Protest la Oradea: 500 de localnici, nemulţumiţi de posibilitatea scumpirii gigacaloriei şi de o hotărâre privind eutanasierea câinilor fără stăpân

Aproape 500 de persoane au protestat, duminică, în piaţa centrală din Oradea, faţă de posibilitatea scumpirii gigacaloriei într-unul din cartiere, precum şi faţă de intenţia primarului Ilie Bolojan de a propune Consiliului Local să adopte o hotărâre privind eutanasierea câinilor fără stăpân.

488 afișări

Protestul a fost organizat de liderul local al Mişcării Verzilor Democrat-Agrarieni, Horea Vuşcan, fost membru al PSD Bihor până în anul 2007, el fiind sprijinit de preşedinţii asociaţiilor de proprietari din cartierul orădean Ioşia, după ce aceştia au fost obligaţi, printr-o hotărâre a Consiliului Local Oradea, să rezilieze contractele de furnizare a energiei termice încheiate cu peste zece ani în urmă cu o companie privată, Transgex, care exploatează un zăcământ de apă geotermală, şi să încheie contracte cu societatea Electrocentrale, aflată în proprietatea municipalităţii, care distribuie agent termic produs de termocentrala oraşului pe bază de cărbune.

Consiliul Local a obligat asociaţiile de proprietari din cartierul Ioşia să rezilieze contractele pe care le aveau cu Transgex întrucât această societate nu avea licenţă pentru distribuirea agentului termic. Asociaţiile de proprietari au refuzat însă să rezilieze contractele, astfel că Primăria Oradea le-a trimis somaţii să facă acest lucru pâna în 5 ianuarie, în caz contrar societatea Electrocentrale urmând să nu mai distribuie agent termic produs de Transgex.

Societatea privată Transgex se ocupă doar de producţia de energie termică, transportul făcându-se prin reţelele ce aparţin Electrocentrale.

În cazul rezilierii contractelor cu Transgex, locuitorii din cartierul Ioşia vor trebui să plătească 193 de lei pentru o gigacalorie în loc de 103 lei cât achită în prezet, urmând ca anul viitor tariful să fie majorat până la 235 de lei pe gigacalorie, cât plătesc şi orădenii din tot restul oraşului.

Protestatarii l-au acuzat pe primarul din Oradea, Ilie Bolojan, că a instituit un monopol al societăţii Electrocentrale în tot oraşul şi au criticat somaţia de a rezilia contractele cu societatea privată Transgex.

Primarul Ilie Bolojan a fost criticat şi pentru intenţia de a propune Consiliului Local să adopte o hotărâre privind eutanasierea câinilor fără stăpân, arătând că şi aceasta ar fi motivată de interese financiare.

"Se creează o falsă problemă în Oradea, între cei care iubesc câinii şi ceilalţi. În spatele acestei intenţii sunt din nou banii. O eutanasiere costă 30 de euro, dar în hârtiile celor de la Bucureşti costă 100 de euro. Unde se duc aceşti bani? În campaniile electorale!", a spus Vuşcan.

Participanţii la protest au purtat pancarte pe care scria "Jos Bolojan!", "Jos monopolul!", "Nu vrem CET!", "Singura investiţie a CET în Ioşia - trei lacăte pe puncte termice!", "Vrem Transgex!", dar şi "Stop eutanasierii!", "Opriţi crimele!".

De asemenea, ei au scandat lozinci împotriva primarului, precum: "Jos Bolojan!", "Hoţul!", "Navetistul Bolojan ne-a lăsat fără un ban" şi "Bolojan, mai rău ca Ceauşescu!".

Liderul local al Mişcării Verzilor Democrat-Agrarieni, Horea Vuşcan, l-a acuzat pe primar că nu este interesat de rezolvarea problemelor orădenilor, motiv pentru care nici nu a răspuns solicitării de a se prezenta în faţa manifestanţilor.

Mitingul s-a încheiat fără incidente după o oră şi jumătate.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici