Incendiul de la Spitalul Matei Balş din Bucureşti: Au ars 4 saloane. Creşte bilanţul: 5 morţi, 102 evacuaţi / Arafat: „Toţi pacienţii erau conectaţi la oxigen, sunt pacienţi Covid, în stadiu mediu spre sever”/ Voiculescu: Nu ştim care a fost cauza LIVE TEXT

  • Un incendiu de proporţii a izbucnit, vineri dimineaţă, în jurul orei 5.00, la Institutul Matei Balş din Bucureşti, într-un salon cu pacienţi Covid-19 aflat la parterul pavilionului V al institutului.
  • Raed Arafat, primele declaraţii la spital: Patru persoane au murit, trei în incendiu, una ulterior, după ce a intrat în stop cardiorespirator.
  • La câteva ore de la stingerea incendiului a mai fost găsit trupul carbonizat al unei alte persone, în baia unui salon. Bilanţul creşte la 5 morţi.
  • Au ars patru saloane de la parterul pavilionului V, primul echipaj de pompieri a ajuns la spital la 5.13. În aceeaşi clădire, la alt etaj se afla internat Toni Grecu.
  • Clădirea care a ars a fost construită în 1953 şi a fost modernizată. Clădirea avea avizele necesare, iar cel mai recent control a fost efectuat în noiembrie, a precizat Raed Arafat.
  • Vlad Voiculescu a declarat, la Aleph News, că nu se cunoaşte cauza incendiului, dar cel puţin o rudă a unui pacient spune că i-a dus o aerotermă la spital.
25924 afișări
Imaginea articolului Incendiul de la Spitalul Matei Balş din Bucureşti: Au ars 4 saloane. Creşte bilanţul: 5 morţi, 102 evacuaţi / Arafat: „Toţi pacienţii erau conectaţi la oxigen, sunt pacienţi Covid, în stadiu mediu spre sever”/ Voiculescu: Nu ştim care a fost cauza LIVE TEXT

Bilanţul în urma incendiului creşte la 5 morţi. Un incendiu a izbucnit vineri dimineaţă, în jurul orei 5.00, în pavilionul V al spitalului Matei Balş. Iniţial autorităţile au anunţat trei victime, găsite carbonizate, iar un pacient în stare gravă a fost intubat, dar a murit şi el. În cursul zilei, la scurt timp după stingerea incendiului, a mai fost găsit un trup carbonizat. 

Rudele şi familiile pacienţilor au venit în faţa spitalului pentru a se interesa de starea acestora. Linii telefonice unde aparţinătorii pot suna: 021.2069398 şi 021.2648515.

UPDATE 19:00 Declaraţii vineri seara, la Spitalul „Matei Balş”

Conducerea Spitalului Matei Balş anunţă prin intermediul unui comunicat de presă că va sprijini ancheta privind incendiul care a provocat cinci decese. Totodată, cei de la unitatea medicală au transmis condoleanţe familiilor victimelor incendiului. Citeşte în continuare...

UPDATE 14.30 Premierul Florin Cîţu către angajaţii din Sănătate: Aşa nu mai merge. Faceţi-vă treaba sau plecaţi cu toţii acasă!

Premierul Florin Cîţu a făcut declaraţii dure de la Palatul Victoriei, după preşedintele Iohannis. El le-a transmis angajaţilor din sistemul de Sănătate să îşi facă treaba sau să plece acasă.

„S-a întâmpat anul trecut şi se pare că nu am învăţat nimic. S-a întâmplat astăzi din nou. Aşa nu mai merge. Angajaţilor din administraţie, din ministerul Sănătăţii, din corpul de control, le spun ieşiţi din birou şi faceţi-vă treaba altfel plecaţi cu toţii acasă. Este momentul ca în România fiecare angajat să îşi facă treaba pentru care este plătit. Este pretenţia pe care o am de la angajaţii din sectorul public”, a declarat premierul Florin CÎţu.

 

UPDATE 13.00 Iohannis, declaraţii la 8 ore de la producerea incendiului de la „Matei Balş”: „Situaţia se repetă. Problema este mult mai amplă”

Preşedintele Iohannis a declarat după incendiul de la Matei Balş că „problema este mult mai amplă” şi că aşteaptă reforma în sănătate de la Vlad Voiculescu ministrul Sănătăţii. Citeşte mai departe...

 

UPDATE 11.40 Încă o persoană a fost găsită decedată la Spitalul Matei Balş. Sunt cinci victime

Încă o persoană a fost găsită decedată, vineri, în timpul verificărilor de la Spitalul „Matei Balş”, aceasta fiind a cincea persoană care a murit în urma incendiului de la spitalul din Capitală, a declarat ministrul de Interne, Lucian Bode.

Încă o persoană a fost găsită carbonizată în baia spitalului, a confirmat ministrul de Interne, Lucian Bode.

”Am această informaţie de la Poliţie. În urma incediului din aceasta dimineaţă sunt cinci victime”, a precizat Lucian Bode.

Acesta a mai spus că în aceste momente au loc audieri.

 

UPDATE 11.10 Mărturiile pacienţilor de la Matei Balş. Printre ei era internat şi Toni Grecu. Ce spune soţia sa

Şi Toni Grecu se afla la spitalul Matei Balş în momentul incendiului. Din fericirea, starea acestuia este una bună. El a fost mutat la alt spital.

„A fost evacuat imediat. A fost transferat la spitalul Sfântul Pantelimon. Bineînţeles că la transfer a avut de suferit, dar este bine. Înţeleg că n-ar fi fost afectat de fum din primele semne. Este sub supraveghere. Am vorbit cu el la telefon, se simte mai bine acum”, a declarat Cristina Grecu. Citeşte mai departe...

 

UPDATE 10.20 Voiculescu, noi declaraţii: Nu am informaţii că la Matei Balş ar fi alte surse de încălzire decât cele fireşti.

Ministrul Sănătăţii, Vlad Voiculescu, spune că nu are informaţii că în clădirea de la Matei Balş ar fi existat alte surse de încălzire decât cele fireşti: „Spitalul nu a dus lipsă de finanţare şi a avut un management stabil”. Citeşte mai mult...

 

UPDATE 10.00 Doi pacienţi care au supravieţuit incendiului, în stare gravă, transferaţi la Marius Nasta. Citeşte mai departe....

 

UPDATE 9.30 Date despre a patra victimă care a decedat: o femeie de 80 de ani care avea şi arsuri pe 20% din suprafaţa corporală. Citeşte mai departe....

 

UPDATE 9.50 Ministrul de Interne, Lucian Bode, la Aleph News: „Vom comunica imediat un număr de telefon unde pot suna aparţinătorii celor 102 pacienţi”

Autorităţile vor anunţa un număr de telefon unde aparţinătorii celor 102 pacienţi de la Matei Balş pot suna, a anunţat ministrul de Interne, Lucian Bode.

„Nu e o dimineaţă deloc bună. Avem patru victime. Transmit condoleanţe familiilor victimelor. Au fost patru saloane afectate la parterul pavilionul. Practic toată clădirea e afectată de fum, dar incendiul a afectat patru saloane. (...) În acest oment se investighează. Primul apel a fost transmis prin 112 la 5.05. La 5.13 au ajuns primele echipaje şi s-a activat planul roşu. (...) Sunt în dialog permanent cu premierul încă de la 5.43, când m-a sunat dl. Arafat. În acest moment, cel mai important lucru e să salvăm toţi pacienţii Noi vom comunica imediat un număr de telefon unde pot suna aparţinătorii, imediat ce vom avea lista celor 102 persoane”, a declarat la Aleph News Lucian Bode.

El mai spune că este o tragedie ce s-a întâmplat la Matei Balş, dar a lăudat intervenţia echipajelor de pompieri, care „au limitat o catastrofă”.

 

UPDATE 08.00 Ministrul Sănătăţii, Vlad Voiculescu, la Aleph News: „A fost un incendiu violent, dar nu ştim care a fost cauza”

Vlad Voiculescu ia în calcul două piste pentru cauza tragediei. „A fost un incendiu violent, dar nu ştim care a fost cauza. Sunt 4 pacienţi la ATI Matei Balş, ceilalţi au fost transferaţi la alte spitale (...) Sunt 2 piste: o problemă punctuală, o greşeală individuală, datoria noastră este să ne uităm la greşelile de sistem. Aştept să văd rapoartele de control care s-au făcut, am cerut toate aceste rapoarte din ultimele 6 luni”.

UPDATE 07.10 Primele declaraţii ale lui Raed Arafat: Primul apel la 112 pentru incendiul de la Matei Balş a venit la ora 5:05, sunt 4 morţi, trei pacienţi au murit în timpul incendiului, unul a decedat ulterior.

Au fost evacuate aproximativ 44 de persoane către spitalele de urgenţă, restul evacuate către celelalte pavilioane din spitalul Matei Balş. Din cei 44 de pacienţi, doi erau în stare mai gravă.

Toţi pacientii care au fost internati erau conectaţi la oxigen, sunt pacienţi Covid, în stadiu mediu spre sever.

Clădirea care a ars a fost construită în 1953 şi a fost modernizată. Clădirea avea avizele necesare, iar cel mai recent control a fost efectuat în noiembrie, a precizat Raed Arafat.

Şeful DSU a declarat că nu mai sunt alte persoane în stare critică, iar incendiul a fost lichidat. Nu mai sunt persoane care să mai fi suferit alte răni. „Nu mai avem pacienţi cu arsuri”, a declarat Arafat. 

„La 5.05 a fost apelul la 112, la 5.13 a sosit prima echipă de pompieri şi la 5.15 s-a declarat planul roşu. Incendiul a fost lichidat şi nu mai avem alte persoane grav rănite, rămâne să fie investigată cauza incendiului.

Nu se da un verdict în primele ore cu privire la cauza incendiului .În acest moment pompierii şi criminalistica cercetează. Poate dura ore sau chiar zile pănă când se va afla cauza incediului.”, a declarat Raed Arafat, aflat în faţa Institutului „Matei Balş”.

Ce se ştie până acum:

  • Incendiul a fost anunţat la 5.05, primul echipaj a ajuns la 5.13. Planul rosu a fost declanşat la 5.15.
  • A fost stins incendiul şi evacuate persoanele care se aflau în interior.
  • Au intervenit 24 autospeciale, 4 autoscări, 4 descarcerări, 10 autobuze, 38 echipaje prim ajutor, 5 echipaje de ATI mobile.
  • Nu mai sunt pacienţi cu arsuri, au fost afectate doar 4 persoane care au şi decedat, ce se aflau la parterul clădirii.
  • Clădirea a fost construită în 1953 şi refăcută ulterior.

Ultimul control la Institutul ”Matei Balş” a avut loc în noiembrie anul trecut.

Bogdan Opriţă, medic sef al SMURD Bucureşti, a afirmat că la faţa locului au fost 38 de echipaje de prim ajutor, 6 de terapie intensivă.

 

Primii pacienţi de la Matei Balş au ajuns în spitalele bucureştene

Patru pacienţi din cei aflaţi la institutul Matei Balş au ajuns la spitalul Marius Nasta, iar alţi patru au ajuns la Victor Babeş. Din cauza incendiului au încetat din viaţă patru persoane.

Managerul spitalului Marius Nasta, Beatrice Mahler spune că spitalul poate primi 36 de pacienţi. Beatrice Mahler nu a oferit detalii despre starea celor patru pacienţi ajunşi.

Şi-au manifestat disponibilitatea de a primi pacieţi spitalele Victor Babeş, Sfântul Ioan şi Witing.

Un incendiu a izbucnit în aceată dimineaţă, în jurul orei 5, într-un corp de clădire al spitalului Matei Balş. Au fost evacuaţi în jur de 120 de pacienţi. Iniţial autorităţile au anunţat trei victime, iar un pacient în stare gravă a fost intubat, dar a murit şi el.

 

UPDATE 06:43: Un bilanţ preliminar arată că trei pacienţi au decedat la parterul pavilionului unde s-a produs incendiul.

Operaţiunea de evacuare a pacienţilor din pavilionul afectat de incendiu a fost încheiată.

Ministrul Sănătăţii, Vlad Voiculescu este în drum spre spital. Într-o intervenţie la Digi24, Raed Arafat a declarat că pacienţii evacuaţi vor fi transferaţi la alte spitale. 

 

ŞTIREA INIŢIALĂ

Pompierii de la ISU Bucureşti-Ilfov intervin pentru stingerea unui incendiu izbucnit la un pavilion al Spitalului Matei Balş. La nivelul ISUBIF a fost declanşat Planul Roşu de intervenţie.

Incendiul s a manifestat la parterul unui corp de clădire cu regim de înălţime P+3, pe două laturi, au transmis pompierii.

Incendiul a fost stins, dar au fost degajări mari de fum în toată clădirea.

Salvatorii au constituit echipe de căutare şi salvare a persoanelor, iar din primele informaţii, în clădire se aflau aproximativ 100 de persoane la momentul izbucnirii focului.

„La faţa locului acţionează toate resursele disponibile pentru salvarea persoanelor: ambulanţe, autospeciale pentru victime multiple, spital mobil, descarcerare”, a transmis ISUBIF.

Pacienţii răniţi au fost preluaţi de ambulantele SMURD şi vor fi transportaţi la alte spitale.

Deocamdată nu se cunoaşte cauza incendiului. 

La Institutul „Matei Balş” din Bucureşti sunt trataţi pacienţi cu COVID-19.

 

 

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici