Regulament şcolar profesori: Ţinută morală demnă, vestimentaţie decentă, comportament responsabil

Profesorii trebuie să aibă o ţinută morală demnă, în concordanţă cu valorile pe care trebuie să le transmită elevilor, o vestimentaţie decentă şi un comportament responsabil, fiindu-le interzis să desfăşoare acţiuni cae pot afecta viaţa intimă, privată şi familială a elevilor, conform unui proiect.

3502 afișări
Imaginea articolului Regulament şcolar profesori: Ţinută morală demnă, vestimentaţie decentă, comportament responsabil

Regulament şcolar profesori: Ţinută morală demnă, vestimentaţie decentă, comportament responsabil (Imagine: Nicu Mircea/Mediafax Foto)

Proiectul privind Regulamentulul de organizare şi funcţionare a unităţilor de învăţământ preuniversitar, pus în dezbatere publică, vineri, de Ministerului Educaţiei, prevede că personalul din învăţământul preuniversitar trebuie să îndeplinească condiţiile de studii cerute de postul ocupat, să fie apt din punct de vedere medical şi să fie capabil să relaţioneze cu elevii, părinţii şi colegii. De asemenea, profesorii trebuie să aibă o ţinută morală demnă, în concordanţă cu valorile pe care trebuie să le transmită elevilor, o vestimentaţie decentă şi un comportament responsabil.

Personalului din învăţământul preuniversitar îi este interzis să desfăşoare acţiuni de natură să afecteze imaginea publică a elevului, viaţa intimă, privată şi familială a acestuia, dar şi să aplice pedepse corporale, precum şi să agreseze verbal, fizic sau emoţional elevii şi/sau colegii. În plus, personalul din învăţământul preuniversitarare este obligat să vegheze la siguranţa elevilor, în incinta unităţii de învăţământ, pe parcursul desfăşurării programului şcolar şi a activităţilor extracurriculare extraşcolare.

De asemenea, profesorii au obligaţia să sesizeze, după caz, instituţiile publice de asistenţă socială/educaţională specializată, direcţia generală de asistenţă socială şi protecţia copilului în legătură cu orice încălcări ale drepturilor copilului, inclusive în legătură cu aspecte ce afectează demnitatea, integritatea fizică şi psihică a elevului.

Personalul didactic răspunde disciplinar conform Legii educaţiei naţionale nr.1/2011, cu modificările şi completările ulterioare. Personalul nedidactic răspunde disciplinar în conformitate cu prevederile Legii nr. 53/2003 – Codul Muncii, Comisia de disciplină pentru elevi Comisia pentru prevenirea şi combaterea discriminării şi promovarea interculturalităţii, Comisia de control managerial intern

Unităţile de învăţământ preuniversitar se organizează şi funcţionează independent de orice ingerinţe politice sau religioase, în incinta acestora fiind interzise crearea şi funcţionarea oricăror formaţiuni politice, organizarea şi desfăşurarea activităţilor de natură politică şi prozelitism religios, precum şi orice formă de activitate care încalcă normele de conduită morală şi convieţuire socială, care pun în pericol sănătatea şi integritatea fizică şi psihică a elevilor, a personalului didactic şi administrativ/nedidactic.

Multe dintre prevederile regulamentului sunt deja incluse în proiectul Codului etic pentru învăţământul preuniversitar, dar şi în documente elaborate de inspectorate şcolare.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici