantitate de carne congelată, de circa o tonă, indiferent că este de cal, de vită, expirată sau nu, este vorba în cele din urmă de alimentaţia şi sănătatea cetăţenilor. Ar trebui ca cei de la DSV să nu se mai lase îndulciţi cu câte o ofertă, astfel încât să nu efectueze controale. Am cerut conducerii DSV Cluj ca de luni să declanşeze controale la sânge la toţi procesatorii şi depozitele de carne din judeţ, să vedem care e situaţia. Trebuie să fim fermi", a spus Vuşcan.

Acesta a precizat că are informaţii potrivit cărora ar funcţiona în judeţ şi depozite ilegale de carne şi a cerut verificarea datelor, avertizând că este vorba despre "situaţii penale".

"Vrem să avem certitudinea că în judeţul Cluj nu există comercianţi ilegali de carne", a mai spus prefectul judeţului Cluj.

Acesta a cerut DSV Cluj să îi prezinte, luni dimineaţă, un raport asupra situaţiei de la lacul Tarniţa.

 

Directorul DSV Cluj, Nicolae Pivariu, a declarat că din primele informaţii reiese că nu este vorba despre carne alterată.

"Reprezentanţii DSV şi ai ISU Cluj au strâns din lacul Tarniţa şi de pe mal circa o tonă de carne congelată care a fost aruncată. Pungile cu carne nu erau etichetate, astfel că nu putem şti provenienţa şi tipul de carne. Au fost recoltate probe de carne pentru laborator, analizele privind determinarea speciei urmând să fie făcute la Bucureşti, iar rezultatele vor fi prezentate marţi. Din ce am constatat, carnea e conformă, nu este alterată", a spus Pivariu.

Potrivit acestuia, acţiunea de colectare a cărnii din lacul Tarniţa continuă şi duminică, iar toată cantitatea urmează să fie dusă la o firmă specializată pentru a fi incinerată.

Directorul DSV Cluj a evitat să spună dacă este vorba despre carne de cal.

De asemenea, au fost prelevate şi probe de apă din lacul Tarniţa pentru a se verifica în ce măsură aceasta ar fi fost infestată, ţinând cont că lacul este cel care alimentează cu apă municipiul Cluj-Napoca.

Sute de kilograme de carne congelată au fost descoperite, sâmbătă, aruncate pe malul lacului Tarniţa, din judeţul Cluj, şi în lac, Poliţia şi Direcţia Sanitar-Veterinară Cluj declenşând o anchetă în acest caz

Directorul Direcţiei Sanitar-Veterinare Cluj, Nicolae Pivariu, a declarat, sâmbătă, corespondentului MEDIAFAX că pungile cu carne urmează să fie duse duminică în laborator pentru analiză.

"S-au descoperit pe malul lacului Tarniţa şi în lac pungi cu carne congelată. E vorba de câteva sute de kilograme de carne aruncată. Recuperăm cantitata de carne descoperită şi vom duce pungi cu probe în laborator, pentru analize", afirma Pivariu.

La operaţiunea de scoaterea a pungilor cu carne din lac au participat şi echipaje ale Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă Cluj, cu bărci şi scafandri.

De asemenea, Inspectoratul de Poliţie Judeţean Cluj a declanşat o anchetă în acest caz pentru identificarea firmei care ar fi aruncat pungile cu carne congelată.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici