Medici: Legea antifumat nu trebuie amendată, 42 de mii de români mor anual din cauza fumatului

Medicii susţin că legea antifumat nu trebuie amendată, având în vedere că peste 42 de mii de români mor în fiecare an din cauza fumatului, iar 90 la sută din cazurile de cancer pulmonar sunt cauzate de fumat.

2309 afișări
Imaginea articolului Medici: Legea antifumat nu trebuie amendată, 42 de mii de români mor anual din cauza fumatului

Medici: Legea antifumat nu trebuie amendată, 42 de mii de români mor anual din cauza fumatului (Imagine: Arhiva Mediafax Foto/ AFP)

Potrivit Societăţii Române de Cardiologie şi de Pneumologie, bolile cauzate de fumat omoară anual 42 de mii de români (115 decese pe zi), iar 90% din toate cazurile de cancer pulmonar se datorează fumatului.

Mai mult, în 2012, 1,8 milioane de români au fost internaţi cu boli relaţionate fumatului, iar statul român a cheltuit 1,2 miliarde de lei pentru afecţiunile cauzate de fumat, au explicat, marţi, medicii Gabriel Tatu-Chiţoiu, preţedintele Societăţii Române de Cardiologie şi Florin Mihălţan preşedintele Societăţii Române de Pneumologie, în cadrul unei conferinţe de presă.

"În realitate oamenii nu-şi dau seama că fumatul este un lucru rău. Practic acesta este un drog legalizat, el creează dependenţă, alterează grav starea de sănătate şi omoară. E singurul drog care omoară şi pe cei care nu-l utilizează practic, fiind fumători pasivi. Este nevoie de două ore ca particolele de tutun dintr-o ţigară fumată, într-o încăpere, să ajungă la un nivel care nu este nociv. Fumatul contribuie la şase din opt cauze de deces în lume, potrivit mai multor studii medicale. La fumători vasele de sânge sunt cu 10 ani mai bătrâne decât la nefumători, iar speranţa de viaţă este cu 10 ani mai redusă. (...) Sunt persoane care spun că industria tutunului contribuie major la bugetul statului şi că legea antifumat afectează această contribuţie, asta ar însemna practic că bugetul de stat se sprijină pe comercializarea unui drog", a declarat Gabriel Tatu-Ghiţoiu, preşedintele Societăţii Române de Cardiologie.

La rândul său dr. Florin Mihălţan, preşedintele Societăţii Române de Pneumologie, spune că , potrivit unui studiu realizat în ultima lună, de când a intrat în vigoare legea antifumat, "95% dintre români consideră că fumatul este nociv, 74% spun că atunci când ies în oraş caută localuri unde nu se fumează, iar 80% spun că sunt deranjaţi dacă stau în preajma fumătorilor. Având în vedere costurile pe care statul le cheltuie pe pacienţii care ajung în spital cu boli cauzate de fumat medicii consideră că ar fi de datoria companiilor de tutun să contribuie financiar la tratarea acestora".

 

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici