Lucrătorii de la Evidenţa Persoanelor vor merge pe teren pentru a face acte de identitate

Purtătorul de cuvânt al MAI, Monica Dajbog, a declarat, duminică, că în ultima săptămână de campanie reprezentanţii serviciilor de Evidenţă a Persoanelor se vor deplasa în localităţile izolate cu urne mobile şi camere digitale, pentru a întocmi acte de identitate pentru cei interesaţi să voteze.

746 afișări
Imaginea articolului Lucrătorii de la Evidenţa Persoanelor vor merge pe teren pentru a face acte de identitate

Lucrătorii de la Evidenţa Persoanelor vor merge pe teren pentru a face acte de identitate (Imagine: Darius Mitrache/Mediafax Foto)

"MAI prin Direcţia pentru Evidenţa Persoanelor şi Administrarea Bazelor de Date a dispus o serie de măsuri prin care să faciliteze obţinerea actelor de identitate de către persoanele care nu deţin acte valabile. Începând de săptămâna viitoare, serviciile publice comunitare de evidenţă a persoanelor vor intensifica deplasările cu urna mobilă şi aparatele digitale în localităţile aflate la distanţe mari faţă de sediu pentru preluarea imaginilor şi a cererilor pentru obţinerea documentelor de identitate", a declarat Dajbog.

Oficialul MAI a mai precizat că serviciile de evindenţă a persoanelor vor avea program extins de lucru cu publicul, inclusiv sâmbătă şi duminică în ziua alegerilor.

Dajbog a mai anunţat că au fost confecţionate ştampilele cu menţiunea de vot, au fost tipărite buletinele de vot şi timbrele autocolantele, care urmează să fie distribuite până pe 7 decembrie.

Peste 557 de sesizări privind încălcarea legii electorale, o treime faţă de alegerile locale

Purtătorul de cuvânt al MAI a anunţat situaţia sesizărilor legate de încălcarea legislaţiei electorale în primele trei săptămâni de campanie electorală pentru parlamentare, precizând că au fost înregistrate 557 de sesizări şi s-au aplicat amenzi de peste 100 de mii de lei.

Oficialul MAI a precizat că numărul sesizărilor reprezintă mai puţin de o treime faţă de cele de la alegerile locale, în acelaşi interval de trei săptămâni de la începerea campaniei electorale.

"În cele trei săptămâni de campanie electorală au fost înregistrate 557 de sesizări privind posibile încălcări ale legislaţiei electorale, fără a fi semnalate evenimente deosebite. Majoritatea sesizărilor se referă la afişajul electoral (...)Au fost constatate 224 de contravenţii pentru care au fost aplicate amenzi în valoare de peste 100 de mii de lei. Până în prezent se efectuează verificări cu privire la 215 sesizări privind posibile infracţiuni, dintre care 31 se referă la mită electorală", a precizat purtătorul de cuvânt al MAI.

În ceea ce priveşte mita electorală cele mai multe sesizări se referă la oferirea de mese festive gratuite, oferirea de băuturi alcoolice, dar şi oferirea de servicii gratuite precum servicii medicale sau servicii juridice.

Monica Dajbog a precizat că 302 sesizări au fost cele din mediul rural, iar 255 în mediul urban.

De asemenea, cele mai multe sesizări înregistrate de MAI au fost făcute în judeţele Prahova, Dâmboviţa şi Gorj, iar cele mai puţine în Bihor, Bistriţa şi Tulcea, unde s-au depus mai puţin de cinci sesizări

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici