MAE: Pedeapsa capitală în cazul Gologan, definitivă. Avocaţii vor depune o cerere de graţiere

Curtea Federală de Justiţie a Malaysiei a confirmat pedeapsa capitală în cazul Gologan printr-o decizie definitivă, urmând ca avocaţii cetăţeanului român să depună o cerere de graţiere la sultanul statului malaysian în care a fost comisă fapta, anunţă MAE.

8361 afișări
Imaginea articolului MAE: Pedeapsa capitală în cazul Gologan, definitivă. Avocaţii vor depune o cerere de graţiere

MAE: Pedeapsa capitală în cazul Gologan, definitivă. Avocaţii vor depune o cerere de graţiere

''Ministerul Afacerilor Externe informează că, la 26 ianuarie 2016, s-a judecat recursul în cazul cetăţeanului român condamnat la pedeapsa capitală în Malaysia, pentru trafic de droguri. Curtea Federală de Justiţie a Malaysiei, care a judecat recursul, a confirmat pedeapsa capitală printr-o decizie definitivă, fiind epuizate astfel toate căile interne de atac în acest caz. Avocaţii cetăţeanului român urmează să depună o cerere de graţiere la sultanul statului malaysian în care a fost comisă fapta", informează MAE într-un comunicat de presă.

Potrivit sursei citate, conform procedurilor malaysiene, această cerere va fi analizată de o Comisie de Graţiere, care se convoacă la solicitarea sultanului. MAE precizează că sentinţa nu poate fi pusă în aplicare până când nu este soluţionată cererea de graţiere, iar acest demers poate fi de durată.

De asemenea, MAE informează că legislaţia malaysiană privind pedeapsa capitală pentru traficul de droguri este în curs de revizuire. Autorităţile malaysiene au informat oficial că au blocat administrativ execuţiile în cazul persoanelor condamnate la moarte pentru trafic de droguri, în vederea revizuirii legii.

''Statul român, prin intermediul Ministerului Afacerilor Externe şi al Ambasadei României la Kuala Lumpur, va continua demersurile, având în vedere situaţia fără precedent în care se aduce atingere dreptului la viaţă al unui cetăţean român, consacrat ca un drept inalienabil în ordinea constituţională a statului român. Acest lucru a impus tratarea subiectului cu o atenţie deosebită, cazul a fost şi rămâne o prioritate pentru autorităţile române. Ministerul Afacerilor Externe reiterează că, încă de la semnalarea cazurilor, MAE s-a implicat şi a întreprins toate demersurilor posibile în vederea acordării de asistenţă cetăţenilor români. Ambasada României la Kuala Lumpur a urmărit în mod prioritar evoluţia procedurilor judiciare aferente, s-a consultat în permanenţă cu avocaţii apărării şi a asistat la termenele de judecată. Totodată, reprezentantul cu atribuţii consulare al misiunii diplomatice a efectuat vizite în penitenciarul în care cetăţenii români execută pedepse privative de libertate, a intervenit şi a obţinut facilităţi pentru îmbunătăţirea regimului de detenţie aplicat şi a menţinut legătura cu familiile aparţinătoare din ţară", se arată în comunicat.

Ministerul Afacerilor Externe informează că, tot la 26 ianuarie 2016, s-a judecat recursul în cazul cetăţeanului român condamnat la 8 ani de închisoare şi 10 lovituri de ratan, pentru trafic de droguri. Instanţa a confirmat această sentinţă şi, în acest caz, nu mai există o altă cale de atac.

Guvernul Malaysiei a iniţiat de două luni procedura de revizuire a legii privind pedeapsa capitală

 Guvernul Malaysiei a iniţiat, în noiembrie 2015, procedura de modificare a legislaţiei privind aplicarea pedepsei cu moartea în cazul infracţiunilor legate de traficul de droguri, iar proiectul, care ar urma să fie analizat de Parlament în martie, prevede ca execuţiile să fie decise de judecători.

Nancy Shukri, şeful cancelariei premierului Malaysiei, explica pe 18 noiembrie 2015, conform site-ului Thaivisa.com, că un proiect de lege referitor la modificarea aplicării pedepsei cu moartea va fi dezbătut de Parlamentul de la Kuala Lumpur în martie 2016.

Nancy Shukri a explicat că se doreşte eliminarea obligativităţii aplicării pedepsei cu moartea în cazul infracţiunilor legate de traficul de droguri. În prezent, persoanele condamnate pentru trafic de droguri, atacuri armate, crime şi acte de trădare sunt condamnate automat la moarte. Guvernul vrea modificarea legislaţiei astfel încât un judecător să decidă, de la caz la caz, dacă se aplică sau nu pedeapsa cu moartea în cazul traficanţilor de droguri. Conform proiectului, sentinţele de condamnare la pedeapsa capitală vor fi comutate în detenţie pe viaţă, în baza unei decizii luate de un judecător.

În contextul prezentării proiectului, Guvernul premierului Najib Razak a cerut un moratoriu privind aplicarea pedepsei cu moartea până când Parlamentul va lua o decizie.

În noiembrie 2015, circa 1.000 de persoane condamnate la moarte se aflau în penitenciarele malaysiene, preciza Nancy Shukri.

Curtea Federală de Justiţie a Malaysiei a confirmat pedeapsa capitală în cazul unui cetăţean român printr-o decizie definitivă, urmând ca avocaţii cetăţeanului român să depună o cerere de graţiere la guvernatorul provinciei malaysiene în care a fost comisă fapta. ''Ministerul Afacerilor Externe informează că, la 26 ianuarie 2016, s-a judecat recursul în cazul cetăţeanului român condamnat la pedeapsa capitală în Malaysia, pentru trafic de droguri. Curtea Federală de Justiţie a Malaysiei, care a judecat recursul, a confirmat pedeapsa capitală printr-o decizie definitivă, fiind epuizate astfel toate căile interne de atac în acest caz. Avocaţii cetăţeanului român urmează să depună o cerere de graţiere la sultanul statului malaysian în care a fost comisă fapta", informează MAE într-un comunicat de presă.

Potrivit sursei citate, conform procedurilor malaysiene, această cerere va fi analizată de o Comisie de Graţiere, care se convoacă la solicitarea sultanului. MAE precizează că sentinţa nu poate fi pusă în aplicare până când nu este soluţionată cererea de graţiere, iar acest demers poate fi de durată.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici