DNA: Sebastian Ghiţă, Vlad şi Mircea Cosma au făcut presiuni ca firma lui Herţanu să obţină contract la Comarnic

Cumnatul premierului Ponta, Iulian Herţanu, reţinut de DNA, este acuzat că a obţinut fraudulos contractul pentru extinderea canalizării la Comarnic, iar Sebastian Ghiţă, Vlad şi Mircea Cosma sunt acuzaţi că ar fi făcut presiuni la SC Hidro Prahova pentru a-i atribui acest contract firmei lui Herţanu.

1488 afișări
Imaginea articolului DNA: Sebastian Ghiţă, Vlad şi Mircea Cosma au făcut presiuni ca firma lui Herţanu să obţină contract la Comarnic

DNA: Sebastian Ghiţă, Vlad şi Mircea Cosma au făcut presiuni ca firma lui Herţanu să obţină contract la Comarnic

Iulian Herţanu, cumnatul premierului Victor Ponta, şi oamenii de afaceri Mihail Marian Coman, Vladimir Răzvan Ciorbă şi Liviu Munteanu au fost reţinuţi pentru 24 de ore de către procurorii DNA, fiind suspectaţi că firmele acestora au obţinut fraudulos contractul din fonduri europene pentru extinderea canalizării din oraşul Comarnic. Cei patru urmează să fie duşi la instanţa supremă cu propunerea de arestare preventivă.

În acelaşi dosar, deputaţii Sebastian Ghiță şi Vlad Cosma şi preşedintele Consiliului Judeţean Prahova, Mircea Cosma, care au fost plasaţi sub control judiciar, sunt acuzaţi că i-ar fi sprijinit pe cei patru să obţină acest contract, punând presiune şi exercitând ameninţări asupra conducerii SC Hidro Prahova, firma Consiliului Judeţean care derula proiectul european, pentru ca societăţile respective să primească contractul, să obţină prelungiri ale termenelor prevăzute în acesta şi să primească ilegal bani în timpul derulării proiectului.

Potrivit unui comunicat dat publicităţii miercuri de DNA, Iulian Cristian Herţanu, administrator al S.C. Grossmann Engineering Group S.R.L, este urmărit penal sub acuzaţiile de constituire a unui grup infracţional organizat, schimbarea nelegală a destinaţiei fondurilor europene şi evaziune fiscală.

În acelaşi dosar, sunt urmăriţi penal pentru aceleaşi infracţiuni omul de afaceri Mihail Marian Coman, fost consilier judeţean PSD, administrator şi asociat la S.C. Indserv SRL Ploieşti şi S.C. Indserv Proiect SRL Ploieşti şi consilier al directorului SC Hidro Prahova SA, precum şi omul de afaceri Vladimir Răzvan Ciorbă, administrator şi asociat la S.C. CVR Asfalt Construct Group SRL Dobroeşti (Ilfov), S.C. CVR Activites Group SRL Bucureşti şi S.C. Gefam Pro SRL Dobroeşti.

Conform anchetatorilor, în perioada 2011- 2015, Iulian Cristian Herţanu, administrator de drept şi, începând cu data de 25 aprilie 2014, administrator de fapt al S.C. Grossmann Engineering Group S.R.L., respectiv angajat al S.C. CVR Asfalt Construct Group SRL Dobroeşti, Vladimir Ciorbă şi Mihai Marian Coman au constituit un grup infracţional pentru a-şi adjudeca fraudulos un contract de lucrări finanţat preponderent din fonduri europene.

Ei sunt acuzaţi că şi-au însuşit ilegal importante sume de bani, prin schimbarea destinaţiei fondurilor obţinute prin proiectul cu finanţare europeană şi prin sustragerea de la plata contribuţiilor datorate către stat, prin evidenţierea unor cheltuieli nereale sau operaţiuni fictive în documentele societăţilor pe care le-au controlat.

Contractul care are ca obiect extinderea reţelei de canalizare în oraşul Comarnic a fost atribuit de către S.C. Hidro Prahova S.A. Ploieşti - firma Consiliului Judeţean Prahova - asocierii S.C. Grossmann Engineering Group SRL - S.C. Euroconstruct Trading 98 SRL şi a fost semnat în 13 ianuarie 2012.

Procurorii spun că la grupul infracţional a aderat, prin numirea ca administrator al S.C. Grossmann Engineering Group, începând cu 25 aprilie 2014, Liviu Munteanu, rolul său fiind acela de a semna documente în cadrul proiectului cu finanţare europeană şi de a asigura efectuarea unor plăţi către societăţile controlate de membrii grupului.

Anchetatorii susţin că pentru a obţine contractul cu firma la care Consiliul Judeţean Prahova este acţionar majoritar, cei patru au fost sprijiniţi de deputaţii Sebastian Ghiţă, Vlad Cosma şi de preşedintele CJ Prahova, Mircea Cosma, urmăriţi penal în acest dosar pentru sprijinirea unui grup infracţional organizat şi aflaţi sub control judiciar.

Potrivit procurorilor, în perioada 2011 – 2015, preşedinte Consiliului Judeţean Prahova, Mircea Cosma, fost preşedinte al filialei judeţene a PSD, a făcut demersuri (intervenţii pentru numirea în funcţii a unor persoane, obţinerea de informaţii confidenţiale - activităţi derulate direct sau prin intermediul consilierilor săi personali) la funcţionari ai S.C. Hidro Prahova şi a exercitat presiuni (ameninţări cu privire la înlocuirea din funcţie) asupra directorului general al societăţii, pentru ca aceştia să atribuie ilegal asocierii S.C. Grossmann Engineering Group SRL - S.C. Euroconstruct Trading 98 SRL contractul de lucrări pentru extinderea reţelei de canalizare în oraşul Comarnic. De asemenea, Mircea Cosma a făcut presiuni pe durata derulării contractului pentru prelungirea termenelor de execuţie şi efectuarea ilegală de plăţi.

Deputatul de Prahova Sebastian Ghiţă şi fiul lui Mircea Cosma, deputatul PSD Vlad Cosma, sunt acuzaţi că ar fi intervenit pentru numirea în funcţii a unor persoane, obţinerea de informaţii confidenţiale la nivelul unor funcţionari ai S.C. Hidro Prahova SA şi ar fi exercitat intervenţii asupra directorului general al acestei firme, pentru ca, prin prisma atribuţiilor de serviciu pe care aceştia le aveau, să determine atribuirea nelegală a contractului de la Comarnic către asocierea S.C. Grossmann Engineering Group SRL - S.C. Euroconstruct Trading 98 SRL. De asemenea, cei doi deputaţi sunt acuzaţi că au făcut intervenţii şi pe parcursul derulării contractului, pentru prelungirea termenelor de execuţie şi efectuarea ilegală a plăţilor.

”Scopul grupului infracţional astfel format şi sprijinit a fost atins, urmărirea penală făcută până la acest moment relevând: deturnarea din cadrul proiectului şi însuşirea în interes propriu, de către membrii grupului, a sumei totale de 7.797.410 de lei (bani ridicaţi în numerar din conturi ale persoanelor juridice şi fizice, reprezentând 54% din totalul sumelor care au fost identificate ca fiind achitate de S.C. Grossmann Engineering Group, către «partenerii» la care se pretinde că au fost subcontractate lucrări), sustragerea de la plata către stat, prin practici evazioniste, a sumei de 2.515.293 de lei ( din care 1.509.176 lei reprezentând TVA şi 1.006.117 de lei reprezentând impozit pe profit)”, adaugă DNA în comunicatul de presă transmis miercuri.

Procurorii DNA - Serviciul Teritorial Ploieşti au făcut, marţi, 14 percheziţii, majoritatea în Bucureşti şi Ploieşti, la sediile unor societăţi comerciale şi la domiciliile unor persoane, de unde au ridicat zeci de saci cu documente contabile, juridice, precum şi documente aferente proiectelor de canalizare în oraşul Comarnic, în comuna Gorgota din judeţul Prahova, dar şi în alte localităţi, toate atribuite SC Grossman Engineering Group, al cărei administrator este Iulian Herţanu, cumnatul premierului Victor Ponta.

Surse judiciare au declarat, pentru MEDIAFAX, că au fost făcute percheziţii şi la SC Exfin SRL, punctul de lucru din Bucureşti, firmă fondată de Cornelia Naum, mama premierului Victor Ponta, care este controlată în prezent de către sora şi cumnatul primului ministru, Alexandra şi Iulian Herţanu. De asemenea, au avut loc percheziţii şi la locuinţa familiei Herţanu, tot din Bucureşti.

În urma percheziţiilor, au fost duşi cu mandat la DNA Ploieşti Iulian Herţanu, cumnatul premierului Victor Ponta, oamenii de afaceri Mihail Marian Coman, Vladimir Răzvan Ciorbă şi Liviu Munteanu, precum şi deputaţii Sebastian Ghiţă şi Vlad Cosma şi preşedintele Consiliului Judeţean Prahova, Mircea Cosma. Audierile de la DNA Ploieşti s-au încheiat după aproximativ 17 ore, respectiv în jurul orei 04.30, când Iulian Herţanu, cumnatul premierului, a fost scos încătuşat din sediul instituţiei.

Proiectul privind extinderea reţelei de canalizare la Comarnic avea termen de finalizare februarie 2014, însă lucrările, care nu au fost finalizate, au fost sistate la sfârşitul anului trecut.

Primarul oraşului Comarnic, Dorian Botoacă, a declarat, marţi, corespondentului MEDIAFAX că pe durata derulării contractului pentru extinderea canalizării autorităţile locale au amendat de cel puţin şase ori firma Grossman Engineering Group SRL, pentru nerespectarea avizelor emise de primărie în derularea acestor lucrări.

Primarul a explicat că amenzile au fost date pentru faptul că după ce au spart străzile constructorii nu au adus carosabilul la starea iniţială.

Potrivit lui Botoacă, după primirea amenzilor reprezentanţii Grossman Engineering Group SRL au contestat la Judecătoria Sinaia sancţiunile, iar în primă fază au câştigat, procesele fiind acum în stadiul de recurs.

De asemenea, edilul din Comarnic a ţinut să menţioneze că Primăria ar putea pierde patru milioane de euro, bani reprezentând valoarea a două proiecte europene derulate de primărie pentru asfaltarea străzilor din judeţ.

Conform primarului, în condiţiile în care contractul pentru canalizare nu a fost respectat, autorităţile locale nu pot derula proiectele europene pentru asfaltare.

La rândul său, directorul SC Hidro Prahova, Dumitru Pantea, a declarat pentru MEDIAFAX că lucrările pentru extinderea reţelei de canalizare a oraşului Comarnic au costat aproximativ 10 milioane de euro.

Potrivit acestuia, în vara anului 2012 s-a făcut predarea amplasamentului lucrării, în ianuarie 2013 a început proiectarea, iar în august 2013 au început lucrările propriu-zise.

Pantea a precizat că, potrivit contractului, lucrările ar fi trebuit finalizate în februarie 2014, însă acestea nu au fost terminate nici până acum, între timp fiind sistate pentru că "nu se poate lucra pe perioadă de iarnă".

În ultima perioadă, locuitorii din Comarnic au adresat numeroase sesizări Primăriei nemulţumiţi de faptul că străzile sunt sparte, iar la sfârşitul anului trecut în faţa primăriei a fost organizat chiar un protest al localnicilor nemulţumiţi de faptul că lucrările la canalizare trenează.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici