Video Relu Fenechiu, fost ministru al Transporturilor, adus din închisoare la sediul DNA Ploieşti / Este urmărit penal după ce a luat mită 620.000 euro de la o firmă de software VIDEO

Fostul ministru al Transporturilor, Relu Fenechiu, este audiat, joi, la sediul Direcţiei Naţionale Anticorupţie Ploieşti într-un dosar care vizează fapte de corupţie, fiind adus de la Penitenciarul Ploieşti, transmite corespondentul MEDIAFAX.

1546 afișări

UPDATE 13:17 - Fostul ministru al Transporturilor, Relu Fenechiu, este urmărit penal pentru trafic de influenţă şi spălare de bani după ce a primit, între 2012-2014, 620.000 euro de la o firmă de software, respectiv un procentaj de 15% valoarea a două contracte promovate de Ministerul Justiţiei, potrivit DNA.

"În perioada 2012-2014, suspectul Fenechiu Relu, în calitatea amintită mai sus a pretins şi a primit de la o firmă de software, un procentaj de 15% din valoarea a două contracte promovate de Ministerul Justiţiei (în valoare de 14.700.000 lei fără TVA) şi de o societate farmaceutică cu acţionar majoritar Ministerul Sănătăţii (în valoare de aproximativ 1.800.000 euro), pentru sprijinul promis şi acordat în câştigarea şi derularea acestor proiecte. Concret, sprijinul acordat de suspectul Fenechiu Relu s-a materializat prin intervenţia sa la funcţionari din cadrul Ministerul Justiţiei sau la persoane din conducerea societăţii farmaceutice, asupra cărora avea influenţă la acel moment", potrivit comunicatului Direcţiei Naţionale Anticorupţie.

Anchetatorii precizează că, pentru acest „ajutor”, Fenechiu a primit de la reprezentanţii firmei de software, prin intermediul a două societăţi pe care le controla, suma totală de 620.000 euro.

Relu Fenechiu a fost adus joi din Penitenciarul Ploieşti, acolo unde fusese transferat de la Penitenciarul din Vaslui, pentru a fi audiat într-un dosar ce vizează fapte de corupţie.

La ora transmiterii ştirii, DNA nu a făcut o informare oficială cu privire la dosarul în care a fost adus în faţa procurorilor Relu Fenechiu.

Fostul ministru al Transporturilor a fost condamnat definitiv, pe 30 ianuarie 2014, la cinci ani de închisoare cu executare, iar fratele acestuia, Lucian Fenechiu, a primit o pedeapsă tot de cinci ani de închisoare cu executare, în dosarul "Transformatorul".

Relu Fenechiu a fost acuzat că, prin firmele sale, a vândut transformatoare şi întrerupătoare uzate şi vechi la preţuri de produse noi către Sucursala de Întreţinere si Servicii Energetice Electrice Moldova, cu complicitatea fostei conduceri a instituţiei.

Potrivit DNA, pe lângă achiziţiile normale de echipamente şi piese de schimb, în perioada 2002 - 2005, SISEE Moldova a realizat şi achiziţii de la un grup de patru firme - SC La Rocca SRL, SC Tehnorom SRL, SC Fene Grup SA şi SC Euro Plus SRL - fără să respecte prevederile legislaţiei cu privire la achiziţiile publice, în condiţii de favorizare a acestor firme, de la care s-au cumpărat, la preţuri de produse noi, transformatoare şi întreruptoare uzate şi vechi, fabricate în anii 1970 - 1980.

Totodată, procurorii au arătat că 99,98 la sută dintre produsele respective au rămas permanent în stocul SISEE Moldova, devenind în final achiziţii de produse vechi, folosite, fără justificare economică, inutile şi cauzatoare de prejudicii bugetului societăţii, făcute cu scopul de a favoriza firmele ce le livrau.

Potrivit rechizitoriului, prejudiciul total a fost estimat la 7.529.594,1 lei (6.327.390 de lei plus TVA).

 

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici