Primarul din Baia Mare, condamnat la închisoare pentru fapte de corupţie

Primarul municipiului Baia Mare, Cristian Anghel (PNL), a fost condamnat, miercuri, de Curtea de Apel Cluj, la doi ani şi jumătate de închisoare cu executare, pentru fapte de corupţie.

281 afișări
Imaginea articolului Primarul din Baia Mare, condamnat la închisoare pentru fapte de corupţie

Primarul din Baia Mare, condamnat la închisoare pentru fapte de corupţie (Imagine: Ghita Porumb/Mediafax Foto)

Purtătorul de cuvânt al Curţii de Apel Cluj, Claudia Ilieş, a declarat că instanţa l-a condamnat pe primarul din Baia Mare, Cristian Anghel, la doi ani şi şase luni de închisoare cu executare.

Ilieş a spus că sentinţa Curţii de Apel Cluj este definitivă şi nu mai poate fi atacată.

Potrivit sursei citate, judecătorii au pus sechestru pe bunurile primarului, acesta având de plătit Primăriei Baia Mare un prejudiciu de aproximativ 394.000 de euro.

Prin aceeaşi sentinţă, primarului i-au fost interzise mai multe drepturi pe o perioadă de doi ani, după executarea pedepsei.

Primarul oraşului Baia Mare, Cristian Anghel, a fost trimis în judecată de procurorii anticorupţie, la sfârşitul lunii septembrie 2007, fiind acuzat de abuz în serviciu, în legătură cu supraevaluarea unui imobil din localitate, astfel că s-ar fi prejudiciat bugetul administraţiei municipale cu aproape 400.000 de euro.

Potrivit Direcţiei Naţionale Anticorupţie, în perioada 2004-iulie 2006, în calitate de primar, Cristian Anghel ar fi determinat, cu încălcarea legii, achiziţionarea de către Primăria Baia Mare, la un preţ supraevaluat, a unui imobil situat în aceeaşi localitate, având ca destinaţie locuinţele sociale, prejudiciind bugetul municipiului Baia Mare cu suma de 394.500 de euro.

Consiliul Local nu s-a constituit parte civilă în cauză, motiv pentru care procurorii au propus instanţei confiscarea sumei de 394.500 de euro. În vederea confiscării, în cauză s-a aplicat sechestru asigurător pe bunurile inculpatului.

Procurorii arătau la data respectivă că în campania electorală pentru alegerile locale din anul 2004 (în urma cărora Cristian Anghel a fost reales primar), acuzatul ar fi promis, între altele, că va reabilita anumite locuinţe ocupate de persoane defavorizate, menţionând şi imobilul situat în strada Horea 46 al municipiului Baia Mare.

Începând cu luna ianuarie a anului 2005, societatea comercială care avea în proprietate imobilul respectiv a făcut, pe mai multe canale, o ofertă de vânzare, inclusiv direct Primăriei. Deşi luase la cunoştinţă despre ofertă şi dispunea de date referitoare la valoarea de piaţă a imobilului aflat în stare de degradare, inculpatul a refuzat să demareze procedurile legale de cumpărare a acestui imobil. Drept urmare, proprietarul imobilului a decis să-l vândă la preţul de 150.000 euro unei asociaţii familiale, reprezentată de o persoană a cărei activitate, prin natura tranzacţiilor imobiliare, era bine cunoscută de reprezentanţii Primăriei, susţinea DNA.

Deşi această vânzare nu fusese perfectată legal, arăta DNA, la data de 27 iunie 2006, la iniţiativa lui Anghel Cristian, a fost adoptată Hotărârea Consiliului Local al municipiului Baia Mare privind achiziţionarea imobilului în cauză la preţul de 544.500 euro, în echivalent lei.

"Practic, ignorând adevăratul proprietar, Consiliul a încheiat un contract de vânzare-cumpărare cu o persoană care nu avea, la acel moment, calitatea de proprietar (contractul de vânzare-cumpărare între societatea comercială, care făcuse iniţial oferta, şi asociaţia familială, urmând a fi încheiat abia la 26 iulie 2006). Deşi pentru efectuarea procedurilor de legalizare a contractului de vânzare-cumpărare fusese mandatată Direcţia Economică din cadrul Primăriei, la Biroul notarului public inculpatul s-a prezentat personal, singur, pentru semnarea contractului alături de vânzători", mai susţinea DNA.

Ca urmare a faptelor sale, deşi avea posibilitatea să achiziţioneze imobilul cu suma de 150.000 de euro, primarul l-a cumpărat cu 544.500, diferenţa reprezentând paguba produsă în dauna bugetului municipiului Baia Mare, mai afirmau procurorii anticorupţie.

În 16 iulie 2008, Cristian Anghel a fost achitat, prin sentinţa Tribunalului Maramureş, în procesul pe care i l-a intentat DNA pentru abuz în serviciu contra intereselor publice.

De asemenea, completul de judecată a luat act că "partea vătămată, municipiul Baia Mare, reprezentată prin viceprimarul Ludescher Istvan, nu s-a constituit parte civilă în cauză" şi a dispus "ridicarea măsurii asiguratorii a sechestrului instituit asupra bunurilor mobile şi imobile" ale primarului Cristian Anghel, măsură care fusese instituită din august 2007 de către Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie - Direcţia Naţională Anticorupţie.

Judecătorii au mai respins cererea formulată de procurorii DNA privind confiscarea de la Anghel a sumei de 394.500 de euro, considerând că aceasta este nefondată.

Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie a atacat însă decizia magistraţilor maramureşeni, care l-au achitat pe Anghel, iar recursul s-a judecat la Curtea de Apel Cluj.

Cristian Anghel este unul dintre cei mai longevivi primari din România, de la 1 mai 1993 conducând neîntrerupt administraţia locală din Baia Mare.

Cu excepţia primului mandat, când a candidat ca independent, deşi era liberal, acesta a fost tot timpul reprezentantul PNL. De altfel, el este preşedintele filialei Maramureş a PNL.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici