Inima elevei din tabăra de la Buşteni bate singură după mai multe ore de masaj cardiac

Inima elevei de 13 ani, care ar fi căzut de la etajul unei vile din Buşteni, bate singură, după mai multe ore în care medicii de la spitalul din Sinaia i-au făcut masaj cardiac extern, însă fata respiră în continuare cu ajutorul unui aparat.

1477 afișări
Imaginea articolului Inima elevei din tabăra de la Buşteni bate singură după mai multe ore de masaj cardiac

Inima elevei din tabăra de la Buşteni bate singură după mai multe ore de masaj cardiac (Imagine: Shutterstock)

Directorul medical al Spitalului Orăşenesc Sinaia, medicul Constantin Roman Tămăduianu, a declarat că fata respiră în continuare cu ajutorul unui aparat, dar că inima ei bate acum singură, medicii renunţând la masajul cardiac extern.

Timp de mai multe ore inima fetei a bătut susţinută de masajul cardiac extern făcut de medicii de la SMURD şi de cei de la centrul de primiri urgenţe al spitalului.

Medicii de la unitatea spitalicească au reuşit să crească temperatura corpului fetei la aproximativ 31 de grade, cu peste zece grade în plus faţă de cât avea fata în momentul în care a fost găsită.

Directorul medical al Spitalului din Sinaia a mai declarat că pacienta este asistată în permanenţă de trei medici, între care un specialist în terapie intensivă şi doi specialişti în medicina de urgenţă.

Fata va fi transportată la o unitate sanitară din Bucureşti doar în momentul în care transportul nu va prezenta vreun risc pentru viaţa ei.

Familia fetei se află la spitalul din Sinaia, au declarat surse din unitatea sanitară.

O elevă în vârstă de 13 ani aflată în tabără la Buşteni a fost dusă la spital în stare critică, marţi, după ce ar fi căzut de la un etaj al vilei unde era cazată, ea fiind găsită de către colegi.

Potrivit reprezentanţilor Seviciului de Ambulanţă Prahova, fata a fost găsită în hipotermie severă, temperatura corpului fiind de 19,5 grade. Conform sursei citate, fata ar fi stat în zăpadă foarte mult, încă din cursul nopţii, ambulanţa fiind solicitată la faţa locului la ora 7.28 şi ajungând în jurul orei 7.40, când au început şi manevrele de resuscitare.

Fata a fost transportată la Spitalul din Sinaia în comă profundă.

Prefectul judeţului Prahova anunţa, la comandamentul de iarnă de la Palatul Victoria, că fetiţa se află în manevre de resuscitare continuă, masaj cardiac extern şi oxigeno-terapie, iar temperatura acesteia este în creştere.

"Temperatura a crescut. Dacă dimineaţă, la 7.53, erau 20 de grade, a ajuns în prezent la 32 grade. Se continuă aceste manevre, sperăm într-o evoluţie favorabilă", spunea prefectul.

Secretarul de stat în Ministerul Sănătăţii, Raed Arafat, preciza însă că eleva nu este încă stabilizată şi nu poate fi transportată în Capitală.

Incidentul a avut loc într-o clădire a Centrului de Pregătire pentru Personalul din Industrie, aflat în subordinea Ministerului Economiei. Clădirea se află pe strada Paltinului din Buşteni, iar conform site-ului Centrului de Pregatire pentru Personalul din Industrie (CPPI), instituţia este subordonată Ministerului Economiei, fiind finanţată integral din venituri proprii, şi are ca obiect principal de activitate "formarea profesională continuă a adulţilor".

Poliţia ia în calcul mai multe ipoteze, inclusiv pe cea a unei căderi accidentale, dar şi ipoteza tentativei de suicid în cazul elevei.

Şeful Inspectoratului Şcolar Judeţean Prahova, Horia Toma, afirma că tabăra este organizată printr-o asociaţie nonprofit a profesorului Mircea Lascu din Zalău, care conduce şi editura Gil, specializată în tipărirea de carte şcolară.

Potrivit site-ului editurii Gil, tabăra se numeşte "Math-time Buşteni", a început în 3 ianuarie şi durează până în 12 ianuarie. O a doua serie a acestei tabere este programată pentru luna august a acestui an.

Editura Gil a fost înfiinţată la Zalău în 1993, iar profesorul Mircea Lascu are 55 de ani. De asemenea, profesorul deţine şi asociaţia nonprofit "Math Time", care organizează tabăra de matematică.

Fata este elevă în clasa a VII-a la Şcoala nr. 56 "Jose Marti" din Sectorul 2 al Capitalei şi obţinuse medalia de argint la olimpiada naţională de matematică.

Rozica Ştefan, directorul Şcolii generale nr. 56 "Jose Marti", a declarat că tabăra respectivă nu este organizată de unitatea de învăţământ, care nu are cunoştinţă despre aceasta.

"Nefiind organizată de şcoală, noi nu avem cunoştinţă de această tabără, nu ştim cum au aflat părinţii despre aceasta", a declarat Rozica Ştefan.

Ea a precizat că în incinta şcolii nu a fost niciun anunţ despre această tabără, iar trimiterea elevilor în această tabără este "categoric" opţiunea părinţilor.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici