Cum a salvat-o ştiinţa pe Kathleen Folbigg, mamă condamnată pentru uciderea celor 4 copii ai săi, eliberată după 20 de ani de închisoare

  • Judecătorii: „îndoieli rezonabile” cu privire la vinovăţia femeii.
  • Dovezile oamenilor de ştiinţă au fost acceptate.
  • Copiii au murit din „cauze naturale”, mutaţii genetice rare şi defecte congenitale.
2171 afișări
Imaginea articolului Cum a salvat-o ştiinţa pe Kathleen Folbigg, mamă condamnată pentru uciderea celor 4 copii ai săi, eliberată după 20 de ani de închisoare

Kathleen Folbigg, mamă condamnată pentru uciderea celor 4 copii ai săi, eliberată după 20 de ani de închisoare

De la cel mai rău criminal în serie al Australiei până la victima celui mai mare proces din istorie. Sunt situaţiile prin care a trecut Kathleen Folbigg, în vârstă de 55 de ani, dintre care 20 i-a petrecut în închisoare sub acuzaţia că şi-a sufocat cei patru copii.

Contraordonanţa judecătorilor a sosit în această dimineaţă: există „îndoieli rezonabile” cu privire la vinovăţia ei pentru toate cele patru decese – care au avut loc pe parcursul unui deceniu – a declarat procurorul general al New South Wales, Michael Daley.

Judecătorul a ordonat eliberarea lui Folbigg pe baza constatărilor preliminare ale unei noi anchete, cu noi dovezi criminalistice, că decesele inexplicabile ale bebeluşilor au fost legate de mutaţii genetice rare sau de defecte congenitale.

Daley a spus că a vorbit cu guvernatorul şi a recomandat o graţiere necondiţionată, care a fost acordată. „Acesta a fost un calvar teribil pentru toţi cei implicaţi”, a comentat procurorul.

Ar mai avea cinci ani să-şi termine pedeapsa. Încarcerată în 2003 la Centrul de corecţie Clarence, ea şi-a susţinut mereu nevinovăţia, susţinând că decesele copiilor ei au fost legate de o cauză naturală. Copiii ei, Laura, Sarah, Patrick şi Caleb aveau între 19 zile şi 19 luni, când inimile lor au încetat brusc să mai bată, în 1998 şi în 1999. Procurorii au susţinut că femeia i-a sufocat.

Apelurile anterioare şi o anchetă separată din 2019 nu au găsit niciun temei pentru modificarea sentinţei. Dar, după noua anchetă, condusă de judecătorul pensionar Tom Bathurst, acuzarea a recunoscut că cercetarea mutaţiilor genetice le-a schimbat înţelegerea despre decesele copiilor.

Petiţie pentru eliberarea ei

În 2021, zeci de oameni de ştiinţă australieni şi internaţionali au semnat o petiţie prin care cer eliberarea doamnei Folbigg. După ce i-au luat ADN-ul, geneticienii au pornit să caute mutaţii care, dacă sunt moştenite, ar putea provoca moartea.

Kathleen Folbigg a împărtăşit cu fiicele ei o mutaţie genetică rară, despre care cardiologii spun că este asociată cu riscul unui stop cardiac altfel inexplicabil la nou-născuţi şi „este o cauză rezonabil posibilă a deceselor subite la fete”, potrivit procurorilor.

De asemenea, au fost furnizate „dovezi convingătoare ale experţilor” că o „tulburare neurogenică” ar fi putut cauza moartea subită a lui Patrick. Atât el, cât şi Caleb au suferit de convulsii şi de epilepsie.

Folbigg fusese găsită vinovată de către juriu şi pentru conţinutul jurnalelor sale, interpretat ca o recunoaştere a vinovăţiei, dar avocatul Callan a explicat că femeia „suferea de o tulburare depresivă severă şi îşi exprima durerea maternă” în cele scrise.

După 20 de ani de închisoare, Kathleen Folbigg îşi recapătă viaţa de om liber.

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici