Deputaţii din Comisie au menţinut sistemul de calculare a pensiilor propus de Guvern

Comisia de muncă a Camerei a decis, marţi, în prezenţa ministrului Mihai Şeitan, să menţină prevederile din Legea pensiilor iniţiată de Guvern referitoare la modul de calculare a pensiilor, cu 100% din rata inflaţiei, la care se adaugă 50% din creşterea reală a salariului mediu brut.

30 afișări
Imaginea articolului Deputaţii din Comisie au menţinut sistemul de calculare a pensiilor propus de Guvern

Deputaţii din Comisie au menţinut sistemul de calculare a pensiilor propus de Guvern (Imagine: Andreea Balaurea/Mediafax Foto)

După mai bine de o oră de discuţii cu ministrul Muncii, Mihai Şeitan, deputaţii din Comisia de muncă au decis prin vot respingerea tuturor amendamentelor care modificau modul de calculare a punctului de pensie raportat la salariul mediu brut, menţinând prevederile formulate de Guvern.

Potrivit variantei Executivului, "valoarea punctului de pensie se majorează anual cu 100% din rata inflaţiei, la care se adaugă 50% din creşterea reală a salariului mediu brut, realizate pe anul precedent".

Deputaţii au respins astfel două amendamente similare formulate de opoziţie care propuneau ca valoarea punctului de pensie să reprezninte cel puţin 45% din valoarea salariului mediu brut, dar şi amendamentul formulat de fostul ministru al Muncii, Marian Sârbu care a propus ca valoarea punctului să se stabilească "prin Legea bugetului asigurărilor sociale de stat" şi să reprezinte "cel mult 45% din valoarea salariului mediu brut prognozat pe econonomie".

În plus, Comisia a respins un amendament formulat ad-hoc de deputatul PSD Adrian Solomon a care propus ca valoarea punctului de pensie să fie cel mult 45% şi cel puţin 39% din salariul prognozat pe economie, cât este în prezent.

Articolul 102, în forma propusă de Guvern, a fost adoptat cu 10 voturi "pentru" şi opt "împotrivă".

La dezbaterea alineatului 2 al articolului 102 a participat, la invitaţia Comisiei, şi ministrul Şeitan, care a declarat că Ministerul îşi menţine "punctul de vedere privind calculul puncului de pensie".

"În momentul în care facem calculul urmărind inflaţia şi încercând să dăm o creştere din salariul mediu brut, o creştere graduală, sistemul este sustenabil financiar. Dacă nu am face asta, ar însemna că, în anii viitori, va trebui probabil să ne întoarcem la ideea să reducem din nou pensiile. Dacă nu procedăm aşa, riscul ar fi să ajungem în situaţia în care deficitul din sistem să ajungă, în 2023, la 6%PIB", a spus Şeitan.

La rândul său, Marian Sârbu i-a spus lui Şeitan că este de acord cu formula de calcul pe care o propune, menţionând că, în opinia sa, acest calcul nu va rezista.

"Vă propuneţi să reglementaţi domeniul pensiilor până după anul 2030. Nu e o Constituţie. Nu puteţi să reglementaţi 20 de ani de acum încolo un sistem ce depinde de contribuabili. E un mechnism exagerat. Vă mărturisesc că vă susţin pentru eforturile pe care le faceţi, dar nu sunt de acrod cu formula asta de calcul. O altă majoritate poate veni în 2-3 ani şi poate schimba acest mechanism", a spus Sârbu.

În plus, deputatul PSD Ioan Cindrea i-a reporşat lui Şeitan să prin această lege, "statul se derobează de la obligaţia de a garanta dreptul la pensie".

Comisia de muncă a decis şi ca alineatul 1 al articolului 102 să-şi menţină formularea propusă de Guvern, stipulând "la data intrării în vigoare a prezentei legi, valoarea punctului de pensie este de 732,8 lei".

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici